Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Pyszna i lekka zupa z krewetkami z dodatkiem selera naciowego. To jedno z dań wiosennej, lekkiej kuchni Darii Ładochy, które pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź jej przepis i sam zrób to danie. 

Lekka zupa z krewetkami i selerem naciowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 20 oczyszczonych krewetek bez skorupek,
  • 200 g fileta z łososia bez skóry pokrojonego w dużą kostkę,
  • 4 szalotki pokrojone w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 2 papryczki chili drobno posiekane,
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki,
  • Kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Do serwowania:

  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • cytryna pokrojona w ósemki.

Sposób przygotowania lekkiej zupy z krewetkami i selerem naciowym

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, imbir, szalotkę i selera naciowego.
  2. Dodaj Pomidory i podsmażaj przez 2 minuty.
  3. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, tymianek i chili.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.
  5. Wyłów liście laurowe i gałązki tymianku.
  6. Zblenduj zupę.
  7. Dodaj krewetki, łososia, oregano, wędzoną paprykę, sól. Gotuj przez ok. 4 minuty.
  8. Serwuj z natką pietruszki i cytryną.

Zobacz także:

podziel się: