Zupa cebulowa - przepis
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg cebuli
- kieliszek białego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprzu do smaku
- 80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać masło i oliwę, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż cebula się skarmelizuje.
- Dodać wino, poczekać chwilę aż odparuje. Dolać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
- Zupę doprawić solą i pieprzem, następnie przelać do żaroodpornych głębokich misek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.
Cebularze - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 10 g drożdży
- 350 ml wody
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 1 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- 3–4 łyżki maku
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać składniki na ciasto aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
- Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.
- W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i wymieszać z olejem i makiem. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 8 części po około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej uformować okrągłą bułkę. Odstawić na 10 minut żeby ciasto lekko podrosły. Następnie rozwałkować na okrągłe placki.
- Każdy placek posmarować białkiem i posmarowaną częścią ułożyć na pokrojonej cebuli i docisnąć aby jak najwięcej się jej przykleiło do ciasta. Ułożyć po 4 bułki na obsypanej mąką blaszce do pieczenia i odstawić na około 30–40 min do garowania.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika i piec 10-12 min. Po tym czasie wyjąć cebularze z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Cebulowa tarte tatin
Składniki:
Ciasto:
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 g masła
- 150 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
Farsz:
- 8 dużych szalotek bananowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 gałązki tymianku
- sól i pieprz
Ser:
- 200 g twarogu koziego
- Sól i pieprz
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- tymianek
Sposób przygotowania:
- Orzechy razem z mąką ziemniaczaną zmiksować na mąkę. Dodać masło, sól i jajko, ponownie zmiksować na ciasto. Zagnieść w jednolite ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, w tym czasie przygotować cebulę.
- Szalotki przekroić wzdłuż na połowę. Obsmażyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Oddać cebulą i smażyć przez kilka minut aż będzie miękka. Dodać ocet balsamiczny, cukier i tymianek. Dusić cebulę aż zacznie się karmelizować. Zdjąć patelnię z ognia, przyprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Ciasto rozwałkować na płaski placek na taką wielkość aby przykryło cebulę na patelni. Ciastem przykryć cebulę a wystające brzegi wsunąć pod cebulę. Patelnię wstawić do piekarnika i piec około 30-35 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe z wierzchu. Patelnię odstawić na około 5 minut. Następnie obrócić i przełożyć ciasto na talerz.
- Ser wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Tartę pokroić na kawałki i podawać z serkiem kozim.
Wolno pieczona cebula z winogronami
Składniki:
Marynata
- 4 duże czerwone cebule
- Garść czerwonych winogron
- Około 200 ml wody
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczka soli
- duża szczypta soli
- szczypta płatków chilli
Dodatkowo:
- 4 łyżki masła
- Świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Cebulę przekroić na połowę (pozostawiając skórę) i ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania lub w żeliwnym garnku, przekrojoną częścią do dołu. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować i zalać cebulę, odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
- Rozgrzać piekarnik do 200C.
- Cebulę obrócić, płaską częścią do góry. Na każdą cebulę ułożyć pół łyżki masła i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika na godzinę. W trakcie polewamy sosem. Pod koniec pieczenia dodać winogrona.
- Cebulę i winogrona wyjąć a sos zlać do rondelka i zredukować.
- Cebula z winogronami i powstałym sosem to idealny dodatek do pieczonych serów lub do mięsa.
Zobacz także:
Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna
Kluski lane i kładzione z przepisu Beaty Kartowicz
Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: