Zupa cebulowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g cebuli,
- 70 g masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 100 ml białego wina wytrawnego,
- 200 g sera gruyere,
- 1 bagietka,
- gałka muszkatołowa,
- tymianek,
- 3 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania zupy cebulowej
- Cebulę kroimy w piórka.
- Rozgrzewamy mocno patelnie i wrzucamy masło. Gdy masło się rozpuści wrzucamy cebulę i smażymy na ciemno brązowy kolor, jeśli cebula będzie delikatnie przywierać do patelni możemy podlać ją odrobiną wody lub bulionu.
- Dodajemy mąkę i mieszamy.
- Pod koniec smażenia dolewamy wino i mieszając czekamy aż alkohol odparuje.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy 3 liście laurowe i zalewamy bulionem, mieszamy. Dodajemy świeży tymianek (może być suszony).
- Ścieramy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem.
- Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok 40 minut.
- W międzyczasie kroimy bagietkę na plastry (można pod skosem) nakładamy je na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika 180 stopni żeby delikatnie się przyrumieniły.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy grzanki, posypujemy je serem.
- Następnie nalewamy zupę a na samą górę ponownie układamy grzanki i posypujemy serem.
- Naczynie wkładamy do piekarnika 160 stopni po 15 minutach ustawiamy na funkcję grill i trzymamy do momentu aż ser delikatnie się nie zrumieni.
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Zupa cebulowa krem z serkiem topionym – przepis
- Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marcin Sobolewski
podziel się: