Materiał promocyjny

Indyjska kuchnia pani anestezjolog

Chciała zostać stomatologiem, ale los pokierował ją w stronę aktorstwa. Teraz może choć częściowo zrealizować swoje marzenia. Została anestezjologiem w nowym serialu medycznym telewizji TVN „Lekarze”. Jak poradzi sobie w tej roli? W kuchni Dzień Dobry TVN podawała, zamiast znieczulenia, dania indyjskie. Towarzyszył jej Piotr Kucharski

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Zupa z dyni z chrupiącym ryżem

Składniki:

200 g ryżu pełnoziarnistego ryżu parboiled

1 cebula

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki curry

2-3 szczypty ostrej papryki

4 łyżki oliwy z oliwek

500 g miąższu z dyni

700 ml bulionu warzywnego

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

1 dymka

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i razem z przyprawami podsmażyć na oliwie w dużym garnku. Dynię obrać, pokroić w kostkę i razem z bulionem, mlekiem kokosowym i połową ryżu dodać do cebuli.

W czasie gdy zupa się gotuje rozgrzać w garnku z pokrywką łyżkę oliwy, dodać 1/4 pozostałego ryżu i podgrzać aż będzie strzelał jak popcorn. Czynność powtórzyć z pozostałym ryżem. Gdy dynia jest miękka doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną dymką oraz chrupiącym ryżem.

Indyjskie sabdźi biriani

Składniki:

200 g ryżu pełnoziarnistego parboiled

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka nasion kuminu (kminu rzymskiego)

1 cebula

200 g dyni

3 owoce okry (opcjonalnie)

1 marchewka

1 czerwona papryka

0,5 szklanki groszku

0,5 czerwonej papryczki chilli

1,5 łyżeczki garam masala

1, 5 łyżeczki wędzonej papryki

400 ml gorącej wody

250 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim nasiona kuminu przez 2 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać marchewkę pokrojoną w plastry, paprykę pokrojoną w małe kawałki, cukinię pokrojoną w plastry, okrę, groszek oraz dynię pokrojoną w kostkę. Wymieszać a następnie posolić łyżeczką soli, dodać ryż, garam masale i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy żeby całość doszła. Podajemy ciepłe z jogurtem.

Indyjski pudding ryżowy

Składniki:

200 g ryżu basmati

8 torebek nasiennych kardamonu

1, 200 l mleka

50 g miodu

duża garść uprażonych orzechów nerkowca

4 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Ryż zalać wodą i odstawić do namoczenia na około 1 godzinę. Odcedzamy i płuczemy. Otwieramy torebki kardamonu i wyjmujemy z nich nasiona, mielimy w moździerzu na pył. Do garnka wlać mleko i zagotować. Dodać ryż i kardamon. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie całe mleko. Pod koniec dodajemy miód, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości