Tartaletki z dyniowym toffi
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
150 g zimnego masła
½ szklanki cukru trzcinowego
około 2 łyżki śmietany 18 %
dyniowe toffi:
600 g dyni
100 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i krupczatkę szatkujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier trzcinowy i małymi porcjami śmietanę, tak aż wszystkie składniki się połączą. Całość zlepiamy w kulkę, nie wyrabiamy i chowamy do lodówki zawinięte w folię. Dynię obieramy ze skórki pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Dusimy w garnku z masłem, cukrem, cynamonem i kardamonem pod pokrywką, aż kawałki dyni się rozpadną i całość zamieni się w lekko brązową masę. Pod koniec dodajemy mleko skondensowane i gotujemy bez pokrywki jeszcze 10 minut. Całość dokładnie miksujemy ręcznym blenderem z ostrzem. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy podsypując mąką na placek grubości 1/2 cm. Wycinamy okrągłe krążki większe trochę od foremek. Każdy krążek wkładamy do foremki i dociskamy palcami formując tartaletki. Pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka wypełniamy dyniowym toffi i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 10-15 minut.
Kokosowe curry z garam masalą
Składniki:
3 łyżki oleju ryżowego
1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 marchewki pokrojone w słupki
2 łyżki masła sklarowanego
250 g brukselki obranej i przeciętej na pół
1 kalafior podzielony na różyczki
sos jogurtowy:
400 ml greckiego jogurtu
1 łyżka masła sklarowanego
2 zielone ostre papryczki bez pestek drobno poszatkowane
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki garam masali
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
pomidorki koktajlowe do przybrania
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obtaczamy w oleju, przekładamy na blachę i pieczemy około 45 minut w temp 230 stopni, aż warzywa będą miękkie i przypieczone. W międzyczasie na patelni dusimy brukselkę na maśle sklarowanym pod pokrywką. Po około 10 minutach dodajemy różyczki kalafiora i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Sos jogurtowy: na maśle sklarowanym podsmażamy ostrą papryczkę. Po około 2 minutach dodajemy wiórki kokosowe i zmniejszamy gaz. Cały czas mieszając prażymy je, aż staną się złocistobrązowe. Zdejmujemy z gazu, dodajemy kurkumę, garam masalę, sól, pieprz, sok z cytryny, jogurt i dokładnie mieszamy. Upieczone i uduszone warzywa mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z sosem jogurtowym, przybrane pomidorkami koktajlowymi.
Garam masala
czyli „gorąca” mieszanka przypraw, która nie jest jednak ostra. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach lub zrobić samemu. Polecam wykonanie własnej mieszanki i nie trzymanie jej dłużej niż dwa miesiące, ponieważ łatwo traci swój piękny aromat.
Składniki:
4 liście laurowe
4 łyżeczki ziarenek kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Przyprawy mielimy razem w młynku do kawy i trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Przyprawa ras el hanout, czyli arabska przyprawa korzenna
Składniki:
2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki ziarenek kolendry
1 1/2 kminu rzymskiego
1 1/2 nasion zielonego kardamonu
1 1/2 ziarenek czarnego pieprzu
1 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki szafranu
Tagine z przyprawą ras el hanout i oliwkami
Skladniki:
7 łyżek oliwy z oliwek
3 średniej wielkości cebule pokrojone w wzdłuż na paski
1/2 kg dobrze umytych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w paski
1 szklanka ugotowanej cieciorki (może być z puszki lub ze słoika)
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
1 duża cytryna sparzona wrzątkiem i pokrojona na ćwiartki
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę. Po 5 minutach dodajemy ziemniaki, paprykę, cieciorkę i czosnek. Pomidory mieszamy z przyprawą ras el hanout i wodą. Całość wlewamy do garnka, posypujemy kminem rzymskim, oliwkami i układamy ćwiartki cytryny. Całość przykrywamy i gotujemy na bardzo małym gazie 45 minut do godziny. Po ugotowaniu dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN