Kuchnia rozgrzewająca. Wytrawnie i na słodko!

Jak poprawić sobie nastrój w jesienny i pochmurny dzień? Dobrym, rozgrzewającym jedzeniem :) Swoje propozycje przedstawiła Beata Kartowicz, która w kuchnia Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak curry z dyni, papryki i cukinii, zapiekankę jabłkowo-bakaliową z kruszonką piernikową czy czekoladę na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami.

Zupa na wołowinie z kaszą pęczak i suszonymi grzybami

Składniki:

-70 dkg rostbefu

-8 dkg suszonych grzybów

-włoszczyzna

-1,5 szklanki kaszy pęczak

-1 łyżka masła

-liście laurowe

-ziele angielskie

-sól

-pieprz

-kwaśna śmietana 18% lub jogurt naturalny

-pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Do garnka z zimną wodą wkładamy wołowinę i pęczek włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, gotujemy około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar, kroimy wołowinę w paski, z włoszczyzny bierzemy tylko marchewkę i kroimy ją w pół plasterki. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby i wypłukaną kaszę pęczak, dodajemy masło, sól i pieprz. Gotujemy kolejne 1,5 godziny. Nalewamy zupę na talerz i dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu i zielonej pietruszki.

Curry z dyni, papryki i cukinii

Składniki:

-0,5 kg dyni piżmowej pokrojonej w dużą kostkę

-2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

-2 cukinie pokrojone w półplasterki

-200 g pomidorków koktajlowych

-2 duże białe cebule pokrojone w piórka

-1 ząbek czosnku

-1 łyżka czerwonej pasty curry

-1 pęczek kolendry

-1 puszka mleka kokosowego

-1 łyżka utartego imbiru

-1 łyżeczka kurkumy

-0,5 żółtej (lub czerwonej) soczewicy

-3 łyżki oleju roślinnego

-1 łyżkę cukru

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pastę curry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy, następnie dodajemy soczewicę, cukinię i paprykę. Całość smażymy przez chwile po czym zalewamy mlekiem kokosowym, przyprawiamy kurkumą i gotujemy przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe, a całość dekorujemy świeżą kolendrą.

Zapiekanka jabłkowo-bakaliowa z kruszonką piernikową

Składniki:

-1 kg twardych soczystych jabłek

-65 g cukru trzcinowego

-120 g bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, płatki migdałowe, żurawina)

-250 g piernika

-skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytryny

-150 g masła

-cynamon

-kardamon

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy w nim pokrojone w grube plastry jabłka na przemian przekładając bakaliami. Z cukru trzcinowego, masła i piernika robimy kruszonkę, którą mieszamy z płatkami migdałów i posypujemy jabłka. Całość zapiekamy przez 30 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Czekolada na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami

Składniki:

Czekolada:

-450 ml mleka

-50 ml śmietanki 18% (ewentualnie 12%)

-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

-2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-50 ml gorącej wody

-cukier (według uznania)

Karmelizowana pomarańcza:

-2 łyżki brązowego cukru

-6 łyżeczek białego cukru

-1/2 szklanki wody

-4 pomarańcze

-skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do szklanki wlać gorącą wodę, wymieszać z kakao, a kiedy przestygnie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką i cały czas mieszać. Wlać śmietankę. Wszystko wymieszać, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania i ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Odczekać chwilę, aby przestygła i nabrała odpowiedniej konsystencji.

Syrop: cukier zagotować ze skórką z pomarańczy i wodą. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry, wrzucić do syropu i gotować ok. 3 min na wolnym ogniu. Podawać z czekoladą na gorąco.

Herbata z imbirem, słodką pomarańczą, goździkami i miodem

Składniki:

-herbata chai lub zwykła czarna herbata

-2 plasterki pomarańczy

-1/4 łyżeczki mielonych goździków

-1/4 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w plasterki

-1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Do dzbanuszka wsyp herbatę zalej ją wrzątkiem odczekaj chwilę aż się zaparzy i włóż plastry pomarańczy oraz goździki i imbir, a następnie dopraw miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana