Pieczony kalafior z pastą orzechową z przepisu Jagny Niedzielskiej

Pieczone warzywa
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pieczony kalafior z pastą orzechową - taką potrawę zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN, kucharka i edukatorka ekologiczna, Jagna Niedzielska. Sprawdź, jak przygotować pyszne danie i nie marnować jedzenia. 

Pieczony kalafior z pastą orzechową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kalafior z liśćmi
  • 6 łyżek tahini (lub masła orzechowego)
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 4 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • 2 łyżki uprażonego białego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania pieczonego kalafiora z pastą orzechową

  1. Kalafior wraz z liśćmi nasmaruj oliwą.
  2. Posyp obficie solą.
  3. Wstaw kalafior do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  4. Piecz 20–30 minut w zależności od wielkości kalafiora.
  5. W tym czasie tahini i masło orzechowe wymieszaj z wodą i solą. Sos konsystencją powinien przypominać ciasto na naleśniki. Jeśli tak nie jest, dodaj więcej wody.
  6. Sos dopraw sokiem i skórką z cytryny.
  7. Upieczony kalafior polej przygotowanym sosem i obsyp uprażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika i białego sezamu, będzie przepysznie.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości