Chrupiące kuleczki warzywne smażone i w cieście - prosty przepis

Warzywne kuleczki na talerzu
Chrupiące kuleczki warzywne smażone i w cieście - prosty przepis
Źródło: rebeccafondren/Getty Images
Chrupiące kuleczki warzywne to idealne danie główne, śniadanie lub dodatek do różnych potraw. Są proste w wykonaniu. Są też świetnym rozwiązaniem dla wielu dzieci, które nie lubią jeść warzyw. Sprawdź, jak je zrobić.

Chrupiące kuleczki warzywne - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukinia - 200 g,
  • marchew - 100 g,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • bułka tarta - 100 g,
  • siemię lniane - 2 łyżki,
  • mąka kukurydziana - 50 g,
  • płatki drożdżowe - 15 g,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania:

  1. Siemię zalać ciepłą wodą i poczekać, aż powstanie z niego żelowa masa.
  2. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody.
  3. Cebulę obrać i poszatkować, czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem smażyć na olejki, aż całość się zeszkli. Następnie dodać cukinię i marchewkę i podsmażać, aż całość zmięknie.
  4. Do warzyw dodać siemię, płatki drożdżowe i mąkę. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, aby formować z niego kuleczki - dodać więcej mąki.
  5. Z masy formować kuleczki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Smażyć, aż będą miały złoty kolor.
  7. Podawać jako przystawka lub główne danie z sosem lub posypane dodatkową porcją płatków drożdżowych.

Chrupiące kuleczki warzywne w cieście - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukinia - 200 g,
  • marchew - 100 g,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • jajo kurze - 1 sztuka,
  • mleko - 100 ml,
  • mąka pszenna - 250 g,
  • olej - 10 g,
  • proszek do pieczenia - 3 g.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na patelni, aż się zeszkli.
  2. Cukinię i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać na patelnię i podsmażyć. Warzywa doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, mleko i jaja wymieszać razem, żeby powstało gęste ciasto.
  4. Gorącą gofrownicę bąbelkową posmarować tłuszczem, nalać odrobinę ciasta i do każdego wgłębienia nałożyć warzyw, całość polać ciastem. Zapiekać, aż lampka wskaże, że całość jest gotowa.
  5. Jeśli nie ma się gofrownicy, można przygotować takie kuleczki w formie do muffinek. Formę posmarować tłuszczem, wlać odrobinę ciasta, na środek włożyć warzywny farsz i polać jeszcze raz ciastem. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości