Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Śledzie z rodzynkami i miodem
Składniki na 4 porcje:
400 g matiasów
150 g koncentrat pomidorowy
1,5 łyżki miodu(najlepiej gryczany), może być bez, ale on nadaje niepowtarzalny aromat:)
łyżka oleju
1/4 szkl octu, lub soku z cytryny
500 g cebuli
sól, pieprz do smaku (ale malutko)
Przygotowanie:
ok 2-3 godziny wcześniej matiasy pociąć na kawałki (każdy filet wzdłuż i potem co 4cm w poprzek ), i te kawałki, namoczyć w ok 1l. przegotowanej zimnej wody z octem, lub cytryną. -cebule pokroić na pól, a potem w półokręgi (o grubości ok 0.5 cm) -zeszklić na oleju -dodać do gorącej cebuli koncentrat, pozostawić na małym ogniu ok 1 min. -po zestawieniu z ognia dodać mód, sól, pieprz -dodać osączone matiasy, wymieszać przełożyć do słoików, zostawić na min. 1 dzień w chłodnym miejscu
Śledzie z ananasem w przepysznym sosie curry
Składniki na 4 porcje:
400 g matiasów
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka łagodnego curry
szczypta cukru
4 krążki odsączonych kawałków ananasa z puszki
sól, biały pieprz
1 łyżeczka sosu z cytryny
1/4 szklanki octu winnego z białego wina
Przygotowanie:
Filety śledziowe dokładnie opłukać, zalać octem winnym, szklanką przegotowanej wody. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. Wymieszać majonez, jogurt, łagodne curry, nieco cukru, sól, pieprz, sok z cytryny. Dodać odsączone kawałki ananasa. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w kawałki śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na trzy dni do lodówki.
Śledzie w porach
Składniki na 4 porcje:
400 g matiasów
2 pory
1 jabłko
2 łyżki śmietany (lub jogurtu)
2 łyżki majonezu
kilka ziaren pieprzu
150 ml octu winnego
150 ml oleju
cukier, sól
koper
Przygotowanie:
Płaty śledziowe namoczyć przez dobę w occie zagotowanym z wodą w proporcji 2/3 oraz pieprzem. Odsączyć. Zalać śledzie na 1 godzinę oliwą. Por pokroić na plasterki, jabłko zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać śmietanę, majonez, cukier, sól i koperek. Wymieszać z osączonym z oliwy i pokrojonym na kawałki śledziem. Schłodzić i podawać.
Śledzie w burakach z jabłkiem
Składniki na 4 porcje:
400 g matiasów
majeranek
burak ugotowany w skórce
śmietana 18% - 100 g
cebula średniej wielkości
majonez -80 g
2 jabłka średniej wielkości
mleko-500 ml
1 ząbek czosnku
1 cytryna
Przygotowanie:
Wyjmij śledzie z opakowania, namocz przez około 2 godziny w mleku. Następnie umyj je i pokrój w mniejsze kawałki. Obierz buraka oraz jabłka, pokrój w dużą kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę. Całość wymieszaj z majonezem i śmietaną. Na koniec dopraw do smaku majerankiem, sokiem z cytryny Podawaj schłodzone.
Śledzie z bakaliami
Składniki na 4 porcje:
400 g filetów śledziowych (matiasów)
3 cebule
100 g suszonych śliwek
30 g rodzynek
30 g suszonych moreli
1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
3/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Filety umyć, zalać wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Osaczyć i pokroić w kawałki. Suszone śliwki, rodzynki i morele namoczyć w wodzie. Cebule obrać, pokroić w talarki. Rodzynki i śliwki odcedzić, te ostatnie pokroić w krążki. Orzechy posiekać. Bakalie i cebulę wymieszać. W słoju układać na przemian warstwę śledzi i mieszaninę bakalii i cebuli. Na wierzchu powinny się znaleźć bakalie z cebulą. Całość zalać olejem i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Śledzie w suszonych pomidorach
Składniki na 4 porcje:
400g filetów śledziowych
2 duże lub 4 małe cebule
słoik suszonych pomidorów
majeranek, pieprz , sól
3/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć , a następnie pokroić w dzwonka. Cebulę obrać i pokroić w krążki i zeszklić na odrobinie oleju. Do miski wrzucić śledzie, dodać przestudzoną cebulę, pomidory pokrojone wraz z zalewą, olej, doprawić majerankiem , pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej smakują po dwóch dniach.
Śledzie w zalewie wiśniowej z granatem
Składniki na 4 porcje:
400g filetów śledziowych
cukier 1łyżka
1 drobno posiekana cebula
2 łyżki wody
1 szklanka soku wiśniowy
150 g wiśni z kompotu
1 granat
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka utartego imbiru
kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Owoc granatu przekroić na połowę, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Miąższ granatów, wiśnie, tarty imbir, pieprz sok z cytryny i oliwę dokładnie wymieszać i tak przygotowanym dressingiem polać śledzie. Odstawić na 2 godziny do lodówki, kilkakrotnie mieszając.
Śledzie ze śliwkami
Składniki na 4 porcje:
400g matiasów
2 czerwone cebule
śliwki w occie
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
pieprz, sól
Przygotowanie:
Solone płaty wymoczyć w wodzie, marynowane osączyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić i rozłożyć na śledziach. Dowolną ilość śliwek odsączyć z zalewy octowe i ułożyć na cebuli. Wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić pieprzem i ew. szczypta soli, zalać śledzie i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Śledzie po tatarsku
Składniki na 4 porcje:
400 g solonych śledzi
2 - 3 cebule
2 -3 łyżki oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
jajko
łyżeczka musztardy
mielona ostra papryka
natka pietruszki
pieprz
Przygotowanie:
Wymoczone śledzie i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić cebulę, dołożyć do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, resztę przypraw. Następnie powoli wlewać olej, stale mieszając. Posypać ugotowanym na twardo oraz posiekanym jajkiem i drobniutko posiekaną natką. Podawać w szklanych naczyniach do ryb.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN