Lasagne klasyczna z mięsem wołowym i sosem beszamelowym
Składniki:
- 15 płatów makaronu do lasagne
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 150 g boczku wędzonego w plastrach
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g parmezanu
- 400 g passaty pomidorowej
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego
- sól, pieprz
Beszamel
- 700 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
Przygotowanie:
W głębokim rondlu podsmaż boczek. Jak wytopi się tłuszcz dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj mięso. Możesz podzielić je na dwie części. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion wołowy. Dodaj passatę oraz przecier, dopraw solą i pieprzem i gotuj około godzinkę pod przykryciem. Pamiętaj, by zmniejszyć ogień do minimum. Możesz mieszać od czasu do czasu i wydłużyć czas gotowania sosu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Następnie partiami wlewaj mleko bardzo energicznie mieszając. To bardzo ważne by sos miał gładką konsystencję bez grudek. Następnie dopraw solą i gałką. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wlej ¼ sosu beszamelowego. Następnie rozłóż płaty makaronu. Następnie dodaj sos boloński i starty parmezan. Następnie znowu beszamel, płaty makaronu, sos i parmezan. Czynność powtarzaj jeszcze dwukrotnie. Wstaw lasagne do piekarnika i piecz około 40 minut. Po około 20 minutach przykryj danie, by nie spaliło się z wierzchu.
Lasagne z cukinią i łososiem
Składniki:
- 400 g filetów z łososia bez skóry
- 1 cukinia
- 1 por - tylko biała część
- 120 g sera Grana Padano
- 100 g sera gorgonzola
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeże oregano
- 9 płatów makaronu do lasagne
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do tego przepisu najlepiej użyć formy 20x30 cm. Cukinię pokrój na cienkie plasterki. Pora drobno posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu, aż zmięknie. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj soli i skrop obficie cytryną. Płaty makaronu gotuj około 5 minut a następnie rozłóż każdy osobno na desce - tak, by się nie posklejały. Przygotuj sos beszamelowy. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Następnie partiami wlewaj mleko bardzo energicznie mieszając. To bardzo ważne by sos miał gładką konsystencję bez grudek. Następnie dopraw solą i gałką. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę wysmaruj oliwą z oliwek. Na dno wlej kilka łyżek sosu beszamelowego. Następnie ułóż 3 pierwsze plastry makaronu do lasagne. Dodaj pora, łososia oraz cukinię, polej sosem i dodaj starty Grana Padano oraz gorgonzolę. Następnie znowu polej beszamelem, dodaj płaty makaronu i zrób jak poprzednio. Czynność wykonaj 3 razy (masz 9 płatów makaronu). Następnie wstaw do piekarnika na 30 minut. Przykryj folią aluminiową. Przed podaniem udekoruj tymiankiem.
Lasagne wegetariańska
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 4 świeże pomidory bez skórki
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 9 arkuszy makaronu do lasagne
- świeże zioła: mięta, bazylia, oregano
- 150 g mozzarelli
- 100 g parmezanu
- 100 g sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Wszystkie świeże zioła posiekaj drobno i dodaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.
Pomidory bez skóry pokrój w kostkę i podsmaż w rondelku na oliwie z oliwek z dodatkiem cebuli posiekanej, soli, pieprzu oraz czosnku. Brokuła zblanszuj w gorącej wodzie. Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry i grilluj na patelni grillowej. Płaty makaronu zamocz we wrzątku tak, by zmiękły i osobno ułóż na blacie, tak by się nie posklejały. Formę najlepiej kwadratową wysmaruj oliwą. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Na samym dnie ułóż ⅓ sosu ze świeżych pomidorów. Dodaj 3 płaty ciasta. dodaj ⅓ warzyw i posyp ⅓ wszystkich serów. Czynność powtórz jeszcze dwa razy. Następnie wstaw lasagne do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie po upieczeniu podawaj z sosem ziołowym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy
Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego
Ulubione danie Polaków - pizza a’la Polan
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha