Materiał promocyjny

Kuchnia indyjska - "Chicken Tandoori"

Natasza Urbańska i Janusz Józefowicz na początku kwietnia spędzili tydzień w Indiach. Dziś w Dzień Dobry TVN mogli tam na chwilę powrócić, bo w naszej kuchni gościliśmy kucharzy rodem z tamtych stron. Przekonaj się co jada się w Indiach.

Chicken Tandoori

Składniki:

1 kurczak

1 korzeń imbiru ok. 100 g

1 główka czosnku

pasta imbirowo-czosnkowa

przyprawy:

1 łyżka Garam Masala

1 łyżka chili

pół łyżki kurkumy

pół łyżki zmielonej kolendry

pół łyżki czarnej soli

pół łyżki solo

sok z 1 cytryny

jogurt naturalny

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

1 łyżka wody

70 ml oleju musztardowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka podzielić na 4 części, ponacinać, i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do lodówki na minimum 20 minuty. Grillowac z dwóch stron około 15-20 minut. Najlepiej podawać z sosem kolendrowo jogurtowym.

Jinga Jalfrezi

Składniki:

12 sztuk krewetek o rozm. 31/40

1 łyżka oleju

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

2-3 łyżki pasty cebulowej

2-3 łyżki pasty pomidorowej

2 łyżki pasty z nerkowców

2 papryki mieszane pokrojone w kostkę

2 pomidory pokrojone w kostkę

przyprawa Garam Masala

sól

Dengi mirch

Kitchen King

pół łyżeczki cukru

1 łyżka ketchupu

Sposób przygotowania:

Na jednej patelni na rozgrzany olej wrzucać kolejno: pastę imbirowo-czosnkową, pastę cebulową, pastę pomidorową i pastę z nerkowców, po czym smażyć około 3 minut. Na drugiej patelni na jednej łyżce oleju smażyć kolejno: paprykę, pomidory, krewetki, dodać przyprawy, dusić około 5 minut, wymieszać.

Kashmiei Pula

Składniki:

200 g ryżu Basmati

pół jabłka

4 czereśnie kandyzowane

1 łyżka płatków migdałowych

2 daktyle

1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Pokrojone w paseczki jabłka wrzucić na rozgrzany olej na dwie minuty. Dodać ryż, cały czas mieszając, dodać czereśnie w paseczkach, płatki migdałowe, daktyle w kawałkach i cukier. Smażyć 2 minuty.

Jelebi

Składniki:

300 g mąki pszennej

1 jogurt naturalny (70 g)

1 g sody oczyszczonej

0,5 kg cukru

0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę z jogurtem, wodą i sodą. Odstawić na 12 godzin, żeby spulchniało. Po tym czasie dolać wodę do uzyskania lejącej konsystencji. Przygotować syrop z pół kg cukru i pół litra wody. Rozpuścić plantę. Ciasto przelać do szprycy. Formując kształt precla lać ciasto ze szprycy na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron, Włożyć do naczynia z syropem na 2 minuty

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości