Pierniczkowe cantuccini
Składniki:
400 g mąki
220 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka + dodatkowo 1 do posmarowania ciastek
180 g migdałów bez skórki
2 ½ łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 2 pomarańczy (uprzednio sparzonych)
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Migdały siekamy na mniejsze kawałki. Ucieramy mikserem 3 jajka z cukrem na puszystą masę. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, skórkę pomarańczową oraz migdały i mieszamy razem drewnianą a następnie wyrabiamy ręcznie. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy wałek o średnicy ok. 4 cm (ciasto może lepić się do rąk, dlatego w trakcie jego formowania, oprószamy je mąką). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wałeczki z ciasta układamy na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia. Każdy walec smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 15-17 minut. Po tym czasie wyciągamy cantuccini z piekarnika, lekko studzimy i tniemy ostrym nożem na ok. 1,5 cm ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasteczka się przyrumienią, wyciągamy je, studzimy, robimy kakao i chrupiemy. Cantuccini możemy przechowywać w metalowej puszce przez ok. 1 -2 miesiące.
Piernik staropolski mojej Babci Ady
Składniki:
Ciasto:
500 g miodu (np. gryczanego)
2 szklanki drobnego cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 kg mąki
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
½ szklanki mleka
Przyprawy:
szczypta soli,
szczypta czarnego pieprzu,
1 ½ opakowania przyprawy korzennej
Masa orzechowo – śliwkowa:
8 łyżek powideł ze śliwki węgierki
1/3 szklanki wrzącego mleka
200 g mielonych orzechów włoskich
60 g masła
4-5 łyżek cukru pudru
Dekoracja i wykończenie:
Piernik można polać czekoladą i udekorować orzechami (np. migdałami lub włoskimi)
Przygotowanie:
Do garnka dodajemy cukier i kostkę masła. Całość podgrzewamy na najniższej mocy palnika tak, żeby masa nie zawrzała. Gdy cukier się rozpuści, masę ściągamy z palnika, wlewamy miód, dodajemy przyprawę piernikową, kakao, sól, pieprz i mieszamy. Następnie do przestudzonej, letniej masy dodajemy przesianą mąkę, 3 rozmącone jaja oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku. Całość mieszamy. Ciasto powinno mieć dość luźną i kleistą konsystencję, jednak później stwardnieje. Ciasto przelewamy do kamiennego lub glinianego garnka, przykrywamy folią spożywczą, w której robimy widelcem dziurki oraz bawełnianą ściereczką i przechowujemy w piwnicy lub na dolnej półce w lodówce ok. 2 tygodnie (według mojej Babci, ciasto na piernik zagniatamy 8.12.2013r., natomiast pieczemy ok. 3-5 dni przed Świętami Bożego Narodzenia). Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Ciasto na piernik dzielimy na 2 części (uzyskamy z niego 2 pierniki). Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki, bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy delikatnie. Następnie przekładamy ciasto do tortownicy i rozprowadzamy je równomiernie za pomocą palców. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 18-30 minut (czas pieczenia zależy od kuchenki). Upieczony piernik studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową. Zmielone orzechy włoskie zalewamy wrzącym mlekiem. Następnie dodajemy masło, cukier puder i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Gdy ciasto wystygnie, przecinamy je na pół. W środku rozsmarowujemy 4 łyżki powideł śliwkowych, a następnie wykładamy połowę przygotowanej masy orzechowej i przykrywamy drugim upieczonym i przestudzonym plackiem. Piernik możemy polać polewą czekoladową i przystroić orzechami.
Korzenne pierniczki z lukrem
Składniki:
450 g mąki
50 g zmielonych orzechów laskowych
100 g cukru pudru
4 łyżki miodu (np. gryczanego)
½ kostki masła
2 łyżki kakao
10 g sody oczyszczonej
2 małe jaja
1 opakowanie przyprawy piernikowej
2 łyżki zimnego mleka
Lukier:
1 białko,
2/3 szklanki cukru pudru,
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
W rondlu bardzo powoli rozpuszczamy masło z cukrem pudrem. Następnie do rozpuszczonego masła i cukru wlewamy miód i dodajemy kakao oraz przyprawę piernikową. Gdy masa ostygnie przesiewamy mąkę na stolnicę i robimy kopczyk. Do środka kopczyka dodajemy zmielone orzechy laskowe, rozmącone jajka i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku i delikatnie mieszamy. Na mąkę z jajkiem wylewamy ostudzony miód z masłem i dokładnie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do glinianego lub kamiennego garnka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki (na dolną półkę) na minimum 2 godziny. Ciasto powinno odpocząć dłużej, najlepiej gdy leży w lodówce ok. 2 tygodnie. Dlatego też ciasto na pierniczki możemy zagnieść już dziś, a pierniczki upiec dopiero 3 – 4 dni przed Świętami. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy z niego dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Układamy wycięte kształty na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy ok. 10 - 15 minut (w zależności od wielkości pierniczków). Przygotowujemy lukier do pierniczków. Zanim oddzielimy żółtko od białka, jajo należy włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Z oddzielonego białka ubijamy pianę. Następnie dodajemy do niego cukier puder i razem mieszamy za pomocą łyżki. Gdy lukier jest zbyt gęsty to wlewamy do niego sok z cytryny. Gęstość lukru regulujemy sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy wystudzone pierniczki. Jeżeli nie lubicie lukru lub nie chcecie korzystać z surowego białka, to pierniczki można polać białą lub mleczną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub schrupać bez polewy.
Domowa przyprawa piernikowa
Składniki:
2 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 ½ łyżeczki mielonego imbiru
½ startej gałki muszkatołowej
1 ½ łyżeczki goździków
1 1/2 łyżeczka nasion kardamonu
1 łyżeczki nasion kolendry
6 ziaren pieprzu czarnego lub czerwonego
2 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Na suchą patelnię kładziemy goździki, nasiona kardamonu, ziele angielski, kolendrę i chwilę prażymy aż przyprawy zaczną uwalniać swoje aromaty. Następnie mielimy w młynku do kawy goździki, kardamon, kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Zmielone przyprawy mieszamy z cynamonem, imbirem, startą gałką muszkatołową a następnie mieszankę przesiewamy przez drobne sitko. Mieszankę możemy przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Korzenne Tiramisu z nutą pomarańczy
Składniki:
250 g schłodzonego serka mascarpone
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z wyciśniętego z pomarańczy
200 g śmietany kremówki
2 żółtka
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3 łyżki drobnego cukru
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
50 ml amaretto
1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3-4 goździki
kakao do posypania
Przygotowanie:
Zanim oddzielimy żółtka od białek, jajka należy włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone oraz skórkę pomarańczową i mieszamy ręcznie za pomocą rózgi. Do serka dodajemy utartą masę z żółtek i cukru i ponownie mieszamy masy za pomocą rózgi (ewentualnie miksujemy mikserem na najniższych obrotach). Ubijamy śmietanę kremówkę i łączymy razem z mascarpone. Masy mieszamy niezbyt dokładnie łyżką tak, aby widoczne były dwa kolory: jasno żółta i śnieżnobiała. Zaparzamy mocną kawę, dodajemy do niej kardamon, cynamon i goździki i studzimy. Kawę z przyprawami przelewamy do głębokiego talerza i studzimy. Do ostudzonej, aromatycznej kawy wlewamy amaretto. Porcje tiramisu możemy podawać w pucharkach na lody, dekoracyjnych szklankach lub na oddzielnych talerzykach. Biszkopty zanurzamy w kawie na 1- 2 sekundy, układamy w naczyniu, posypujemy kakao i rozsmarowujemy warstwę kremu. Następnie ponownie zanurzamy biszkopty w kawie i przykrywamy krem biszkoptami. Ostatnią warstwę stanowi krem posypany kakao. Tiramisu odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Cytrusowo-pierniczkowe ozdoby na choinkę/ świąteczny zapach do mieszkania
Składniki:
Dowolne cytrusy (np. 1 pomarańcza, 1 klementynka, 1 cytryna)
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki goździków
4 łyżki cukru pudru
Sznurek, rafia lub wstążeczka (do powieszenia)
Przygotowanie:
Owoce kroimy w półcentymetrowe plastry. Cukier puder mieszamy z przyprawą piernikową. W każdy plasterek cytrusa wbijamy 2-3 goździki i posypujemy je mieszkanką cukru i przyprawy pierniczkową. Piekarnik nagrzewamy do 100°C. Na blaszce wyłożonej pergaminem rozkładamy cytrusy i wstawiamy do piekarnika na niecałe 2 godziny. W trakcie pieczenia obracamy plastry cytrusów z jednej strony na drugą ok. 4 - 5 razy. Po tym czasie cytrusy zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Przez wysuszone cytrusy przekładamy sznurek, wstążeczkę lub rafię i wieszamy na choince. Owoce można również wyjąć szybciej z piekarnika (po ok. 50 minutach) i rozłożyć je na górnych kratkach grzejnika. Ale uwaga: należy zabezpieczyć grzejnik, gdyż sok z owoców może pobrudzić kratkę grzejnika. Bez względu na wybrany sposób suszenia cytrusów w całym mieszkaniu będzie uwalniał się cudowny korzenno – cytrusowy aromat.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN