Materiał promocyjny

Miód - samo zdrowie!

W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym

Skladniki:

250 g boczniaka

1/3 szklanki mąki grochowej

½ szklanki mąki białej

ok. 1 i ½ szklanki wody

odrobina soli

oliwa do smażenia

sos:

ząbek czosnku

1 ostra czerwona papryczka

3 łyżki miodu wielokwiatowego

szczypta soli

2 łyżki soku z cutryny

1/3 szklanki oleju ryżowego

Przygotowanie:

Boczniaka lekko zgniatamy (nózki nie mogą być grubsze niż kapelusze), żeby równomiernie się przysmażył. Mąkę grochową mieszamy z mąką pszenną, solą i wodą, żeby uzyskać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Plastry boczniaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Podajemy z pikantnym sosem i ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sos: czosnek wyciskamy, a papryczkę bardzo drobno szatkujemy. Obydwa składniki dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i olejem.

Burgery z sałatką szpinakową

Skladniki:

około 70 g liści młodego szpinaku

4 bułki orkiszowe

4 małe oscypki

1 średni ugotowany burak

2-3 ogórki konserwowe

opakowanie serka „bieluch”

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki oliwy z oliwek

oliwa z oliwek do podpiekania bułek

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i mieszamy z dressingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy. Oscypki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na nieprzywierającej patelni. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na patelni skórką do góry. Ogórki i buraki kroimy w plasterki. Każdą cześć bułki smarujemy odrobiną białego serka, a następnie dodajemy kilka plasterków ogórka, buraka, trochę szpinaku z dressingiem oraz przypieczone plastry oscypka.

Napój rozgrzewający

Składniki:

1 cytryna

2 łyżki miodu

kawałek imbiru wielkości kciuka

gorąca, przegotowana woda

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z miodem i startym na tarce, obranym ze skórki imbirem. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą ( bo zabijemy wszystkie zdrowotne właściwości miodu). Wypijamy ciepłe.

Bliny z mąki gryczanej

Składniki:

½ szklanki mąki gryczanej

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka świeżych drożdży

1 łyżka miodu gryczanego

mineralna woda gazowana

dodatki: kwaśna śmietana 18%

miód gryczany

sok z pomarańczy

olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ¼ szklanki wody gazowanej, łyżkę miodu gryczanego i całość dodajemy do mąki pszennej i gryczanej. Następnie powoli dolewamy taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie na patelnię na rozgrzany olej ryżowy wykładamy po łyżce ciasta i smażymy. Na małym gazie najpierw delikatnie z jednej strony, żeby ładnie wyrosły, a następnie delikatnie podsmażamy z drugiej strony. Gotowe bliny podajemy ze śmietaną i miodem, który możemy też wymieszać pół na pół z sokiem z pomarańczy.

Pasztet z sosem miodowym

Składniki:

około 100 g pietruszki

około 100 g marchewki

około 100 g selera

około200 g cebuli

1/3 szklanki oleju słonecznikowego

1 kostka (ok. 180 g) tofu

garstka suszonych grzybów

½ łyżeczki lubczyku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki imbiru

5 ziaren jałowca

sól i pieprz do smaku

masło i bułka tarta do formy

sos:

4 łyżki miodu

2 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę i selera ścieramy na drobnej tarce i dusimy na oleju, na małym ogniu. Cebulę bardzo drobno szatkujemy i dorzucamy do warzyw i dalej dusimy ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokruszone tofu, zmielone w młynku do kawy przyprawy z grzybami i dusimy kolejne 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i wkładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na ok. 30-40 minut. Aż pasztet przyrumieni sie od góry. Podajemy z sosem miodowym. Sos miodowy: miód z chrzanem dokładnie mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości