Pieczony schab, grzybowa kasza i z sos winogronowy
Składniki:
2 kg schabu
sól i pieprz
świeży rozmaryn
15 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
Kasza:
1 cebula
200 g kaszy owsianej
300 g borowików
sól i pieprz
świeży tymianek
1 litr bulionu warzywnego
Sos śliwkowy:
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 goździk
1 gwiazda anyżu
1 mały kieliszek brandy lub koniaku
200 g węgierek
2-3 łyżki octu winnego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Schab ponabijać ostrym nożem i w te miejsca powkładać ząbki czosnku. Tak samo postąpić z rozmarynem. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec około 1 godzinę.
Kasza:
Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać kaszę i prażyć ja przez chwilę. Podlać częścią bulionu i czekać tak aż kasza będzie miękka. W międzyczasie podsmażyć borowiki pokrojone w plastry na maśle. Pod koniec dodać do kaszy.
Sos:
Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, goździk oraz anyż. Podgrzać i podlać koniakiem. Zagotować i dodać pokrojone w kostkę śliwki. Po chwili dodać ocet oraz sól i pieprz. Gdy śliwki się rozpadną przetrzeć wszystko przez sito. Doprawić solą i pieprzem.
Schab pokroić na plastry i podawać na kaszy, wszystko polane sosem śliwkowym.
Polędwiczka faszerowana orzechami i pietruszką
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
100 g świeżych orzechów laskowych
100 g mielonego mięsa z łopatki
2 pęczki pietruszki
sól i pieprz
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
2 gruszki
1 łyżka octu
świeża szałwia
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę wieprzową rozciąć przez środek lecz nie do końca. Rozłożyć na boki i nacinając z jednej i drugiej strony abyśmy otrzymali płaski płat mięsa. Przyprawić sola i pieprzem. Kasztany Orzechy posiekać i wymieszać razem z posiekaną pietruszką i mięsem mielonym. Otrzymany farsz nałożyć na mięso, zwinąć i związać sznurkiem. Obsmażyć z każdej strony i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i dopiec przez 15 minut. Pokroić cukinię w plasterki i wszystko podsmażyć z szałwią na oliwie z oliwek. Dodać gruszki pokrojone w kostkę. Dusić przez chwilę. Wyłożyć na talerz z sosem, który powstał. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki polędwiczkę.
Jesienny gulasz z imbirem
Składniki:
1 cebula
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
1 kg łopatki wieprzowej
1 duży kawałek imbiru
300 ml bulionu warzywnego lub wody
2 marchewki
300 g dyni piżmowej
świeży tymianek
sól i pieprz
oliwa z oliwy
Sposób przygotowania:
Cebulę czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać kmin i podprażyć. Łopatkę pokroić w dużą kostkę i dodać do garnka. Podsmażyć prze kilka minut. Dodać posiekany imbir. Podlać wywarem i dusić aż mięso będzie miękkie. Marchewkę pokroić w plasterki. Dynię pokroić w kostkę i razem z tymiankiem dodać do gulaszu. Dusić aż warzywa będą miękkie. Podawać z kaszą jaglaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN