Wielkopolskie szare kluski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sol, pieprz
- 1 łyżka domowego smalcu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, mocno odcisnąć do miski, skrobię, która pozostała w misce dodać do utartych ziemniaków, dodać jajko, obie mąki, sól i pieprz - wymieszać. Jeśli masa będę zbyt rzadka - dodać więcej mąki. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku formując je łyżką z talerzyka lub pokrywki. Gotujemy przez kilka minut aż wypłyną. Na patelnię wkładamy łyżkę smalcu, dodajemy pokrojoną cebulę,a po chwili pokrojony w paseczki boczek i wrzucamy kluski. Podajemy z zasmażaną kapustą kwaszoną.
Kamil Piklikiewicz/East News
Kopytka z kaszy jaglanej
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- kasza jaglana 100 g
- 1 szklanka mąki pszennej lub ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
Sposób przygotowania:
Do zmielonych ziemniaków dodać obie mąki i ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać. W dłoniach wyrabiamy z ciasta wałeczki, kroimy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 1,5 minuty do wypłynięcia.
Sos do kopytek z kaszy jaglanej
- 50 g szpinaku
- pół cebuli
- 20 g suszonych pomidorów
- prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika
- sól pieprz , świeża bazylia
Na patelnie rozgrzewamy olej, kroimy w kostkę cebule, przesmażamy, dodajemy szpinak, następnie suszone pomidory przyprawiamy do smaku, posypujemy orzechami.
Sos z suszonych borowików
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz, lubczyk , zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Suszone borowiki gotować we wrzątku około 20 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, odsączone borowiki i podsmażyć. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić do smaku.
Kamil Piklikiewicz/East News
Pesto z rukoli i pietruszki
Składniki:
- rukola
- zielona pietruszka
- prażone orzechy włoskie
- parmezan
- czosnek
- oliwy
Sposób przygotowania:
Do blendera wkładamy rukole, natkę zielonej pietruszki , prażone orzechy włoskie czosnek, odrobinę tartego parmezanu, miksujemy dodając oliwę, przyprawiamy do smaku.
Kamil Piklikiewicz/East News
Kopytka z dodatkami
Kopytka ze szpinakiem
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g świeżych liści szpinaku
Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy zmiksowany szpinak, który wcześniej należy podsmażyć na patelni, odparować wodę, zmiksować i dodać do masy ziemniaczanej.
Kopytka buraczane
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g pure z buraków
Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy pure z buraków.
Kopytka dyniowe
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g puree z dyni
Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, pure z dyni, mąkę i jajka.
Sposób przygotowania kopytek:
Szybko zagniatamy, jeśli będę zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, formujemy wałeczki, kroimy pod skosem na 4 cm kawałki, wrzucamy partiami do gorącej wody, gdy wypłyną to wyciągamy łyżką cedzakową, możemy podawać z pesto bazyliowym, lub polane masłem z szałwią.
Zobacz też:
Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy
Polski, prosty obiad do 20 zł. Gotuje Daria Ładocha
Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN