Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz

Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków i kluski szare - zwane też żelaziakami, czyli kluski z surowych ziemniaków. Przygotuj coś prostego i pysznego na obiad lub kolację. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami.

Wielkopolskie szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 1 jajko
      • 8 łyżek mąki pszennej
        • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
          • 100 g wędzonego boczku
            • 2 cebule
              • sol, pieprz
                • 1 łyżka domowego smalcu

                  Sposób przygotowania:

                  Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, mocno odcisnąć do miski, skrobię, która pozostała w misce dodać do utartych ziemniaków, dodać jajko, obie mąki, sól i pieprz - wymieszać. Jeśli masa będę zbyt rzadka - dodać więcej mąki. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku formując je łyżką z talerzyka lub pokrywki. Gotujemy przez kilka minut aż wypłyną. Na patelnię wkładamy łyżkę smalcu, dodajemy pokrojoną cebulę,a po chwili pokrojony w paseczki boczek i wrzucamy kluski. Podajemy z zasmażaną kapustą kwaszoną.

                  Kamil Piklikiewicz/East News

                  Kopytka z kaszy jaglanej

                  Składniki:

                  • 500 g ziemniaków
                    • kasza jaglana 100 g
                      • 1 szklanka mąki pszennej lub ryżowej
                        • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
                          • sól

                            Sposób przygotowania:

                            Do zmielonych ziemniaków dodać obie mąki i ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać. W dłoniach wyrabiamy z ciasta wałeczki, kroimy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 1,5 minuty do wypłynięcia.

                            Sos do kopytek z kaszy jaglanej

                            • 50 g szpinaku
                              • pół cebuli
                                • 20 g suszonych pomidorów
                                  • prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika
                                    • sól pieprz , świeża bazylia

                                      Na patelnie rozgrzewamy olej, kroimy w kostkę cebule, przesmażamy, dodajemy szpinak, następnie suszone pomidory przyprawiamy do smaku, posypujemy orzechami.

                                      Sos z suszonych borowików

                                      Składniki:

                                      • 50 g masła
                                        • 50 g suszonych borowików
                                          • 1 duża cebula
                                            • 100 ml śmietany kremówki
                                              • sól, pieprz, lubczyk , zielona pietruszka

                                                Sposób przygotowania:

                                                Suszone borowiki gotować we wrzątku około 20 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, odsączone borowiki i podsmażyć. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić do smaku.

                                                Kamil Piklikiewicz/East News

                                                Pesto z rukoli i pietruszki

                                                Składniki:

                                                • rukola
                                                  • zielona pietruszka
                                                    • prażone orzechy włoskie
                                                      • parmezan
                                                        • czosnek
                                                          • oliwy

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Do blendera wkładamy rukole, natkę zielonej pietruszki , prażone orzechy włoskie czosnek, odrobinę tartego parmezanu, miksujemy dodając oliwę, przyprawiamy do smaku.

                                                            Kamil Piklikiewicz/East News

                                                            Kopytka z dodatkami

                                                            Kopytka ze szpinakiem

                                                            Składniki:

                                                            • 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
                                                              • 0,5 szklanki mąki pszennej
                                                                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                  • 150 g świeżych liści szpinaku

                                                                    Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy zmiksowany szpinak, który wcześniej należy podsmażyć na patelni, odparować wodę, zmiksować i dodać do masy ziemniaczanej.

                                                                    Kopytka buraczane

                                                                    Składniki:

                                                                    • 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
                                                                      • 0,5 szklanki mąki pszennej
                                                                        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                          • 200 g pure z buraków

                                                                            Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy pure z buraków.

                                                                            Kopytka dyniowe

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
                                                                              • 0,5 szklanki mąki pszennej
                                                                                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                  • 200 g puree z dyni

                                                                                    Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, pure z dyni, mąkę i jajka.

                                                                                    Sposób przygotowania kopytek:

                                                                                    Szybko zagniatamy, jeśli będę zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, formujemy wałeczki, kroimy pod skosem na 4 cm kawałki, wrzucamy partiami do gorącej wody, gdy wypłyną to wyciągamy łyżką cedzakową, możemy podawać z pesto bazyliowym, lub polane masłem z szałwią.

                                                                                    Kluski i kopytka według przepisów Beaty Kartowicz 

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy

                                                                                    Polski, prosty obiad do 20 zł. Gotuje Daria Ładocha

                                                                                    Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                    Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków