Warzywa i owoce powinny być jednym z podstawowych elementów diety każdego człowieka. Niektóre z nich, z uwagi na dużą ilość witamin i minerałów, warto wybierać częściej niż inne. Które z warzyw są najlepsze?
Więcej:
Jakie warzywa są najzdrowsze?
Kilka lat temu agencja rządu federalnego Stanów Zjednoczonych, Centers for Disease Control, wykazała, że najzdrowszym warzywem świata jest rukiew wodna. Dlaczego rukiew należy do grona najzdrowszych warzyw? Według badań warzywo to spłyca zmarszczki, oczyszcza krew, wspomaga trawienie, usprawnia funkcjonowanie wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz działa nawilżająco na płuca i gardło. Jakie warzywa jeszcze uznaje się za najzdrowsze i które mają najwięcej witamin?
- Brokuły – to jedne z najbardziej wartościowych warzyw . Zawierają mnóstwo składników mineralnych i antyoksydantów, które mają silne właściwości antynowotworowe. Brokuły zapobiegają m.in. nowotworowi płuc, odbytu i żołądka, anemii, wrzodom żołądka oraz wspomagają odporność. Warzywa te zawierają ponadto dużo beta-karotenu i witaminy C.
- Brukselka – to warzywo zawierające duże ilości kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy C, K oraz błonnika, potasu i kwasów omega-3. Brukselka korzystnie wpływa m.in. na układ nerwowy oraz wspomaga odporność.
- Słodki ziemniak , czyli batat – wspomaga układ trawienny i dodaje energii. Zawiera duże ilości witaminy A, C, manganu, błonnika i żelaza.
- Papryka – wszystkie rodzaje papryki, pomarańczowa, żółta, zielona i czerwona, mają korzystny wpływ na zdrowie. Spożycie papryki, dzięki dużej ilości likopenu i kwasu foliowego, poprawia funkcjonowanie serca. Papryka ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita, pęcherza, trzustki i płuc.
- Cebula – to kolejne warzywo należące do jednych z najzdrowszych. Cebula jest źródłem m.in. witaminy A, E, B6 i PP. Warzywo zawiera mnóstwo witaminy C, przez co wzmacnia odporność i pomaga walczyć z chorobami serca i cukrzycą.
- Bakłażan – warzywo bogate w antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe i antyutleniające. Bakłażan zawiera ponadto dużo potasu i błonnika. Obecność tego warzywa w diecie wzmacnia serce oraz zmniejsza ryzyko wylewu i demencji.
- Szpinak – od wielu lat figuruje w czołówce najzdrowszych warzyw. Dieta bogata w szpinak pomaga zapobiegać licznym chorobom – anemii, osteoporozie, artretyzmowi, nowotworom (m.in. rakowi jelita), chorobom serca.
- Kapusta – ma działanie oczyszczające i zapobiegające artretyzmowi. Bogata w aminokwasy, tłuszcze, minerały i witaminy: C, A, B1, B2.
- Burak – warzywo wspomagające odporność oraz, z uwagi na duże ilości kwasu foliowego, polecany kobietom w wieku rozrodczym.
- Pomidor – to warzywo obniżające ciśnienie, mające działanie antynowotworowe, przeciwstarzeniowe, zmniejszające ryzyko zawału serca oraz niwelujące wolne rodniki.
- Dynia i kabaczek – warzywa te są bogate w minerały i witaminy, w tym m.in. w magnez, potas, beta-karoten i witaminę A, a także błonnik. Mają działanie przeciwzapalne, pomagają w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, astmy czy osteoporozy.
- Marchew – warzywo bogate w beta-karoten poprawiający wzrok, odporność, chroniący przed rozwojem niektórych nowotworów. Marchew zawiera ponadto duże ilości witamin, w tym A i C. Dieta bogata w marchew wzmacnia odporność, układ krążenia oraz poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C?
Cebula, natka pietruszki, pomidory, a może papryka? Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C? Jednym z najzdrowszych warzyw, które zawiera przy tym duże dawki witaminy C, jest pomidor. 180 g tego warzywa jest w stanie pokryć aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania na tę ważną dla zdrowia witaminę. Dużą ilość witaminy C znaleźć można także w kapuście, m.in. w kapuście kiszonej. W 100 g kiszonej kapusty zawartych jest 18 mg witaminy C. Nie można nie wspomnieć także o natce pietruszki (178 mg witaminy C na 100 g natki) – jedna łyżka natki pokrywa 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, czy papryce (144 mg witaminy C na 100 g warzywa).
Zobacz także: Jak pomóc psu z nadwagą?
Które warzywa mają najwięcej żelaza?
Żelazo ma bardzo duże znaczenie dla organizmu człowieka – m.in. wzmacnia odporność, wspomaga transport krwi, a także usprawnia działanie wątroby. Niedobory tego pierwiastka powodują wypadanie włosów, problemy z koncentracją, bladość skóry, przyspieszenie akcji serca, a w konsekwencji doprowadzają do rozwoju anemii. Należy jednak pamiętać, że żelazo najlepiej przyswaja się w towarzystwie witaminy C. Które warzywa mają najwięcej żelaza? Wymienić należy głównie: suszone pomidory (9 mg żelaza na 100 g), natkę pietruszki (6 mg na 100 g), szpinak (3,5 mg na 100 g), oliwki (3,3 mg na 100 g), botwinkę (2,3 mg na 100 g), soczewicę (3,3 mg na 100 g) oraz nasiona soi (np. tofu: 4,5 mg na 100 g).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Caiaimage