Dzień Mężczyzny w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, co na tę okazję przygotował Piotr Kucharski

Co chętnie zje mężczyzna? Na to pytanie odpowiada Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował propozycje na "męskie dania".

Bułka z żeberkami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 ml kawy
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 3-4 gwiazdy anyżu
  • krojone konserwowe papryczki jalapeno
  • 200 g sera cheddar
  • 4 bułki maślane

Sposób przygotowania:

Żeberka pokroić na 5 cm kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć płomień, dodać gwiazdy anyżu, podlać kawą i dusić około 2 godzin. Cebulę obrać, pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem dodać do żeberek. Żeberka dusić pod przykryciem, aż będą miękkie, jeśli kawa odparuje podlać wodą.

Gdy żeberka będą gotowe, obrać mięso od kości i lekko posiekać. Bułkę przekroić na połowę, na spód nałożyć mięso z żeberek, na wierzchu ułożyć papryczki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarniki do 200 stopni C na 5 minut. Nałożyć wierzch bułki i podawać.

Kamil Piklikiewicz/East News

Pancakesy z jabłkowym karmelem

Składniki:

  • 500 ml szklanka maślanki
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła
  • klarowane masło do smażenia

Sos jabłkowy

  • 500 ml tłoczonego soku jabłkowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 banany
  • mięta

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszać z maślanką i cukrem. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do maślanki z jajkami. Masło rozpuścić, dodać do mieszanki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła i nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić i dosmażać.

Sos karmelowy

Sok przelać na patelnię, dodać gałązki rozmarynu i intensywnie gotować aby go zredukować go konsystencji gęstego syropu. Następnie dodawać śmietanę i intensywnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce masła. Cały czas mieszając aby syrop połączył się z masłem.

Sosem polać naleśniki, posypać pokrojonymi bananami i udekorować miętą

Kamil Piklikiewicz/East News

Zapiekana owsianka

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 60 g posiekanych migdałów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 -4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 marakuje
  • 10 owoców miechunki (phisalis)

Sposób przygotowania:

Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem.

W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, posiekane migdały, sól i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Płatki owsiane z przyprawami wyłożyć na jabłka i zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni.

Upieczoną owsiankę polać miąższem z marakui i posypać pokrojonymi owocami miechunki.

Miska fasoli

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g quinoa
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • sól i pieprz
  • 2 słodkie ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 ostra papryczka
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie.

Rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kmin rzymski i quinoa, przesmażyć przez chwilę. Następnie podlać wodą i gotować aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodać odsączoną czarną fasolę. Wymieszać z kaszą i podgrzać jeszcze chwilę.

Awokado i mango pokroić pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną papryczką.

Kaszę z fasolą przełożyć do miski, na niej ułożyć podpieczone bataty, obok pokrojone awokado a na wierzch salsę z mango. Całość polać oliwą z oliwek i posypać kolendrą.

Kamil Piklikiewicz/East News

Zobacz też:

Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach

Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości