Placki z kalarepki z ziołowym jogurtem
Składniki:
- 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duże jajko lub dwa małe
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka soli
- szczypta oregano
- olej kokosowy do smażenia
Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka koperku posiekanego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy, by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, migdałami oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem ziołowym. By go przygotować połącz wszystkie składniki sosu w miseczce.
>>> Zobacz także: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę
Polędwica z dorsza pieczona młodą marchewką, porem i kalarepką
Składniki:
- 2 kalarepki starte na tarce o grubych oczkach
- 1 por pokrojony w cienkie talarki
- 3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- sól, pieprz
- szczypta papryki słodkiej w przyprawie
- 4 kawałki polędwicy z dorsza (każdy po około 200 g)
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- koperek posiekany
- odrobina czarnuszki
Przygotowanie:
Rozgrzej masło i podsmaż wszystkie warzywa z dodatkiem przypraw. Dosłownie kilka minut. Następnie przygotuj rybę: umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym. Z papieru do pieczenia przygotuj “torebki”. Ułóż na dnie warzywa, na górze rybę i plasterki cytryny. Zawiń je i piecz w piekarniku w 180 st. C. Zajmie to około 15 minut. Przed podaniem dodaj jeszcze czarnuszkę i posyp koperkiem.
>>> Zobacz także: W kuchni DDTVN kalarepka!
Chowder z kukurydzą, kalarepką i ziemniakami
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 kłącza selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 kalarepki pokrojone w kostkę
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki ziarenek kukurydzy
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
Przygotowanie:
Rozpuść masło w garnku. Dodaj czosnek i cebulę. Chwilę podsmażaj a następnie dodaj kalarepkę, marchewkę i seler naciowy. Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem. Następnie dodaj ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj kilka minut. Następnie dodaj mleko kokosowe i kukurydzę. Zagotuj. Następnie dodaj mąkę z wodą i mieszaj, by zupa delikatnie zgęstniała. Następnie dopraw jeszcze do smaku oraz dodaj zieloną pietruszkę przed podaniem i posyp papryką wędzoną.
>>> Zobacz także: Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono
Pieczone kalarepki z rozmarynem i fetą
Składniki:
- 4 kalarepki przekrojone na połówki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn
- 1 opakowanie fety oryginalnej
Do podania:
- 1 papryczka chili
- awokado
- orzechy włoskie
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik 200 st. C i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kalarepki, skrop oliwą, dodaj przyprawy, w tym rozmaryn i piecz godzinę. Następnie wyłóż na półmisek, ze szpinakiem, pokrusz serem feta, dodaj awokado i orzechy włoskie.
Źródło: Daria Ładocha