Zobacz też: Faszerowane pomidory, sernik dyniowy i placuszki z cukinii - jesienne przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Krem selerowy z jabłkiem i imbirem
Składniki:
- 2 kg korzenia selera
- 2 kg jabłek Szampion
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 200 g świeżego imbiru
- 100 g cebuli szalotki
- 1 l soku ze świeżo wyciskanych jabłek
- 0,5 l mleka migdałowego
- Sól i sok z cytryny do smaku
- 100 ml miodu
- 20 g marynowanego imbiru
- Świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Korzeń selera i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
- Podgrzać olej, przesmażyć seler razem z jabłkiem, imbirem i posiekaną cebulą na złoty kolor.
- Następnie całość zalać sokiem jabłkowym i mlekiem migdałowym.
- Gotować na małym ogniu około 20 minut aż seler będzie miękki.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i miodem.
- Przełożyć krem do miski i udekorować marynowanym imbirem i liśćmi świeżej kolendry.
Zobacz też: Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować? >>>
Racuchy z daktylami i jabłkiem
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 300 ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 3 jabłka
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 50 g suszonych daktyli
- 100 ml syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko podgrzać i połowę wlać do wgłębienia z drożdżami, całość lekko wymieszać i przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut aż ciasto lekko urośnie.
- Dodać resztę mleka, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i razem z posiekanymi suszonymi daktylami dodać do ciasta.
- Na patelni rozgrzać olej, na łyżkę nałożyć niewielkie porcje ciasta i usmażyć z dwóch stron, aż racuszki będą miały złotobrązowy kolor. Usmażone racuszki odłożyć na ręcznik. Całość posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym.
Zobacz też: Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja! >>> Pieczone jabłka z sosem waniliowym, anyżem i goździkami
Składniki:
- 10 zwykłych jabłek
- 20 g goździków
- 10 gwiazdek anyżu
- 50 g soli w płatkach
- 10 g chilli
- 200 ml miodu gryczanego
- 500 ml mleka 3,2%
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 laski wanilii
- 50 g przyprawy do piernika
- 10 żółtek
- 100 g cukru
- Cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie umyć, wydrążyć środek nasienny i ułożyć w metalowej blaszce do pieczenia.
- Na wierzch jabłek nabić goździki, gwiazdki anyżu, polać miodem gryczanym, posypać solą w płatkach, płatkami chili. Wstawić do piekarnika na 20 minut do temp 160 st. C.
- W metalowym rondelku podgrzać mleko i tyle samo słodkiej śmietany razem z dużą łyżką brązowego cukru, dwoma laskami wanilii i przyprawą do piernika. Gdy płyn się zagotuje odstawić.
- W misce wymieszać żółtka z cukrem, dodać do tego odrobinę zagrzanej masy i dokładnie wymieszać. Całość przelać do garnka z podgrzaną śmietaną i mlekiem.
- Tak przygotowanym sosem zalać jabłka i wstawić do pieczenia na 25 minut do temp. 160 st. C.
- Wyjąć blaszkę z jabłkami i posypać cukrem pudrem.
- Do zapiekanych jajek można dodać np. lody bądź świeże owoce.
Autor: Bernadetta Jeleń
podziel się: