Pieczony kalafior z pastą orzechową - przepis krok po kroku
Składniki:
- kalafior z liśćmi
- 6 łyżek tahini (lub masła orzechowego)
- 6 łyżek masła orzechowego
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- sok z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni
- 4 łyżki uprażonych nasion słonecznika
- 2 łyżki uprażonego białego sezamu
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób przygotowania pieczonego kalafiora z pastą orzechową
- Kalafior wraz z liśćmi nasmaruj oliwą.
- Posyp obficie solą.
- Wstaw kalafior do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Piecz 20–30 minut w zależności od wielkości kalafiora.
- W tym czasie tahini i masło orzechowe wymieszaj z wodą i solą. Sos konsystencją powinien przypominać ciasto na naleśniki. Jeśli tak nie jest, dodaj więcej wody.
- Sos dopraw sokiem i skórką z cytryny.
- Upieczony kalafior polej przygotowanym sosem i obsyp uprażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika i białego sezamu, będzie przepysznie.
Zobacz także:
- Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
- Ile i jak gotować kalafiora, aby był pyszny, biały i pachnący?
- Przepisy na purée z kalafiora z różnymi dodatkami
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: