Ptasie mleczko wykonane po mistrzowsku

Szef kuchni Michał Stężalski został zwycięzcą konkursu Wine&Food NOBLE NIGHT. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentował nam swój talent kulinarny. Przygotował: cappuccino borowikowe, pierś z gęsi glazurowaną jarzębiną oraz ptasie mleczko.

Kozia bryndza, marynowany burak, orzech laskowy

Składniki:

50 g koziej rolady (twarożek)

5 g orzechów laskowych

1/2 ząbku czosnku

sok z cytryny

tymianek

1 burak

1 jabłko

miód

Dekoracja:

kwiaty jadalne

rzodkiewka

pomarańcza

mikro zioła

maliny

Przygotowanie:

Buraki nacieramy oliwą i pieczemy w folii aluminiowej w 110 st. C przez 1 godz. Kozi ser przyprawiamy czosnkiem i tymiankiem, w razie potrzeby rozrzedzamy śmietanką. Upieczone buraki i jabłko kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na krajalnicy), doprawiamy sokiem z cytryny i miodem. Pokrojone buraki i jabłko układamy dekoracyjnie na talerzu, pośrodku wyciskamy przez worek cukierniczy kozi ser i dekorujemy.

Cappuccino borowikowe

Składniki:

400 g świeżych borowików

50 g suszonych borowików

1/2 l wywaru warzywnego

100 ml śmietany 36 proc.

200 g cebuli

50 g masła

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pokrojoną cebulę smażymy na wolnym ogniu, dodajemy pokrojone świeże grzyby i dusimy ok. 5-10 min. Dodajemy wywar warzywny i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Ubijamy śmietankę do lekkiej konsystencji. Suszone borowiki miksujemy do powstania pyłku. Zupę podajemy jak cappuccino w filiżance, na wierzchu ze śmietanką i pudrem z borowików.

Pierś z gęsi glazurowana jarzębiną

Składniki:

1 szt. piersi z gęsi

1 łyżka konfitury z jarzębiny

6 brukselek

150 g żurawiny

2 gałązki rozmarynu

20 g masła

200 g dyni piżmowej

200 ml soku z pomarańczy

50 ml wina porto

ziarno kopru włoskiego

lawenda suszona

miód

Przygotowanie:

Pierś z gęsi nacinamy w szachownice od strony skóry, przyprawiamy do smaku. Z dyni za pomocą łyżki francuskiej wycinamy kulki i blanszujemy z dodatkiem rozmarynu. Z żurawiny robimy sos, zagęszczając go masłem. Pierś z piersi smażymy od zimnej patelni tak by wytopić jak najwięcej tłuszczu, następnie dopiekamy w piekarniku, glazurując jarzębiną. Podajemy z sosem z żurawiny, marynowaną dynią i dekorujemy blanszowaną brukselką.

Ptasie mleczko, dzikie zioła, żurawina

Składniki:

1 l śmietany 20 proc.

laska wanilii

gałązka tymianku

gałązka rozmarynu

liść laurowy

2 łyżki miodu

agar/żelatyna

czekolada do dekoracji

mięta

Przygotowanie:

Z połową śmietanki gotujemy zioła i wanilię. Namoczoną żelatynę dodajemy do zagotowanej śmietanki. Dodajemy miód i całość cedzimy. Ubijamy pozostałą część śmietanki i dodajemy do przestudzonej masy. Gotowe ptasie mleczko wlewamy do naczynia. Przed podaniem dekorujemy czekoladą i sosem żurawinowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości