Bułka z żeberkami
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 200 ml kawy
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól i pieprz
- 3-4 gwiazdy anyżu
- krojone konserwowe papryczki jalapeno
- 200 g sera cheddar
- 4 bułki maślane
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na 5 cm kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć płomień, dodać gwiazdy anyżu, podlać kawą i dusić około 2 godzin. Cebulę obrać, pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem dodać do żeberek. Żeberka dusić pod przykryciem, aż będą miękkie, jeśli kawa odparuje podlać wodą.
Gdy żeberka będą gotowe, obrać mięso od kości i lekko posiekać. Bułkę przekroić na połowę, na spód nałożyć mięso z żeberek, na wierzchu ułożyć papryczki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarniki do 200 stopni C na 5 minut. Nałożyć wierzch bułki i podawać.
Kamil Piklikiewicz/East News
Pancakesy z jabłkowym karmelem
Składniki:
- 500 ml szklanka maślanki
- 2 jajka, lekko ubite
- 3 łyżki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
- klarowane masło do smażenia
Sos jabłkowy
- 500 ml tłoczonego soku jabłkowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki masła
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 banany
- mięta
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z maślanką i cukrem. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do maślanki z jajkami. Masło rozpuścić, dodać do mieszanki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła i nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić i dosmażać.
Sos karmelowy
Sok przelać na patelnię, dodać gałązki rozmarynu i intensywnie gotować aby go zredukować go konsystencji gęstego syropu. Następnie dodawać śmietanę i intensywnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce masła. Cały czas mieszając aby syrop połączył się z masłem.
Sosem polać naleśniki, posypać pokrojonymi bananami i udekorować miętą
Kamil Piklikiewicz/East News
Zapiekana owsianka
Składniki:
- 2 jabłka
- 3 łyżki miodu
- 200 g płatków owsianych
- 60 g posiekanych migdałów
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 ml mleka kokosowego
- 3 -4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła
- 1 duże jajko
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 3 marakuje
- 10 owoców miechunki (phisalis)
Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, posiekane migdały, sól i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Płatki owsiane z przyprawami wyłożyć na jabłka i zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni.
Upieczoną owsiankę polać miąższem z marakui i posypać pokrojonymi owocami miechunki.
Miska fasoli
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g quinoa
- 1 puszka czarnej fasoli
- sól i pieprz
- 2 słodkie ziemniaki
- oliwa z oliwek
- ostra papryka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzałe mango
- 1 ostra papryczka
- kolendra
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie.
Rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kmin rzymski i quinoa, przesmażyć przez chwilę. Następnie podlać wodą i gotować aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodać odsączoną czarną fasolę. Wymieszać z kaszą i podgrzać jeszcze chwilę.
Awokado i mango pokroić pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną papryczką.
Kaszę z fasolą przełożyć do miski, na niej ułożyć podpieczone bataty, obok pokrojone awokado a na wierzch salsę z mango. Całość polać oliwą z oliwek i posypać kolendrą.
Kamil Piklikiewicz/East News
Zobacz też:
Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach
Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN