Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

zupa cebulowa, cebula, kuchnia
fcafotodigital/Getty Images
Jesienią warto ubierać się na cebulkę. Piotr Kucharski ubiera w cebulkę naszą kuchnię. Rozgrzewająca zupa cebulowa, klasyczne cebularze, pyszna tarta tatin oraz wolno pieczona cebula z winogronami - takie pyszności tylko w Dzień Dobry TVN!

Zupa cebulowa - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg cebuli
  • kieliszek białego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprzu do smaku
  • 80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać masło i oliwę, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż cebula się skarmelizuje.
  2. Dodać wino, poczekać chwilę aż odparuje. Dolać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
  3. Zupę doprawić solą i pieprzem, następnie przelać do żaroodpornych głębokich misek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.

Cebularze - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 350 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • 1 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • 3–4 łyżki maku
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać składniki na ciasto aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
  2. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.
  3. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i wymieszać z olejem i makiem. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 8 części po około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej uformować okrągłą bułkę. Odstawić na 10 minut żeby ciasto lekko podrosły. Następnie rozwałkować na okrągłe placki.
  4. Każdy placek posmarować białkiem i posmarowaną częścią ułożyć na pokrojonej cebuli i docisnąć aby jak najwięcej się jej przykleiło do ciasta. Ułożyć po 4 bułki na obsypanej mąką blaszce do pieczenia i odstawić na około 30–40 min do garowania.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika i piec 10-12 min. Po tym czasie wyjąć cebularze z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Cebulowa tarte tatin

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 8 dużych szalotek bananowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 gałązki tymianku
  • sól i pieprz

Ser:

  • 200 g twarogu koziego
  • Sól i pieprz
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy razem z mąką ziemniaczaną zmiksować na mąkę. Dodać masło, sól i jajko, ponownie zmiksować na ciasto. Zagnieść w jednolite ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, w tym czasie przygotować cebulę.
  2. Szalotki przekroić wzdłuż na połowę. Obsmażyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Oddać cebulą i smażyć przez kilka minut aż będzie miękka. Dodać ocet balsamiczny, cukier i tymianek. Dusić cebulę aż zacznie się karmelizować. Zdjąć patelnię z ognia, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Ciasto rozwałkować na płaski placek na taką wielkość aby przykryło cebulę na patelni. Ciastem przykryć cebulę a wystające brzegi wsunąć pod cebulę. Patelnię wstawić do piekarnika i piec około 30-35 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe z wierzchu. Patelnię odstawić na około 5 minut. Następnie obrócić i przełożyć ciasto na talerz.
  4. Ser wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i tymiankiem.
  5. Tartę pokroić na kawałki i podawać z serkiem kozim.

Wolno pieczona cebula z winogronami

Składniki:

Marynata

  • 4 duże czerwone cebule
  • Garść czerwonych winogron
  • Około 200 ml wody
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczka soli
  • duża szczypta soli
  • szczypta płatków chilli

Dodatkowo:

  • 4 łyżki masła
  • Świeży tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę przekroić na połowę (pozostawiając skórę) i ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania lub w żeliwnym garnku, przekrojoną częścią do dołu. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować i zalać cebulę, odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200C.
  3. Cebulę obrócić, płaską częścią do góry. Na każdą cebulę ułożyć pół łyżki masła i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika na godzinę. W trakcie polewamy sosem. Pod koniec pieczenia dodać winogrona.
  4. Cebulę i winogrona wyjąć a sos zlać do rondelka i zredukować.
  5. Cebula z winogronami i powstałym sosem to idealny dodatek do pieczonych serów lub do mięsa.

Zobacz także:

Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

Kluski lane i kładzione z przepisu Beaty Kartowicz

Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

Autor: Paweł Jaskulski

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości