Zapiekany camembert pod obrusem - przepis krok po kroku
Składniki:
- ser camembert - 2 szt.,
- mąka - 400 g,
- masło - 200 g,
- łyżka miodu,
- 4 żółtka,
- sól,
- owoce leśne: maliny, jeżyny, porzeczki,
- suszona lawenda,
- cukier.
Sposób przygotowania zapiekanego camemberta pod obrusem
- Z mąki, masłą, żółtek, soli, miodu przygotowujemy ciasto kruche.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi troszkę większe niż wielkość sera.
- W cieście wycinamy różne wzorki. Obrus wykładamy na ser, tylko wcześniej pod obrusem owoce np. maliny.
- Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni na około 25 minut.
- Po upieczeniu, ser pod obrusem polewamy miodem i posypujemy cukrem zmiksowanym z kwiatkami suszonymi lawendy.
Zobacz także:
- Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: