Cebule faszerowane kaszą gryczaną
Składniki:
- 6 cebul średniej wielkości
- 200 g palonej kaszy gryczanej
- 5-6 pieczarek
- masło
- sól i pieprz
- 24 cienkie plasterki boczku
Sposób przygotowania:
Cebule obrać i wyciąć środki, aby zostały tylko 2-3 zewnętrzne warstwy. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem smażyć. Dodać kaszę gryczaną i razem ponownie przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i podlać odrobiną wody. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Farsz naładować do środka cebul. Każdą przykryć odciętą częścią i owinąć w cztery plasterki boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 30-40 minut.
Tomasz Urbanek/East News
Zapiekanka jaglana
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- oliwa z oliwek
- 3-4 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 pory
- 5 ząbków czosnku
- 600 g mrożonego szpinaku w liściach
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 100 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Kaszę podprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć orzechami, zalać wodą i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotować na wolnym ogniu, w trakcie przyprawić solą. Po ugotowaniu odłożyć 2/3 kaszy a do reszty dodać masło i mleko, a następnie zmiksować i wymieszać obie kasze.
Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojone pory z czosnkiem. Gdy będą miękkie dodać szpinak i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu do zapiekania ułożyć na spód warstwę szpinaku, na niej ułożyć warstwę kaszy, ponownie warstwę szpinaku i kaszy. Wierzch posypać tartym parmezanem. Wstawić do zapieczenia na 30-40 minut.
Paprykarz z kaszą mazurską
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy mazurskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- kawałek marchewki
- kawałek selera
- kawałek korzenia pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 200 g wędzonego dorsza
- 2 łyżeczki kaparów
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz warzywa korzeniowe starte na tarce o grubych oczkach. Całość poddusić aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodać łyżeczkę papryki i szczyptę ostrej papryki. Przesmażyć około minuty. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość aż sos zgęstnieje. Dodać połowę kaszy oraz połowę mięsa ryby. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać resztę kaszy, ryby oraz kapary. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z pieczywem.
Tomasz Urbanek/East News
Mleko owsiane z orzechami laskowymi
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 10 orzechów laskowych bez skórki
- 1 litr wody
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- gaza do przecedzenia mleka
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane i posiekane orzechy zalewam 300 ml wody i odstawiam na 2 godziny do nasiąknięcia. Następnie przekładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach około 1 minutę. Po tym czasie uzupełniam wodę, dodaję olej i sól. Ponownie miksuję 1 minutę. Całość cedzę przez złożoną 2/3-krotnie gazę.
Zobacz też:
- Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem
- Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy
- Jak zrobić idealny tort? Poznaj sekrety cukierników
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN