Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym
Skladniki:
250 g boczniaka
1/3 szklanki mąki grochowej
½ szklanki mąki białej
ok. 1 i ½ szklanki wody
odrobina soli
oliwa do smażenia
sos:
ząbek czosnku
1 ostra czerwona papryczka
3 łyżki miodu wielokwiatowego
szczypta soli
2 łyżki soku z cutryny
1/3 szklanki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Boczniaka lekko zgniatamy (nózki nie mogą być grubsze niż kapelusze), żeby równomiernie się przysmażył. Mąkę grochową mieszamy z mąką pszenną, solą i wodą, żeby uzyskać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Plastry boczniaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Podajemy z pikantnym sosem i ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sos: czosnek wyciskamy, a papryczkę bardzo drobno szatkujemy. Obydwa składniki dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i olejem.
Burgery z sałatką szpinakową
Skladniki:
około 70 g liści młodego szpinaku
4 bułki orkiszowe
4 małe oscypki
1 średni ugotowany burak
2-3 ogórki konserwowe
opakowanie serka „bieluch”
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki oliwy z oliwek
oliwa z oliwek do podpiekania bułek
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i mieszamy z dressingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy. Oscypki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na nieprzywierającej patelni. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na patelni skórką do góry. Ogórki i buraki kroimy w plasterki. Każdą cześć bułki smarujemy odrobiną białego serka, a następnie dodajemy kilka plasterków ogórka, buraka, trochę szpinaku z dressingiem oraz przypieczone plastry oscypka.
Napój rozgrzewający
Składniki:
1 cytryna
2 łyżki miodu
kawałek imbiru wielkości kciuka
gorąca, przegotowana woda
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z miodem i startym na tarce, obranym ze skórki imbirem. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą ( bo zabijemy wszystkie zdrowotne właściwości miodu). Wypijamy ciepłe.
Bliny z mąki gryczanej
Składniki:
½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka świeżych drożdży
1 łyżka miodu gryczanego
mineralna woda gazowana
dodatki: kwaśna śmietana 18%
sok z pomarańczy
olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ¼ szklanki wody gazowanej, łyżkę miodu gryczanego i całość dodajemy do mąki pszennej i gryczanej. Następnie powoli dolewamy taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie na patelnię na rozgrzany olej ryżowy wykładamy po łyżce ciasta i smażymy. Na małym gazie najpierw delikatnie z jednej strony, żeby ładnie wyrosły, a następnie delikatnie podsmażamy z drugiej strony. Gotowe bliny podajemy ze śmietaną i miodem, który możemy też wymieszać pół na pół z sokiem z pomarańczy.
Pasztet z sosem miodowym
Składniki:
około 100 g pietruszki
około 100 g marchewki
około 100 g selera
około200 g cebuli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 kostka (ok. 180 g) tofu
garstka suszonych grzybów
½ łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
5 ziaren jałowca
sól i pieprz do smaku
masło i bułka tarta do formy
sos:
4 łyżki miodu
2 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
Pietruszkę, marchewkę i selera ścieramy na drobnej tarce i dusimy na oleju, na małym ogniu. Cebulę bardzo drobno szatkujemy i dorzucamy do warzyw i dalej dusimy ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokruszone tofu, zmielone w młynku do kawy przyprawy z grzybami i dusimy kolejne 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i wkładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na ok. 30-40 minut. Aż pasztet przyrumieni sie od góry. Podajemy z sosem miodowym. Sos miodowy: miód z chrzanem dokładnie mieszamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN