Szwedzki stół Państwa Rutkowskich

Rafał Rutkowski i jego żona Magdalena Godlewska, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: owoce pod białą czekoladą, tost Skagen oraz pierś z kaczki na sałacie. Smacznego!

Tost Skagen

Składniki (przepis na 4 osoby):

4 tosty pszenne

Masło (najlepiej lekko solone)

200 g (2 op. Po 100g) obranych Krewetek Grenlandzkich (żadne inne) lub 500 g mrożonych w skorupkach i po rozmrożeniu obranych

4 łyżki majonezu

pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Krewetki przepłukać pod zimną wodą i odsączać co najmniej godzinę.

Z tostów odciąć skórki i przyrumienić na maśle na patelni.

Odsączone krewetki wymieszać z majonezem oraz drobno posiekanym koperkiem (zostawić kilka gałązek do dekoracji). Schłodzić w lodówce.

Przed samym podaniem ułożyć krewetki na tostach i podać np. na sałacie, udekorować gałązkami koperku i cytryną. Podawać z białym wytrawnym winem.

Pierś z kaczki na sałacie

Składniki:

Ok. 3 – 4 piersi z kaczki

mieszanka sałat

orzechy pinii (uprażone na suchej patelni)

suszona żurawina

krem balsamiczny

oliwa z oliwek (dobrej jakości!)

sól morska w płatkach

pieprz czarny

ew. miód gryczany

Sposób przygotowania:

Sałatę wymyć i odsączyć. Położyć na dużym półmisku, posypać orzechami oraz żurawiną.

Naciąć skórę piersi, posypać solą i pieprzem. Położyć tłustą stroną w dół na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Mocno przyrumienić (ok 2 min) po czym przyrumienić drugą stronę ok. minuty, włożyć do naczynia żaroodpornego. W najgrubszą część jednej z piersi wbić termometr do pieczenia i rozgrzanym piekarniku do 150 stopni piec do uzyskania 60– 70 stopni w środku (w zależności czy się lubi upieczone medium lub well done, ok. 15 min). Owinąć w folię aluminiową na 10 min.

Przygotowaną sałatę na półmisku skropić oliwą, kremem balsamicznym oraz – ewentualnie - miodem, dodać delikatnie sól i pieprz do smaku.

Pokroić pierś i ładnie ułożyć na sałacie.

Owoce pod białą czekoladą

Składniki:

Dowolne owoce sezonowe jak maliny, borówki, jagody, truskawki. Mogą być też banany, kiwi, mango, itp.! Poza sezonem mrożone maliny i jagody (przed przygotowaniem nie rozmrażać!)

Tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:

Położyć owoce w naczyniu żaroodpornym, (np. do tarty). Tyle owoców, żeby wypełnić formę, posypać startą czekoladą i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni (grill). Piec ok 3 – 5 min, tak żeby czekolada lekko się zrumieniła. Pilnować by się nie przypaliło! Podawać z lodami waniliowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!