Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Wytrawna owsianka z pastą miso:
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 ml wody,
- 1,5- 2 łyżki jasnej pasty miso ( w zależności od smaku),
- łyżeczka sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- jajka sadzone,
- zielona cebulka do posypania.
Sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy śmietankę i podgrzewamy ją, jak będzie ciepła ale jeszcze nie będzie się gotować dodajemy miso i upewniamy się, że rozpuściło się w śmietanie. Wtedy dodajemy wodę i płatki owsiane i gotujemy je do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która nam odpowiada. Wtedy dodajemy sos sojowy i doprawiamy całość solą, pieprzem i pastą miso jeżeli czujemy taką potrzebę. Podajemy z jajkami sadzonymi i posypujemy zieloną cebulką.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek - kiedy wypada w 2022 r.? Skąd wzięło się to wyjątkowe święto?
- Tost z jajkiem w okienku. Oto szybki i efektowny przepis na śniadanie
- Jak szybko obrać jajko? Genialny trik z TikToka
Autor: Lidia Ostólska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński, East News
podziel się: