Złocisty bulion drobiowy
Składniki:
1 korpus kurczaka
3-4 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
1 por
1 cebula
3-4 suszone grzyby
listek laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do 200 st. C. Korpus ułożyć na blaszce do pieczenia. Obok ułożyć obrane i przekrojone wzdłuż warzywa. Wstawić pod grzałkę w piekarniku i opiec przez 15 min. aż się lekko przypalą. Korpus razem z warzywami przełożyć do garnka, dodać grzyby, przyprawy oraz pęczek pietruszki. Zalać 5 l wody i gotować na wolnym ogniu ok. 3-4 godz. Przecedzić przez sito wyłożone gazą.
Pikantna jesienna zupa
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa z oliwek
2 kolby kukurydzy
200 g miąższu dyni piżmowej
2 pory
2 litry bulionu drobiowego
mięso obrane z ugotowanego kurczaka
gęsta kwaśna śmietana do podania
100 g wędzonego łososia
sól i pieprz
świeży tymianek do smaku
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chilli posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Z kukurydzy odciąć ziarna i dodać do garnka. Dynię pokroić w kostkę i dodać do garnka. Pory pokroić na 10-centymetrowe kawałki, przekroić wzdłuż na połowę, rozłożyć na płasko i pokroić na 0,5-centymetrowe podłużne paski przypominające makaron. Dodać do garnka. Dusić całość przez chwilę. Dodać łyżeczkę listków tymianku. Zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso z kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką gęstej śmietany i kawałkami wędzonego łososia na wierzchu.
Pulpeciki drobiowe
Składniki:
Pulpeciki:
2 filety z kurczaka
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 kolba kukurydzy
1 jajko
bułka namoczona w mleku
bułka tarta
sól i pieprz
Sos:
1 kg pomidorów malinowych
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 zielona papryka
garść liści bazylii
Kasza:
200 g kaszy jaglanej
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Kasza: kaszę przepłukać na sicie aż woda będzie czysta. Przełożyć do garnka i podprażyć cały czas mieszając przez ok. minutę. Zalać wodą (jeśli mamy bulion, to bulionem), dodać dwie łyżki oliwy, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz kurkumę. Gotować na wolnym ogniu, jeśli kasza "wypije" wodę, należy ją dolać.
Sos: cebulę i czosnek drobno posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Papryki pokroić w paski i dodać do garnka, poddusić aż będą miękkie. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory. Poddusić aż sos będzie gęsty.
W tym czasie można przygotować pulpeciki: z kolby kukurydzy odciąć ziarna, paprykę i cebulę drobno posiekać i poddusić na patelni aż będą miękkie. Mięso z kurczaka posiekać nożem, wymieszać z podduszonymi warzywami, jajkiem oraz odciśniętą bułką. Wymieszać dokładnie i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Podsmażyć na patelni przez chwilę a następnie dodać do sosu. Dusić całość przez chwilę.
Podawać z kaszą, posypane świeżymi listkami bazylii.
Letnio-jesienna potrawka z kurczaka
Składniki:
2 nóżki z kurczaka
czerwona papryka w proszku
2 czerwone papryki
2 cebule
1 główka czosnku
2 cukinie
2 kolby kukurydzy
kieliszek białego wina
6 pomidorów lima
kilka listków szałwii
gałązka rozmarynu
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać olej. Nóżki kurczaka podzielić na podudzie i udko. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony i dusić ok. 15 min. Następnie dodać pokrojone na duże kawałki warzywa (z wyjątkiem pomidorów) i zioła. Przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć przez chwilę, dodać kieliszek wina. Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. Dodać pomidory i dusić aż warzywa i kurczak będą miękkie.
Rozmarynowe ziemniaki
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 gałązki rozmarynu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć warstwę ziemniaków. Przyprawić solą, pieprzem i skropić delikatnie oliwą, posypać rozmarynem. Czynność tę powtarzać aż wykorzysta się wszystkie ziemniaki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN