Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 filety z łososia bez skóry,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 1 czerwony grejpfrut,
- przyprawy: chili w płatkach, papryka słodka, cynamon,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Składniki na sałatkę:
- 1 ogórek zielony,
- pęczek rzodkiewek,
- sok z cytryny,
- ½ łyżeczki chili w płatkach,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania pieczonego, cytrusowego łososia
- Łososia wstaw do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
- Dopraw go cynamonem, papryką oraz chili w płatkach.
- Dodaj miód oraz cytrusy pokrojone w plastry.
- Piecz w piekarniku ok 25 minut.
- Obok przygotuj sałatkę. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka też. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Podawaj z łososiem.
Zobacz także:
- Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby
- Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?
- Pieczony łosoś – propozycje podania
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: