Kasza orkiszowa z prażonym jabłkiem, jarmużem, daktylami i orzechem laskowym
Składniki:
2 jabłka
2-3 suszone daktyle
2 szklanki jarmużu
6-8 orzeszków laskowych
1 -2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
1,5 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
szczypta cynamonu i kardamonu
świeży lub suszony tymianek
mała szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
2-3 cm utartego imbiru (opcjonalnie)
Przygotowanie: Jarmuż porozrywaj na drobne kawałki odcinając twardą część i przelej wrzątkiem. Jabłko potnij w ok. centymetrową kostkę, a daktyle w plasterki. Na patelni rozgrzej olej koksowy lub masło klarowane, dodaj jabłka, orzeszki laskowe, daktyle oraz jarmuż i wlej troszkę wrzątku. Dopraw kardamonem, cynamonem i dodaj utarty drobno imbir. Podsmażaj stale mieszając przez ok. 2 minuty aż wszystko delikatnie zmięknie. Na końcu dodaj tymianek i serwuj z ugotowaną kaszą orkiszową.
Muffiny orkiszowo kakaowe z żurawiną i orzechem włoskim
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki mąki kasztanowej (opcjonalnie)
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
2 jajka z wolnego wybiegu
2/3 szklanki jogurtu
1/3 szklanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
3 łyżki kakao
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
płatki migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie: Posiekaj drobno żurawinę i orzechy włoskie. W jednej misce mieszamy suche składniki wraz z przyprawami. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera mokre składniki. Łączymy zawartość w jednej z misek i mieszamy dużą łyżką aby powstała jednolita masa. Wsypujemy pocięte wcześniej orzechy ,żurawinę i mieszamy. Gotową masę dodajemy do foremki wyłożonej papilotkami do muffinek. Ciasto należy wyłożyć prawie do pełna papilotek i posypać płatkami migdałów. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Orkiszotto z pieczoną dynią, brokułem i owocem granatu
Składniki:
2 szklanki ugotowanego orkiszu (kasza lub łuskane ziarno)
2 szklanki dyni
1 brokuł
owoc granatu (opcjonalnie)
3-4 orzechy włoskie
świeży lub suszony tymianek
1/3 łyżeczki bertramu lub gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
szczypta mielonych nasion kopru włoskiego
szczypta curry
1/3 łyżeczki utartego oregano
2 ząbki czosnku
sól morska lub himalajska do smaku
olej koksowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie: Orkisz gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania wynosi ok. 15-20 minut. Dynię pokrój w kostkę, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, dopraw solą, oprósz delikatnie mielonym koprem włoskim i piecz w temperaturze 195 stopni przez ok. 15 minut. Odstaw. Brokuł podziel na mniejsze kawałki odkrawając stwardniałe części. Do głębokiej patelni lub garnka dodaj trochę wody i blanszuj brokuł przez kilka minut. Nadmiar wody odlej. Dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego lub klarowanego masła. Podsmażaj stale mieszając i dodaj utarty lub wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Dopraw solą i wymieszaj. Dodaj ugotowany wcześniej orkisz oraz upieczoną dynię. W razie potrzeby dodawaj olej kokosowy lub masło klarowane. Wymieszaj, posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj orkiszotto z drobno posiekanym orzechem włoskim wraz z tymiankiem oraz owocem granatu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN