Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego

Lubisz kaszę? Jeśli tak, to dzisiejsze przepisy Piotra Kucharskiego są dla Ciebie. Przygotuj cebule faszerowane kaszą gryczaną, zapiekankę jaglaną, paprykarz z kaszą mazurską lub mleko owsiane z orzechami laskowymi.

Cebule faszerowane kaszą gryczaną

Składniki:

  • 6 cebul średniej wielkości
  • 200 g palonej kaszy gryczanej
  • 5-6 pieczarek
  • masło
  • sól i pieprz
  • 24 cienkie plasterki boczku

Sposób przygotowania:

Cebule obrać i wyciąć środki, aby zostały tylko 2-3 zewnętrzne warstwy. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem smażyć. Dodać kaszę gryczaną i razem ponownie przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i podlać odrobiną wody. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Farsz naładować do środka cebul. Każdą przykryć odciętą częścią i owinąć w cztery plasterki boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 30-40 minut.

Tomasz Urbanek/East News

Zapiekanka jaglana

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 2 pory
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 100 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Kaszę podprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć orzechami, zalać wodą i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotować na wolnym ogniu, w trakcie przyprawić solą. Po ugotowaniu odłożyć 2/3 kaszy a do reszty dodać masło i mleko, a następnie zmiksować i wymieszać obie kasze.

Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojone pory z czosnkiem. Gdy będą miękkie dodać szpinak i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu do zapiekania ułożyć na spód warstwę szpinaku, na niej ułożyć warstwę kaszy, ponownie warstwę szpinaku i kaszy. Wierzch posypać tartym parmezanem. Wstawić do zapieczenia na 30-40 minut.

Paprykarz z kaszą mazurską

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy mazurskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g wędzonego dorsza
  • 2 łyżeczki kaparów

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz warzywa korzeniowe starte na tarce o grubych oczkach. Całość poddusić aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodać łyżeczkę papryki i szczyptę ostrej papryki. Przesmażyć około minuty. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość aż sos zgęstnieje. Dodać połowę kaszy oraz połowę mięsa ryby. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać resztę kaszy, ryby oraz kapary. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z pieczywem.

Tomasz Urbanek/East News

Mleko owsiane z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 10 orzechów laskowych bez skórki
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • gaza do przecedzenia mleka

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i posiekane orzechy zalewam 300 ml wody i odstawiam na 2 godziny do nasiąknięcia. Następnie przekładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach około 1 minutę. Po tym czasie uzupełniam wodę, dodaję olej i sól. Ponownie miksuję 1 minutę. Całość cedzę przez złożoną 2/3-krotnie gazę.

Zobacz też:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!