Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 litry wody,
- 20 oczyszczonych krewetek bez skorupek,
- 200 g fileta z łososia bez skóry pokrojonego w dużą kostkę,
- 4 szalotki pokrojone w kostkę,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 liście laurowe,
- 1 puszka pomidorów w kawałkach,
- 2 papryczki chili drobno posiekane,
- 3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki,
- Kilka gałązek świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól do smaku,
- oliwa z oliwek.
Do serwowania:
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
- cytryna pokrojona w ósemki.
Sposób przygotowania lekkiej zupy z krewetkami i selerem naciowym
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i selera naciowego.
- Dodaj Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty.
- Zalej wodą, dodaj liście laurowe, tymianek i chili.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.
- Wyłów liście laurowe i gałązki tymianku.
- Zblenduj zupę.
- Dodaj krewetki, łososia, oregano, wędzoną paprykę, sól. Gotuj przez ok. 4 minuty.
- Serwuj z natką pietruszki i cytryną.
Zobacz także:
- Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie
- Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: