Chicken Tandoori
Składniki:
1 kurczak
1 korzeń imbiru ok. 100 g
1 główka czosnku
pasta imbirowo-czosnkowa
przyprawy:
1 łyżka Garam Masala
1 łyżka chili
pół łyżki kurkumy
pół łyżki zmielonej kolendry
pół łyżki czarnej soli
pół łyżki solo
sok z 1 cytryny
jogurt naturalny
1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
1 łyżka wody
70 ml oleju musztardowego
Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na 4 części, ponacinać, i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do lodówki na minimum 20 minuty. Grillowac z dwóch stron około 15-20 minut. Najlepiej podawać z sosem kolendrowo jogurtowym.
Jinga Jalfrezi
Składniki:
12 sztuk krewetek o rozm. 31/40
1 łyżka oleju
1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
2-3 łyżki pasty cebulowej
2-3 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki pasty z nerkowców
2 papryki mieszane pokrojone w kostkę
2 pomidory pokrojone w kostkę
przyprawa Garam Masala
sól
Dengi mirch
Kitchen King
pół łyżeczki cukru
1 łyżka ketchupu
Sposób przygotowania:
Na jednej patelni na rozgrzany olej wrzucać kolejno: pastę imbirowo-czosnkową, pastę cebulową, pastę pomidorową i pastę z nerkowców, po czym smażyć około 3 minut. Na drugiej patelni na jednej łyżce oleju smażyć kolejno: paprykę, pomidory, krewetki, dodać przyprawy, dusić około 5 minut, wymieszać.
Kashmiei Pula
Składniki:
200 g ryżu Basmati
pół jabłka
4 czereśnie kandyzowane
1 łyżka płatków migdałowych
2 daktyle
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Pokrojone w paseczki jabłka wrzucić na rozgrzany olej na dwie minuty. Dodać ryż, cały czas mieszając, dodać czereśnie w paseczkach, płatki migdałowe, daktyle w kawałkach i cukier. Smażyć 2 minuty.
Jelebi
Składniki:
300 g mąki pszennej
1 jogurt naturalny (70 g)
1 g sody oczyszczonej
0,5 kg cukru
0,5 l wody
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę z jogurtem, wodą i sodą. Odstawić na 12 godzin, żeby spulchniało. Po tym czasie dolać wodę do uzyskania lejącej konsystencji. Przygotować syrop z pół kg cukru i pół litra wody. Rozpuścić plantę. Ciasto przelać do szprycy. Formując kształt precla lać ciasto ze szprycy na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron, Włożyć do naczynia z syropem na 2 minuty
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN