Chrupiące kuleczki warzywne smażone i w cieście - prosty przepis

Warzywne kuleczki na talerzu
Chrupiące kuleczki warzywne smażone i w cieście - prosty przepis
Źródło: rebeccafondren/Getty Images
Chrupiące kuleczki warzywne to idealne danie główne, śniadanie lub dodatek do różnych potraw. Są proste w wykonaniu. Są też świetnym rozwiązaniem dla wielu dzieci, które nie lubią jeść warzyw. Sprawdź, jak je zrobić.

Chrupiące kuleczki warzywne - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cukinia - 200 g,
    • marchew - 100 g,
      • cebula - 1 sztuka,
        • czosnek - 1 ząbek,
          • bułka tarta - 100 g,
            • siemię lniane - 2 łyżki,
              • mąka kukurydziana - 50 g,
                • płatki drożdżowe - 15 g,
                  • olej,
                    • przyprawy: sól, pieprz, papryka.

                      Przepisy Andrzeja Polana

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Kulinarna podróż z Polanem
                      Kulinarna podróż z Polanem
                      Szparagowy zawrót głowy
                      Szparagowy zawrót głowy
                      Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                      Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                      Wigilijne potrawy Polana
                      Wigilijne potrawy Polana
                      Pizza a la Polan
                      Pizza a la Polan
                      Kuchnia winogronowa
                      Kuchnia winogronowa

                      Sposób przygotowania:

                      1. Siemię zalać ciepłą wodą i poczekać, aż powstanie z niego żelowa masa.
                        1. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody.
                          1. Cebulę obrać i poszatkować, czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem smażyć na olejki, aż całość się zeszkli. Następnie dodać cukinię i marchewkę i podsmażać, aż całość zmięknie.
                            1. Do warzyw dodać siemię, płatki drożdżowe i mąkę. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, aby formować z niego kuleczki - dodać więcej mąki.
                              1. Z masy formować kuleczki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
                                1. Smażyć, aż będą miały złoty kolor.
                                  1. Podawać jako przystawka lub główne danie z sosem lub posypane dodatkową porcją płatków drożdżowych.

                                    Chrupiące kuleczki warzywne w cieście - przepis krok po kroku

                                    Składniki:

                                    • cukinia - 200 g,
                                      • marchew - 100 g,
                                        • cebula - 1 sztuka,
                                          • czosnek - 1 ząbek,
                                            • jajo kurze - 1 sztuka,
                                              • mleko - 100 ml,
                                                • mąka pszenna - 250 g,
                                                  • olej - 10 g,
                                                    • proszek do pieczenia - 3 g.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na patelni, aż się zeszkli.
                                                        1. Cukinię i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać na patelnię i podsmażyć. Warzywa doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
                                                          1. Mąkę, proszek do pieczenia, mleko i jaja wymieszać razem, żeby powstało gęste ciasto.
                                                            1. Gorącą gofrownicę bąbelkową posmarować tłuszczem, nalać odrobinę ciasta i do każdego wgłębienia nałożyć warzyw, całość polać ciastem. Zapiekać, aż lampka wskaże, że całość jest gotowa.
                                                              1. Jeśli nie ma się gofrownicy, można przygotować takie kuleczki w formie do muffinek. Formę posmarować tłuszczem, wlać odrobinę ciasta, na środek włożyć warzywny farsz i polać jeszcze raz ciastem. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło zdjęcia głównego: rebeccafondren/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana