Chleb domowy na zakwasie-pieczony w garnku żeliwnym
Składniki:
- 700 g mąki pszennej 650
- 400 g mąki żytniej 720
- 40 g drożdży
- 2 op zakwasu żytniego suszonego
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 750 ml ciepłej wody
- lniana ściereczka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w szklance wody z dodatkiem cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i wstawiamy do miski, dokładnie (przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc). Na drugi dzień, po wypiciu porannej kawy, wyjmujemy ciasto z lodówki, raz jeszcze. I znowu odstawiamy do wyrośnięcia, ale w misce wyłożonej lnianą ściereczką. Do piekarnika wstawiamy garnek żeliwny i podgrzewamy piec wraz z garnkiem do temperatury 220 stopni. Kiedy piec będzie nagrzany, wyjmujemy ostrożnie nagrzany również garnek i do gorącego przekładamy wyrośnięte ciasto. Smarujemy wodą, posypujemy mąką, nacinamy i przykrywamy garnek, wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni, czas 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze minut 20.
Zobacz także w serwisie zdrowie.tvn.pl: Czym jest zakwas chlebowy? Jak samodzielnie zrobić zakwas chlebowy? Przepis na chleb na zakwasie
Masło domowe
Składniki:
- 1 l śmietanki 36% lub 42%
- sól do smaku
- miód do smaku
Śmietankę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy sól, do drugiej miód. Jedną ubijamy mikserem, drugą w słoiku zakręconym niczym barman robiący drinki, machamy w każdą stronę. Śmietanki podczas tych wyczynów się obwarzą, pojawi się maślanka. Masło wyjmujemy z maślanki, wrzucamy do wody, wyciskamy i formujemy osełki.
Chleb domowy pieczony w garnku rzymskim
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej 650
- 400 ml wody
- 40 g drożdży
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- mak
- lniana ściereczka
Z drożdży, wody, części mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Garnek rzymski moczymy w wodzie, im dłużej tym lepiej, min. 15 minut. Wyjmujemy, wycieramy ręcznikiem smarujemy olejem. Wstawiamy wyrośnięte ciasto. Smarujemy wodą, posypujemy makiem. Przykrywamy pokrywka i wstawiamy do pieca. Zaczynamy od zimnego, temp. ustawiona na 220 stopni. Pieczemy około 1 godziny. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy pokrywkę.
Bartosz Krupa/East News
Chleb pełen serów i dodatków
Składniki:
- 1 bochenek okrągły chleba
- 100 g masła
- szczypiorek
- 500 g ser mascarpone
- 100 g ser cheddar
- 100 g ser mozzarella
- 100 ml mleko
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 1 jajko
Z chleba odcinamy górną część jakbyśmy odcinali czapkę. W większej części wycinamy środek, kroimy w grubą kostkę. Wnętrze wydrążonego pieczywa smarujemy masłem wymieszanym ze szczypiorkiem. W misce mieszamy ser mascarpone i pozostałe sery oraz mleko, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Masę wlewamy do wydrążonego chleba, wierzch smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na blaszce wraz z pokrojonymi kawałkami, również posmarowanymi masłem, nagrzanego do temp. 180 stopni na około 20 minut.
- 4 zielone jabłka
- 250 g pomidorków cherry
- 4 gruszki
- 1 op. brokułów gałązkowych
- 3 pietruszki (korzeń)
Brokuły gałązkowe blanszujemy, pietruszkę kroimy w plastry, smarujemy miodem, i wstawiamy do piekarnika, wypiekamy w temp. 160 stopni na chipsy.
Bartosz Krupa/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Mikołaj Rej odwiedził młyn
Do wypieku chleba niezbędna jest mąka. Mikołaj Rej wybrał się pod Prusim, aby sprawdzić, jak wygląda praca w tradycyjnym młynie. Natomiast w wirach koło Poznania odwiedził piekarza, który mąkę zamienia w prawdziwe złoto, czyli pyszne, chrupiące pieczywo. Zobaczcie materiał:
Zobacz też:
Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!
Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem
Autor: Jola Marat