Tort na 18-tkę – propozycje dla chłopaka i dziewczyny

Urodzinowy tort
Tort na 18. – propozycje
Źródło: Artem Varnitsin/EyeEm/Getty Images
18. urodziny to przełomowy moment w życiu każdej młodej osoby. Warto uczcić ten czas i przygotować dla solenizanta coś wyjątkowego, np. tort. Nie musi on być skomplikowany, wystarczy prosta receptura i ciekawe udekorowanie wypieku, aby cieszył się uznaniem gości. Tort na 18. urodziny dla chłopaka w zasadzie będzie różnić się od tortu dla dziewczyny jedynie wykończeniem.

Samodzielnie przygotowanie wypieku wcale nie musi być bardzo czasochłonne, o ile tylko nie korzystamy ze skomplikowanego, wieloskładnikowego przepisu. Ciekawym elementem, który świetnie prezentuje się na różnego rodzaju ciastach, są figurki z masy cukrowej. To właśnie nimi udekorowane są śmieszne torty na 18. Sprawdzą się zarówno jako prezent dla chłopaka, jak i dziewczyny.

Zobacz wideo: Kuchnia Andrzeja Polana

Kuchnia Andrzeja Polana

14329173_pizza-a-la-polan_480P
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Torty na 18. – przepis na biszkopt

Dobrze wypieczony biszkopt pozwoli nam przygotować tort składający się z trzech blatów, przełożonych wybranym przez nas kremem. 18. urodziny to nie jedyna okazja, na którą możemy przygotować tego rodzaju wypiek. Tort sprawdzi się również podczas uroczystych przyjęć, rocznic czy rodzinnych spotkań. Bardzo ważną kwestią jest mocne ubicie jajek i ich delikatne połączenie z mąką. Dzięki temu nie będzie konieczności dodawania proszku do pieczenia. Aby przygotować tort na 18. urodziny, w pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto.

Składniki na tortowe ciasto:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Wymienione wyżej proporcje składników są dopasowane do tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości 5-7 cm. Przed przystąpieniem do pieczenia warto wyjąć jajka z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej będzie je ubijać. W pierwszej kolejności przesiewamy przez sitko mąkę tortową i ziemniaczaną. Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Rozpoczynamy od ubicia tych pierwszych, stopniowo zwiększając obroty i dodając cukier. Następnie dorzucamy żółtka i miksujemy całość. Kolejnym krokiem jest połączenie masy jajecznej z mąkami. Jak zostało już wspomniane, należy robić to bardzo delikatnie. Dzięki temu nasz tort na 18. będzie lekki i puszysty. Do mieszania nie używamy miksera, wystarczy szpatułka. Przygotowanie biszkoptu wygląda tak samo, niezależnie od tego czy przygotowujemy wypiek dla chłopaka, czy dziewczyny. Po wymieszaniu składników masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 35 minut. Aby upewnić się, czy jest on już gotowy, wystarczy włożyć do środka drewniany patyczek i sprawdzić, czy po wyciągnięciu jest suchy. Jeśli tak, czas najwyższy wyjąć biszkopt z piekarnika. Po ostudzeniu kroimy go na trzy równe blaty.

Zobacz wideo: Tortowy challenge - czas, start!

DD_20211214_Kuchnia_REP
Tortowy challenge – czas, start!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Torty na 18 urodziny – dla chłopaka i dziewczyny. Przepis na nadzienie

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu, który wykorzystamy do rozsmarowania pomiędzy biszkoptami oraz do udekorowania boku i wierzchu tortu. Najprostszy w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny, jest krem śmietanowy z owocami. Tego rodzaju tort sprawdzi się nie tylko w przypadku 18, ale również innych imprez. Do przygotowania masy śmietanowej potrzebujemy 700 g kremówki 30- lub 36-procentowej, 500 g serka mascarpone i 8 łyżek cukru pudru. Zadbajmy o wcześniejsze schłodzenie śmietany, aby łatwiej było ją ubijać. Zaczynamy od połączenia jej z mascarpone, stopniowo dodając cukier puder. Po ubiciu i połączeniu składników wkładamy masę do lodówki, aby mogła stężeć. W zależności od upodobań solenizanta, tort na 18. urodziny może zostać uzupełniony ulubionymi owocami, np. truskawkami, malinami lub borówkami. Gdy masa śmietanowa zgęstnieje, rozsmarowujemy ją na blatach, pomiędzy nimi gęsto rozdzielając owoce. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą częścią kremu. To, co znajdzie się na górze tortu, zależy już od naszej fantazji. Śmieszne torty na 18., zarówno dla chłopaka, jak i dziewczyny, zawierają cukrowe figurki, symbole. Aby przygotować tego rodzaju masę, potrzebujemy 700 g cukru pudru, żelatynę, 100 gram glukozy w płynie, wodę i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Niezbędne będą też różnokolorowe barwniki spożywcze. Najszybciej kupimy je w Internecie. Pierwszym krokiem jest zalanie wodą żelatyny i pozostawienie jej do napęcznienia. Następnie przygotowujemy kąpiel wodną i rozpuszczamy nad nią żelatynę oraz glukozę. Na tym etapie dodajemy wybrany kolor barwnika. Zostawiamy do przestudzenia. Po upływie kilkunastu minut, do mieszanki dodajemy ekstrakt i cukier puder, energicznie wyrabiamy, do momentu uzyskania konsystencji plasteliny. Jeśli chcemy, aby nasza masa cukrowa była w różnych kolorach, należy przygotować kilka kąpieli wodnych i rozdzielić żelatynę na kilka miseczek. Tort na 18. jest już prawie gotowy. Dodatkowo można zrobić różnokolorową polewę. Do jej przygotowania potrzebujemy 300 ml kremówki, cukier puder i żelatynę. Ponownie zalewamy wodą ostatni składnik, zaś śmietanę i cukier ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy żelatynę, ponownie ubijamy i wkładamy do lodówki. Śmietanę dzielimy na tyle porcji, ile mamy barwników, a następnie łączymy ją z kolorowymi proszkami. Tort udekorujemy za pomocą worka cukierniczego.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości