Alu ki tikki
Składniki:
5 średnich ziemniaków
200 g groszku
100 g marchewki
100 g brokuł
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 świeże chili
2 łyżki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)
1 łyżeczka soli
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki groszkowej
2 łyżki ghee (klarowane masło)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki, marchewkę i brokuły kroimy na małe kawałki i razem z groszkiem gotujemy na parze aż staną się miękkie. Ugotowane warzywa razem z przyprawami, posiekaną kolendrą, chili, sokiem z cytryny i mąką groszkową ugniatamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki. Smażymy na małym ogniu na sklarowanym maśle aż przyrumienią się z dwóch stron.
Samosy z jabłkami
Składniki:
100 g stopionego masła
200 g białej mąki
100 g pszennej razowej graham
1/4 łyżeczki soli
150 ml zimnej wody
6 średnich jabłek
1/2 szklanki rodzynek
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
6 łyżek cukru
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i połową stopionego masła. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dusimy ( bez pokrywki) około 20 minut na 50 g stopionego masła z dodatkiem cukru, przypraw i rodzynek. Ciasto dzielimy na około 10 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na placek. Na środek nakładamy uduszone jabłka z rodzynkami, składamy na pół i szczelnie zagniatamy rant. Smażymy na średnio rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoto. Posypujemy cukrem pudrem.
Sabdżi w sosie pomidorowym
Składniki:
1 średni bakłażan
2 litry tłustego mleka lub 1 kostka twardego tofu
2 małe cukinie
2 papryka
1 koncentrat pomidorowy
olej do głębokiego smażenia
1 szklanka wody
masala:
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki kminu
1 łyżeczka asafetidy
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka garam masali
sól do smaku
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu, w którym będą się dusić warzywa. Na rozgrzany olej wrzucamy gorczycę. Gdy przestanie strzelać dodajemy kmin. Musi zrobić się lekko brązowy, wtedy wsypujemy asafetidę, po chwili imbir i na końcu garam masalę. Natychmiast wrzucamy pokrojoną paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość smażymy 15 minut, dolewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną cukinię i usmażony w głębokim tłuszczu, pokrojony w kostkę panir. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Solimy do smaku.
Panir: dwa litry mleka zagotować, zdjąć z gazu i odczekać 1 minutę po czym dosypać 1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego. Zacznie się ścinać ser który trzeba odsączyć z serwatki na sitku. Po odsączeniu stawiamy na serku w sitku jakiś ciężki przedmiot na pół godziny, aby ser stwardniał. Następnie kroimy go w kostkę i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto-brązowo. Do sabdżi można dodać ostrą papryczkę chili.
Czanna raita
Składniki:
puszka ciecierzycy (około 300 g)
400 g jogurtu
pęczek koperku
1 średni ogórek
1 łyżka garam masali
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cukru
sok z połówki cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki asafetidy
1/4 łyżeczki pieprzu
łyżeczka kminu rzymskiego w całości
1 łyżka ghee
Przygotowanie:
Kmin rzymski prażymy na suchej patelni aż stanie się lekko brązowy. Na rozgrzanym ghee prażymy chwilę wszystkie przyprawy w proszku, dodajemy odsączoną ciecierzycę i dusimy 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, pokrojonego w plastry ogórka, posiekany koperek, cukier, kmin i sok z cytryny. Solimy do smaku.
Pudla
Składniki:
200 g mąki groszkowej
50 mąki białej
1 łyżeczka mielonego kminu
1/4 łyżeczki asafetidy
3/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
garść świeżego szpinaku
300 ml zimnej wody
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 średniej wielkości pomidory
ghee do smażenia (klarowane masło)
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Mąkę białą mieszamy z groszkową. Dodajemy przyprawy, drobno pokrojone pomidory, posiekany szpinak, imbir i dolewamy wodę. Mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na ghee naleśniki, aż staną się złoto-brązowe (około 4-5 minut). Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN