Carbonara jesienna z Łososiem Norweskim
Składniki:
500 g makaronu
300 g Łososia Norweskiego
3-4 łyżki oleju
150 g boczku wędzonego surowa kostka
1 cukinia
1 cebula
5 żółtek
300 ml śmietany 36%
100 g sera tartego parmezan
sól
pieprz
natka pietruszki
szałwia świeża
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy boczek na złoty kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do momentu zeszklenia cebuli, dodajemy pokrojoną dynię, cukinię. Makaron gotujemy w wodzie. Śmietanę łączymy z serem tartym i dodajemy na patelnię do boczku z warzywami. Podgrzewamy, dodajemy makaron, pokrojonego łososia i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy żółtka, mieszamy i już nie podgrzewamy. Podajemy makaron posypany natką pietruszki, i posypany tartym serem.
Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami
Składniki:
500 g Łososia Norweskiego b/s
150 g boczniaków
100 g sera tartego bursztyn
2 jabłka szara reneta
2 garście jarmużu
300 ml śmietany 36%
cebula dymka
koperek
pieprz
sól
masło
Przygotowanie:
Jarmuż rwiemy na małe kawałki, pozbawiamy twardych części. Jabłka kroimy w grubszą kostkę. Boczniaki pozbawiamy twardych nóżek i układamy na pergaminie, skrapiając olejem, posypując solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym solidnie masłem, układamy jarmuż, jabłka i posiekaną dymkę. Wszystko polewamy dokładnie śmietaną wymieszaną z solą, pieprzem i koprem. Układamy na wierzch łososia, smarujemy delikatnie górę ryby śmietaną, raz jeszcze oprószamy solą, pieprzem i posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Równocześnie wstawiamy boczniaki na pergaminie. Wszystko pieczemy ok. 20 min., przed podaniem boczniaki układamy na rybie, posypujemy raz jeszcze koprem.
Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej
Składniki:
600 g Łososia Norweskiego
1 kg ziemniaków gotowanych
300 g kapusty kiszonej
2 cebule
sól
pierz,
koperek
olej do smażenia
200 g pieczarek
1 pęczek cebuli dymki
koperek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki gotowane przeciskamy prze z praskę. Kapustę kiszoną gotujemy, odcedzamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy drobno. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę, smażymy aż płyn prawie odparuję. Przesmażoną kapustę łączymy z ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, solą. Łososia oprószonego solą i pieprzem, smażymy z jednej strony około 4 minut, w trakcie dodajemy cebulę dymkę, pokrojone w cienkie plastry pieczarki, ważne aby w trakcie smażenia ryby polewać ją wytwarzającym się sosem, przekładamy na stronę drugą i zdejmujemy z ognia. Podajemy na puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, posypujemy koprem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN