Zupa cebulowa z kuchni francuskiej w wykonaniu Marcina "Sobola" Sobolewskiego

Marcin "Sobol" Sobolewski
Marcin "Sobol" Sobolewski
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Marcin "Sobol" Sobolewski, szef planu DDTVN i pasjonat gotowania. Przedstawił sposób na przygotowanie pysznej francuskiej zupy cebulowej. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne i jak ją przygotować. 

Zupa cebulowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g cebuli,
  • 70 g masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 200 g sera gruyere,
  • 1 bagietka,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania zupy cebulowej

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Rozgrzewamy mocno patelnie i wrzucamy masło. Gdy masło się rozpuści wrzucamy cebulę i smażymy na ciemno brązowy kolor, jeśli cebula będzie delikatnie przywierać do patelni możemy podlać ją odrobiną wody lub bulionu.
  3. Dodajemy mąkę i mieszamy.  
  4. Pod koniec smażenia dolewamy wino i mieszając czekamy aż alkohol odparuje.
  5. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy 3 liście laurowe i zalewamy bulionem, mieszamy. Dodajemy świeży tymianek (może być suszony).
  6. Ścieramy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok 40 minut.
  8. W międzyczasie kroimy bagietkę na plastry (można pod skosem) nakładamy je na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika 180 stopni żeby delikatnie się przyrumieniły.
  9. Do naczynia żaroodpornego wkładamy grzanki, posypujemy je serem.
  10. Następnie nalewamy zupę a na samą górę ponownie układamy grzanki i posypujemy serem.
  11. Naczynie wkładamy do piekarnika 160 stopni po 15 minutach ustawiamy na funkcję grill i trzymamy do momentu aż ser delikatnie się nie zrumieni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości