Gotujcie z nami!

Marcela Chmielowska
Marcela Chmielowska
Od samego rana Piotr Kucharski i Marcela Chmielowska gotowali z naszymi widzami! :) Udało się Państwu ugotować, któreś z proponowanych przez nas dań?

Kaczka z jabłkowo-rodzynkowym sosem

Składniki:

100 g rodzynek

50 ml koniaku lub podobnego alkoholu

2 filety z piersi kaczki

sos sojowy

2 kwaśne jabłka np. szara reneta

sól i pieprz

pure z selera

1 kg selera naciowego

1 litr mleka

3-4 łyżki masła

pieprz i sól

gałka muszkatołowa do smaku

Surówka z czerwonej kapusty:

1 główka czerwonej kapusty

2 łyżki cukru

sok wyciśnięty z pomarańczy

3 łyżki soku z cytryny

100 g rodzynek

Sposób przygotowania: Filety naciąć od strony skóry w drobną kratkę, przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć sosem sojowym. Odstawić do zamarynowania najlepiej na noc. Kapustę poszatkować, wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić solą i pieprzem. Umieścić w misce, przykryć talerzem i obciążyć czymś ciężkim i odstawić na 1 godzinę. Seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w mleku do miękkości. Odcedzić mleko nie wylewając mleka. Seler zmiksować na pure dodając masło i jeśli będzie zbyt gęste podlać mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety z kaczki ułożyć na zimnej i suchej patelni skórą do dołu. Włączyć temperaturę pod patelnią i smażyć na najwyższej temperaturze z każdej strony około 3-4 minuty. Filet odstawić na 5 minut aby odpoczęły. Z patelni na której smażyły się filety zlać tłuszcz który się wytopił. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na tej samej patelni co filety. Dodać rodzynki z koniakiem i podpalić. Poczekać aż się wypali alkohol. Filety pokroić, ułożyć na pure z selera i polać sosem z jabłek i rodzynek. Podawać z surówką z kapusty.

Pieczone warzywa z migdałami

Składniki:

100 g migdałów

500 g dyni o twardym miąższu np. piżmowej lub hokaido

2 czerwone cebule

1 biała cebula

2 ziemniaki

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 marchewki

2 pasternaki

Zioła: tymianek, rozmaryn, szałwia

Oliwa z oliwek

sos sojowy

pieprz

200 g dzikiego ryżu

Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obrać i pokroić na duże kawałki podobnej wielkości. Ułożyć na dużej płaskiej blasze do pieczenia, obficie skropić oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posypać ziołami i przyprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni podprażyć migdały a następnie posiekać. Upieczone warzywa podawać z ryżem. Całość posypać migdałami.

Rodzynki z mascarpone i owocami

Składniki:

150 g rodzynek

1 mała filiżanka bardzo mocnej kawy

20 ml koniaku, brandy lub whisky

250 g mascarpone

100 ml śmietany 30%

300 g mrożonych malin lub wiśni

50 g bezów

Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w kawie i koniaku. Odstawić na 1 godzinę do nasiąknięcia. Mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną. Owocami i pokruszonymi bezami. Przełożyć do prostych szklanek. Wierzch posypać namoczonymi rodzynkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości