Materiał promocyjny

Kuchnia korzenna. Rozgrzej się w chłodne dni!

Golonki, steki, kiełbasy, boczki... pyszne, ale nie dzisiaj i nie dla nas, bo dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło i zdrowe, korzenne potrawy. Tym razem zaserwował tagine z przyprawą ras el hanout i oliwkami, tartaletki z dyniowym toffi i kokosowe curry z garam masalą. Skorzystajcie z jego prostych i smacznych przepisów!

Tartaletki z dyniowym toffi

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

150 g zimnego masła

½ szklanki cukru trzcinowego

około 2 łyżki śmietany 18 %

dyniowe toffi:

600 g dyni

100 g masła

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 czubata łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i krupczatkę szatkujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier trzcinowy i małymi porcjami śmietanę, tak aż wszystkie składniki się połączą. Całość zlepiamy w kulkę, nie wyrabiamy i chowamy do lodówki zawinięte w folię. Dynię obieramy ze skórki pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Dusimy w garnku z masłem, cukrem, cynamonem i kardamonem pod pokrywką, aż kawałki dyni się rozpadną i całość zamieni się w lekko brązową masę. Pod koniec dodajemy mleko skondensowane i gotujemy bez pokrywki jeszcze 10 minut. Całość dokładnie miksujemy ręcznym blenderem z ostrzem. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy podsypując mąką na placek grubości 1/2 cm. Wycinamy okrągłe krążki większe trochę od foremek. Każdy krążek wkładamy do foremki i dociskamy palcami formując tartaletki. Pieczemy w temp 200 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka wypełniamy dyniowym toffi i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 10-15 minut.

Kokosowe curry z garam masalą

Składniki:

3 łyżki oleju ryżowego

1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę

2 marchewki pokrojone w słupki

2 łyżki masła sklarowanego

250 g brukselki obranej i przeciętej na pół

1 kalafior podzielony na różyczki

sos jogurtowy:

400 ml greckiego jogurtu

1 łyżka masła sklarowanego

2 zielone ostre papryczki bez pestek drobno poszatkowane

1/2 szklanki wiórek kokosowych

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki garam masali

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

pomidorki koktajlowe do przybrania

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obtaczamy w oleju, przekładamy na blachę i pieczemy około 45 minut w temp 230 stopni, aż warzywa będą miękkie i przypieczone. W międzyczasie na patelni dusimy brukselkę na maśle sklarowanym pod pokrywką. Po około 10 minutach dodajemy różyczki kalafiora i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie. Sos jogurtowy: na maśle sklarowanym podsmażamy ostrą papryczkę. Po około 2 minutach dodajemy wiórki kokosowe i zmniejszamy gaz. Cały czas mieszając prażymy je, aż staną się złocistobrązowe. Zdejmujemy z gazu, dodajemy kurkumę, garam masalę, sól, pieprz, sok z cytryny, jogurt i dokładnie mieszamy. Upieczone i uduszone warzywa mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z sosem jogurtowym, przybrane pomidorkami koktajlowymi.

Garam masala

czyli „gorąca” mieszanka przypraw, która nie jest jednak ostra. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach lub zrobić samemu. Polecam wykonanie własnej mieszanki i nie trzymanie jej dłużej niż dwa miesiące, ponieważ łatwo traci swój piękny aromat.

Składniki:

4 liście laurowe

4 łyżeczki ziarenek kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach

1 łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżeczka goździków

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Przyprawy mielimy razem w młynku do kawy i trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku.

Przyprawa ras el hanout, czyli arabska przyprawa korzenna

Składniki:

2 łyżeczki imbiru w proszku

2 łyżeczki ziarenek kolendry

1 1/2 kminu rzymskiego

1 1/2 nasion zielonego kardamonu

1 1/2 ziarenek czarnego pieprzu

1 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ostrej papryki

1/2 łyżeczki szafranu

Tagine z przyprawą ras el hanout i oliwkami

Skladniki:

7 łyżek oliwy z oliwek

3 średniej wielkości cebule pokrojone w wzdłuż na paski

1/2 kg dobrze umytych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę

2 czerwone papryki pokrojone w paski

1 szklanka ugotowanej cieciorki (może być z puszki lub ze słoika)

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 puszka pomidorów krojonych w zalewie

1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach

1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek

1 duża cytryna sparzona wrzątkiem i pokrojona na ćwiartki

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę. Po 5 minutach dodajemy ziemniaki, paprykę, cieciorkę i czosnek. Pomidory mieszamy z przyprawą ras el hanout i wodą. Całość wlewamy do garnka, posypujemy kminem rzymskim, oliwkami i układamy ćwiartki cytryny. Całość przykrywamy i gotujemy na bardzo małym gazie 45 minut do godziny. Po ugotowaniu dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości