Chipsy smażone (ziemniaczane) z ziołowym dipem
- Ziemniaki
- Bataty
- Olej roślinny np. słonecznikowy
- do smaku: np. wędzona papryka, sól morska, pieprz, suszony czosnek
Ziemniaki pokroić za pomocą noża lub mandoliny na bardzo cienkie plastry. W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami plastry ziemniaków na rozgrzany tłuszcz. Gorące chipsy doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Zobacz też: Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje >>>
Ziołowy dip
- Ok. 300 g twarożku (na sernik)
- Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku, mięty oraz szczypiorku
- Sól, pieprz
- sok i skórka z ½ cytryny
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i wymieszać. Podawać z ziemniaczanymi chipsami.
Zobacz też: Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik? >>>
Chipsy suszone (warzywne i owocowe)
- burak
- jarmuż
- 8 brukselek
- Kapusta włoska
- 2 jabłka
- 2 gruszki
Buraka, jabłka oraz gruszki pokroić na bardzo cienkie plastry (można użyć mandoliny). Jarmuż i kapustę porwać na mniejsze kawałki, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą, osuszyć. Brukselkę podzielić na liście. Warzywa oraz owoce rozłożyć na poszczególnych poziomach „suszarki do grzybów” w temperaturze ok. 60 st C.
Zobacz też: Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole! >>>
Chipsy pieczone z marchewki „boczek z marchewki”
- 3 duże marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju
Marchewki pokroić w bardzo cienkie plastry. Przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 st C. Plastry marchewki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż będą chrupiące i się zrumienią.
Autor: Anna Kobyłka