Ciacho robi mięso! Schaby, polędwiczki i gulasze

D3S_8186.JPG
D3S_8186.JPG
W kuchni Dzień Dobry TVN dziś połączenie niestandardowe. Rządzi ciacho i mięso ;) Piotr "Ciacho" Kucharski przygotował same mięsne smakołyki. Na naszym stole pojawił się miedzy innymi pieczony schab, faszerowane polędwiczki czy jesienny gulasz z imbirem.

Pieczony schab, grzybowa kasza i z sos winogronowy

Składniki:

2 kg schabu

sól i pieprz

świeży rozmaryn

15 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

Kasza:

1 cebula

200 g kaszy owsianej

300 g borowików

sól i pieprz

świeży tymianek

1 litr bulionu warzywnego

Sos śliwkowy:

1 szalotka

2 ząbki czosnku

1 goździk

1 gwiazda anyżu

1 mały kieliszek brandy lub koniaku

200 g węgierek

2-3 łyżki octu winnego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab ponabijać ostrym nożem i w te miejsca powkładać ząbki czosnku. Tak samo postąpić z rozmarynem. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec około 1 godzinę.

Kasza:

Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać kaszę i prażyć ja przez chwilę. Podlać częścią bulionu i czekać tak aż kasza będzie miękka. W międzyczasie podsmażyć borowiki pokrojone w plastry na maśle. Pod koniec dodać do kaszy.

Sos:

Szalotkę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, goździk oraz anyż. Podgrzać i podlać koniakiem. Zagotować i dodać pokrojone w kostkę śliwki. Po chwili dodać ocet oraz sól i pieprz. Gdy śliwki się rozpadną przetrzeć wszystko przez sito. Doprawić solą i pieprzem.

Schab pokroić na plastry i podawać na kaszy, wszystko polane sosem śliwkowym.

Polędwiczka faszerowana orzechami i pietruszką

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

100 g świeżych orzechów laskowych

100 g mielonego mięsa z łopatki

2 pęczki pietruszki

sól i pieprz

1 zielona cukinia

1 żółta cukinia

2 gruszki

1 łyżka octu

świeża szałwia

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę wieprzową rozciąć przez środek lecz nie do końca. Rozłożyć na boki i nacinając z jednej i drugiej strony abyśmy otrzymali płaski płat mięsa. Przyprawić sola i pieprzem. Kasztany Orzechy posiekać i wymieszać razem z posiekaną pietruszką i mięsem mielonym. Otrzymany farsz nałożyć na mięso, zwinąć i związać sznurkiem. Obsmażyć z każdej strony i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i dopiec przez 15 minut. Pokroić cukinię w plasterki i wszystko podsmażyć z szałwią na oliwie z oliwek. Dodać gruszki pokrojone w kostkę. Dusić przez chwilę. Wyłożyć na talerz z sosem, który powstał. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki polędwiczkę.

Jesienny gulasz z imbirem

Składniki:

1 cebula

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

3 ząbki czosnku

1 kg łopatki wieprzowej

1 duży kawałek imbiru

300 ml bulionu warzywnego lub wody

2 marchewki

300 g dyni piżmowej

świeży tymianek

sól i pieprz

oliwa z oliwy

Sposób przygotowania:

Cebulę czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać kmin i podprażyć. Łopatkę pokroić w dużą kostkę i dodać do garnka. Podsmażyć prze kilka minut. Dodać posiekany imbir. Podlać wywarem i dusić aż mięso będzie miękkie. Marchewkę pokroić w plasterki. Dynię pokroić w kostkę i razem z tymiankiem dodać do gulaszu. Dusić aż warzywa będą miękkie. Podawać z kaszą jaglaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości