Kozia bryndza, marynowany burak, orzech laskowy
Składniki:
50 g koziej rolady (twarożek)
5 g orzechów laskowych
1/2 ząbku czosnku
sok z cytryny
tymianek
1 burak
1 jabłko
miód
Dekoracja:
kwiaty jadalne
rzodkiewka
pomarańcza
mikro zioła
maliny
Przygotowanie:
Buraki nacieramy oliwą i pieczemy w folii aluminiowej w 110 st. C przez 1 godz. Kozi ser przyprawiamy czosnkiem i tymiankiem, w razie potrzeby rozrzedzamy śmietanką. Upieczone buraki i jabłko kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na krajalnicy), doprawiamy sokiem z cytryny i miodem. Pokrojone buraki i jabłko układamy dekoracyjnie na talerzu, pośrodku wyciskamy przez worek cukierniczy kozi ser i dekorujemy.
Cappuccino borowikowe
Składniki:
400 g świeżych borowików
50 g suszonych borowików
1/2 l wywaru warzywnego
100 ml śmietany 36 proc.
200 g cebuli
50 g masła
pieprz
sól
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę smażymy na wolnym ogniu, dodajemy pokrojone świeże grzyby i dusimy ok. 5-10 min. Dodajemy wywar warzywny i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Ubijamy śmietankę do lekkiej konsystencji. Suszone borowiki miksujemy do powstania pyłku. Zupę podajemy jak cappuccino w filiżance, na wierzchu ze śmietanką i pudrem z borowików.
Pierś z gęsi glazurowana jarzębiną
Składniki:
1 szt. piersi z gęsi
1 łyżka konfitury z jarzębiny
6 brukselek
150 g żurawiny
2 gałązki rozmarynu
20 g masła
200 g dyni piżmowej
200 ml soku z pomarańczy
50 ml wina porto
ziarno kopru włoskiego
lawenda suszona
miód
Przygotowanie:
Pierś z gęsi nacinamy w szachownice od strony skóry, przyprawiamy do smaku. Z dyni za pomocą łyżki francuskiej wycinamy kulki i blanszujemy z dodatkiem rozmarynu. Z żurawiny robimy sos, zagęszczając go masłem. Pierś z piersi smażymy od zimnej patelni tak by wytopić jak najwięcej tłuszczu, następnie dopiekamy w piekarniku, glazurując jarzębiną. Podajemy z sosem z żurawiny, marynowaną dynią i dekorujemy blanszowaną brukselką.
Ptasie mleczko, dzikie zioła, żurawina
Składniki:
1 l śmietany 20 proc.
laska wanilii
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
liść laurowy
2 łyżki miodu
agar/żelatyna
czekolada do dekoracji
mięta
Przygotowanie:
Z połową śmietanki gotujemy zioła i wanilię. Namoczoną żelatynę dodajemy do zagotowanej śmietanki. Dodajemy miód i całość cedzimy. Ubijamy pozostałą część śmietanki i dodajemy do przestudzonej masy. Gotowe ptasie mleczko wlewamy do naczynia. Przed podaniem dekorujemy czekoladą i sosem żurawinowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN