Wytrawna owsianka z pastą miso - przepis Macieja Regulskiego

WODZ9376
WODZ9376
Jeśli można mówić o trendach w kuchni, kiszonki z pewnością są jednym z nich. Kuchnia ma być ekologiczna oraz zdrowa. Dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać a nie od dziś wiadomo, jak dobroczynne są dla naszego organizmu kiszonki. Swoimi przepisami na kiszonki podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Wytrawna owsianka z pastą miso:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 ml wody,
  • 1,5- 2 łyżki jasnej pasty miso ( w zależności od smaku),
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • jajka sadzone,
  • zielona cebulka do posypania.

Sposób przygotowania:

Do garnka dodajemy śmietankę i podgrzewamy ją, jak będzie ciepła ale jeszcze nie będzie się gotować dodajemy miso i upewniamy się, że rozpuściło się w śmietanie. Wtedy dodajemy wodę i płatki owsiane i gotujemy je do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która nam odpowiada. Wtedy dodajemy sos sojowy i doprawiamy całość solą, pieprzem i pastą miso jeżeli czujemy taką potrzebę. Podajemy z jajkami sadzonymi i posypujemy zieloną cebulką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!