Kaczka z jabłkowo-rodzynkowym sosem
Składniki:
100 g rodzynek
50 ml koniaku lub podobnego alkoholu
2 filety z piersi kaczki
sos sojowy
2 kwaśne jabłka np. szara reneta
sól i pieprz
1 kg selera naciowego
1 litr mleka
3-4 łyżki masła
pieprz i sól
gałka muszkatołowa do smaku
Surówka z czerwonej kapusty:
1 główka czerwonej kapusty
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z pomarańczy
3 łyżki soku z cytryny
100 g rodzynek
Sposób przygotowania: Filety naciąć od strony skóry w drobną kratkę, przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć sosem sojowym. Odstawić do zamarynowania najlepiej na noc. Kapustę poszatkować, wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić solą i pieprzem. Umieścić w misce, przykryć talerzem i obciążyć czymś ciężkim i odstawić na 1 godzinę. Seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w mleku do miękkości. Odcedzić mleko nie wylewając mleka. Seler zmiksować na pure dodając masło i jeśli będzie zbyt gęste podlać mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety z kaczki ułożyć na zimnej i suchej patelni skórą do dołu. Włączyć temperaturę pod patelnią i smażyć na najwyższej temperaturze z każdej strony około 3-4 minuty. Filet odstawić na 5 minut aby odpoczęły. Z patelni na której smażyły się filety zlać tłuszcz który się wytopił. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na tej samej patelni co filety. Dodać rodzynki z koniakiem i podpalić. Poczekać aż się wypali alkohol. Filety pokroić, ułożyć na pure z selera i polać sosem z jabłek i rodzynek. Podawać z surówką z kapusty.
Pieczone warzywa z migdałami
Składniki:
100 g migdałów
500 g dyni o twardym miąższu np. piżmowej lub hokaido
2 czerwone cebule
1 biała cebula
2 ziemniaki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
2 pasternaki
Zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia
Oliwa z oliwek
sos sojowy
pieprz
200 g dzikiego ryżu
Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obrać i pokroić na duże kawałki podobnej wielkości. Ułożyć na dużej płaskiej blasze do pieczenia, obficie skropić oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posypać ziołami i przyprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni podprażyć migdały a następnie posiekać. Upieczone warzywa podawać z ryżem. Całość posypać migdałami.
Rodzynki z mascarpone i owocami
Składniki:
150 g rodzynek
1 mała filiżanka bardzo mocnej kawy
20 ml koniaku, brandy lub whisky
250 g mascarpone
100 ml śmietany 30%
300 g mrożonych malin lub wiśni
50 g bezów
Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w kawie i koniaku. Odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia. Mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną. Owocami i pokruszonymi bezami. Przełożyć do prostych szklanek. Wierzch posypać namoczonymi rodzynkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN