Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu i inne - przepisy

Prawdopodobnie na 24 sierpnia przypada rocznica wynalezienia chipsów ziemniaczanych. To właśnie 24 sierpnia 1853 roku amerykański kucharz George Crum po raz pierwszy podał chipsy ziemniaczane w swoim lokalu. W naszej kuchni Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" przygotowała dziś chipsy nie tylko z ziemniaków i nie tylko smażone.

Chipsy smażone (ziemniaczane) z ziołowym dipem

  • Ziemniaki
  • Bataty
  • Olej roślinny np. słonecznikowy
  • do smaku: np. wędzona papryka, sól morska, pieprz, suszony czosnek

Ziemniaki pokroić za pomocą noża lub mandoliny na bardzo cienkie plastry. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami plastry ziemniaków na rozgrzany tłuszcz. Gorące chipsy doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Zobacz też: Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje >>>

Ziołowy dip

  • Ok. 300 g twarożku (na sernik)
  • Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku, mięty oraz szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • sok i skórka z ½ cytryny

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i wymieszać. Podawać z ziemniaczanymi chipsami.

Zobacz też: Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik? >>>

Chipsy suszone (warzywne i owocowe)

  • burak
  • jarmuż
  • 8 brukselek
  • Kapusta włoska
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki

Buraka, jabłka oraz gruszki pokroić na bardzo cienkie plastry (można użyć mandoliny). Jarmuż i kapustę porwać na mniejsze kawałki, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą, osuszyć. Brukselkę podzielić na liście. Warzywa oraz owoce rozłożyć na poszczególnych poziomach „suszarki do grzybów” w temperaturze ok. 60 st C.

Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>>

Chipsy pieczone z marchewki „boczek z marchewki”

  • 3 duże marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju

Marchewki pokroić w bardzo cienkie plastry. Przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 st C. Plastry marchewki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż będą chrupiące i się zrumienią.

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości