Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz

Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków i kluski szare - zwane też żelaziakami, czyli kluski z surowych ziemniaków. Przygotuj coś prostego i pysznego na obiad lub kolację. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami.

Wielkopolskie szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sol, pieprz
  • 1 łyżka domowego smalcu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, mocno odcisnąć do miski, skrobię, która pozostała w misce dodać do utartych ziemniaków, dodać jajko, obie mąki, sól i pieprz - wymieszać. Jeśli masa będę zbyt rzadka - dodać więcej mąki. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku formując je łyżką z talerzyka lub pokrywki. Gotujemy przez kilka minut aż wypłyną. Na patelnię wkładamy łyżkę smalcu, dodajemy pokrojoną cebulę,a po chwili pokrojony w paseczki boczek i wrzucamy kluski. Podajemy z zasmażaną kapustą kwaszoną.

Kamil Piklikiewicz/East News

Kopytka z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • kasza jaglana 100 g
  • 1 szklanka mąki pszennej lub ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania:

Do zmielonych ziemniaków dodać obie mąki i ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać. W dłoniach wyrabiamy z ciasta wałeczki, kroimy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 1,5 minuty do wypłynięcia.

Sos do kopytek z kaszy jaglanej

  • 50 g szpinaku
  • pół cebuli
  • 20 g suszonych pomidorów
  • prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika
  • sól pieprz , świeża bazylia

Na patelnie rozgrzewamy olej, kroimy w kostkę cebule, przesmażamy, dodajemy szpinak, następnie suszone pomidory przyprawiamy do smaku, posypujemy orzechami.

Sos z suszonych borowików

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz, lubczyk , zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Suszone borowiki gotować we wrzątku około 20 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, odsączone borowiki i podsmażyć. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić do smaku.

Kamil Piklikiewicz/East News

Pesto z rukoli i pietruszki

Składniki:

  • rukola
  • zielona pietruszka
  • prażone orzechy włoskie
  • parmezan
  • czosnek
  • oliwy

Sposób przygotowania:

Do blendera wkładamy rukole, natkę zielonej pietruszki , prażone orzechy włoskie czosnek, odrobinę tartego parmezanu, miksujemy dodając oliwę, przyprawiamy do smaku.

Kamil Piklikiewicz/East News

Kopytka z dodatkami

Kopytka ze szpinakiem

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g świeżych liści szpinaku

Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy zmiksowany szpinak, który wcześniej należy podsmażyć na patelni, odparować wodę, zmiksować i dodać do masy ziemniaczanej.

Kopytka buraczane

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g pure z buraków

Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, dodajemy pure z buraków.

Kopytka dyniowe

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g puree z dyni

Do miski wkładamy zmielone ziemniaki, pure z dyni, mąkę i jajka.

Sposób przygotowania kopytek:

Szybko zagniatamy, jeśli będę zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, formujemy wałeczki, kroimy pod skosem na 4 cm kawałki, wrzucamy partiami do gorącej wody, gdy wypłyną to wyciągamy łyżką cedzakową, możemy podawać z pesto bazyliowym, lub polane masłem z szałwią.

Kluski i kopytka według przepisów Beaty Kartowicz 

Zobacz też:

Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy

Polski, prosty obiad do 20 zł. Gotuje Daria Ładocha

Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości