Zupa na wołowinie z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Składniki:
-70 dkg rostbefu
-8 dkg suszonych grzybów
-włoszczyzna
-1,5 szklanki kaszy pęczak
-1 łyżka masła
-liście laurowe
-ziele angielskie
-sól
-pieprz
-kwaśna śmietana 18% lub jogurt naturalny
-pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wkładamy wołowinę i pęczek włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, gotujemy około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar, kroimy wołowinę w paski, z włoszczyzny bierzemy tylko marchewkę i kroimy ją w pół plasterki. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby i wypłukaną kaszę pęczak, dodajemy masło, sól i pieprz. Gotujemy kolejne 1,5 godziny. Nalewamy zupę na talerz i dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu i zielonej pietruszki.
Curry z dyni, papryki i cukinii
Składniki:
-0,5 kg dyni piżmowej pokrojonej w dużą kostkę
-2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
-2 cukinie pokrojone w półplasterki
-200 g pomidorków koktajlowych
-2 duże białe cebule pokrojone w piórka
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka czerwonej pasty curry
-1 pęczek kolendry
-1 puszka mleka kokosowego
-1 łyżka utartego imbiru
-1 łyżeczka kurkumy
-0,5 żółtej (lub czerwonej) soczewicy
-3 łyżki oleju roślinnego
-1 łyżkę cukru
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pastę curry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy, następnie dodajemy soczewicę, cukinię i paprykę. Całość smażymy przez chwile po czym zalewamy mlekiem kokosowym, przyprawiamy kurkumą i gotujemy przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe, a całość dekorujemy świeżą kolendrą.
Zapiekanka jabłkowo-bakaliowa z kruszonką piernikową
Składniki:
-1 kg twardych soczystych jabłek
-65 g cukru trzcinowego
-120 g bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, płatki migdałowe, żurawina)
-250 g piernika
-skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytryny
-150 g masła
-cynamon
-kardamon
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy w nim pokrojone w grube plastry jabłka na przemian przekładając bakaliami. Z cukru trzcinowego, masła i piernika robimy kruszonkę, którą mieszamy z płatkami migdałów i posypujemy jabłka. Całość zapiekamy przez 30 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Czekolada na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami
Składniki:
Czekolada:
-450 ml mleka
-50 ml śmietanki 18% (ewentualnie 12%)
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-50 ml gorącej wody
-cukier (według uznania)
Karmelizowana pomarańcza:
-2 łyżki brązowego cukru
-6 łyżeczek białego cukru
-1/2 szklanki wody
-4 pomarańcze
-skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać gorącą wodę, wymieszać z kakao, a kiedy przestygnie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką i cały czas mieszać. Wlać śmietankę. Wszystko wymieszać, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania i ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Odczekać chwilę, aby przestygła i nabrała odpowiedniej konsystencji.
Syrop: cukier zagotować ze skórką z pomarańczy i wodą. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry, wrzucić do syropu i gotować ok. 3 min na wolnym ogniu. Podawać z czekoladą na gorąco.
Herbata z imbirem, słodką pomarańczą, goździkami i miodem
Składniki:
-herbata chai lub zwykła czarna herbata
-2 plasterki pomarańczy
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
-1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Do dzbanuszka wsyp herbatę zalej ją wrzątkiem odczekaj chwilę aż się zaparzy i włóż plastry pomarańczy oraz goździki i imbir, a następnie dopraw miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN