Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Bulion z kurczaka z makaronem naleśnikowym
Składniki:
1 korpus z kurczaka
2 skrzydełka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 mały por (tylko biała część)
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
połówka cebuli
sól i pieprz
natka pietruszki
Naleśniki:
1 jajko
100 ml mleka
100 ml gazowanej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
250 g mąki pszennej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Korpus i skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć. Zalać 5 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Dodać obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Cebulę opiec nad ogniem lub przyrumienić na suchej patelni. Gotować na wolnym ogniu około godziny.
Naleśniki:
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Następnie zwinąć je w rulonik i pokroić w 0,5 cm plasterki. Po rozwinięciu utworzą makaron podobny do tagliatelle.
Bulion przecedzić przez sito. Podgrzać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Naleśnikowy makaron przełożyć do kilku miseczek i zalać ciepłym bulionem. Posypać posiekana natką pietruszki.
Wskazówka:
Skrzydełka można namoczyć w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka, obtoczyć w mące pełnoziarnistej wymieszanej z mąką kukurydzianą i usmażyć w głębokim tłuszczu aż będą rumiane. Tak podsmażone skrzydełka można podać do zupy.
Nóżki kurczaka z ciecierzycą i pęczakiem
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 podudzia z kurczaka
2 udka z kurczaka
sól i pieprz
ostra papryka w proszku
garam masala (indyjska mieszanka przypraw) opcjonalnie
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka ciecierzycy
200 g kaszy pęczak
jogurt grecki do podania
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Kurczaka ponacinać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i garam masala. Dodać na patelnię i podsmażyć. Dodać pomidory z puszki. Dusić całość przez około 30 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić całość około 10 minut. Podlać wodą i dodać kasze pęczak. Gotować całość aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba dolać wody. Przyprawić całość pieprzem, solą ostrą papryką i garam masala. Podawać z łyżką jogurtu.
Szybki kurczak stir-fry
Składniki:
200 g chińskiego makaronu jajecznego
3 marchewki
4 łyżki oleju do smażenia
2 filety z piersi kurczaka
1 papryczka chilli
0,5 główki kapusty pekińskiej (biała część)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
5 łyżek sezamu
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewki obrać i pokroić w zapałki. Filety przekroić w poprzek na połowę i pokroić wzdłuż włókien na podłużne paski. Papryczkę chilli drobno posiekać Kapustę posiekać na paski.. Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni. Dodać marchewkę i podsmażyć 2-3minuty. Dodać kurczaka i chilli, podsmażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać kapustę pekińską i podsmażyć kolejne kilka minut. Dodać sos sojowy, miód i sezam. Przesmażyć przez chwilę. Doprawić pieprzem. Dodać makaron, wymieszać i przesmażyć przez chwilę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN