Tost Skagen
Składniki (przepis na 4 osoby):
4 tosty pszenne
Masło (najlepiej lekko solone)
200 g (2 op. Po 100g) obranych Krewetek Grenlandzkich (żadne inne) lub 500 g mrożonych w skorupkach i po rozmrożeniu obranych
4 łyżki majonezu
pół pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Krewetki przepłukać pod zimną wodą i odsączać co najmniej godzinę.
Z tostów odciąć skórki i przyrumienić na maśle na patelni.
Odsączone krewetki wymieszać z majonezem oraz drobno posiekanym koperkiem (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Schłodzić w lodówce.
Przed samym podaniem ułożyć krewetki na tostach i podać np. na sałacie, udekorować gałązkami koperku i cytryną. Podawać z białym wytrawnym winem.
Pierś z kaczki na sałacie
Składniki:
Ok. 3 – 4 piersi z kaczki
mieszanka sałat
orzechy pinii (uprażone na suchej patelni)
suszona żurawina
krem balsamiczny
oliwa z oliwek (dobrej jakości!)
sól morska w płatkach
pieprz czarny
ew. miód gryczany
Sposób przygotowania:
Sałatę wymyć i odsączyć. Położyć na dużym półmisku, posypać orzechami oraz żurawiną.
Naciąć skórę piersi, posypać solą i pieprzem. Położyć tłustą stroną w dół na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Mocno przyrumienić (ok 2 min) po czym przyrumienić drugą stronę ok. minuty, włożyć do naczynia żaroodpornego. W najgrubszą część jednej z piersi wbić termometr do pieczenia i rozgrzanym piekarniku do 150 stopni piec do uzyskania 60– 70 stopni w środku (w zależności czy się lubi upieczone medium lub well done, ok. 15 min). Owinąć w folię aluminiową na 10 min.
Przygotowaną sałatę na półmisku skropić oliwą, kremem balsamicznym oraz – ewentualnie - miodem, dodać delikatnie sól i pieprz do smaku.
Pokroić pierś i ładnie ułożyć na sałacie.
Owoce pod białą czekoladą
Składniki:
Dowolne owoce sezonowe jak maliny, borówki, jagody, truskawki. Mogą być też banany, kiwi, mango, itp.! Poza sezonem mrożone maliny i jagody (przed przygotowaniem nie rozmrażać!)
Tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
Położyć owoce w naczyniu żaroodpornym, (np. do tarty). Tyle owoców, żeby wypełnić formę, posypać startą czekoladą i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni (grill). Piec ok 3 – 5 min, tak żeby czekolada lekko się zrumieniła. Pilnować by się nie przypaliło! Podawać z lodami waniliowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN