Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis Darii Ładochy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis Darii Ładochy
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewką na ostro to danie, które przygotowała Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN. To nowa prowadząca "Doradcy Smaku". Sprawdź jej autorski przepis na pyszną rybę. 

Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 filety z łososia bez skóry,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 1 czerwony grejpfrut,
  • przyprawy: chili w płatkach, papryka słodka, cynamon,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Składniki na sałatkę:

  • 1 ogórek zielony,
  • pęczek rzodkiewek,
  • sok z cytryny,
  • ½ łyżeczki chili w płatkach,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Sposób przygotowania pieczonego, cytrusowego łososia

  1. Łososia wstaw do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
  2. Dopraw go cynamonem, papryką oraz chili w płatkach.
  3. Dodaj miód oraz cytrusy pokrojone w plastry.
  4. Piecz w piekarniku ok 25 minut.
  5. Obok przygotuj sałatkę. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka też. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
  6. Podawaj z łososiem.
eBook Pomysły na lunch
eBook Pomysły na lunch

Zobacz także:

podziel się: