"Ślub od pierwszego wejrzenia". Laura i Karol
Karol Maciesz i Laura Wielich byli uczestnikami 5. edycji "Ślubu od pierwszego wejrzenia". Eksperci połączyli ich z innymi partnerami, jednak małżeństwa te nie przetrwały próby czasu. Po programie okazało się, że życie pisze własne scenariusze i to właśnie oni byli sobie pisani. Teraz tworzą szczęśliwy związek, a od 7 miesięcy razem mieszkają. Zakochani nie tylko świetnie się dogadują, ale również mają wspólne hobby.
- Tak naprawdę to jest nasza pasja. Oboje lubimy gotować, lubimy się spełniać w kuchni, lubimy kombinować, więc to jest coś, co na pewno nas złączyło w jakiś sposób i miło się przy tym spędza czas - powiedział Maciesz.
Karol i Laura w Dzień Dobry pokazali swoje pomysły na pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas majówkowego pikniku lub jako dodatek do mięs z grilla.
Pomysły na piknikowe dania
Mini tortille
Składniki na 30 sztuk mini roladek:
- 7 tortilli
- 300 g miksu sałat
- 3 ogórki szklarniowe
- 5 pomidorów
- czerwona papryka
- 350-400 g wędzonego fileta z kurczaka
Składniki na sos:
- 200 g majonezu
- 400 g jogurtu greckiego gęstego
- 3-4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sos czosnkowy - sposób przygotowania:
- Łączymy majonez z jogurtem greckim.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Roladki - sposób przygotowania:
- Placki tortilli rozkładamy na blacie, całość placka smarujemy dokładnie sosem czosnkowym (około 2 łyżki sosu na placek).
- Na środku tortilli od góry do dołu układamy miks sałat.
- Następnie kroimy warzywa: ogórka na 8 części (wzdłuż) - bez gniazd nasiennych, pomidora w ćwiartki (około 1,5 cm) - bez gniazd nasiennych, paprykę oraz wędzonego fileta w drobne paski.
- Po obydwu stronach mixu sałat kładziemy pokrojone warzywa, natomiast paski fileta na środku.
- Zwijanie tortilli: Placek kładziemy tak, aby pasek warzyw był od nas w położeniu poziomym. Dolną częścią tortilli owijamy składniki, mocno ściskając na całości, aby nam się nie rozkleiła, zawijamy. Sos ma za zadanie utrzymać ją w całości i działa jak "klej". Gotowe tortille wkładamy na 20 minut do lodówki.
- Krojenie tortilli: Ucinamy końcówki z dwóch stron. Następnie kroimy ją na 4-5 części naprzemienne na prosto (dół - stanowi podstawę) i po ukosie, aby góra tworzyła stożek, który eksponuje środek.
Sałatka z rukoli i buraka
Składniki na 10 porcji:
- 500 g rukoli
- 8 buraków
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzeszków Pini
- 100 g słonecznika
- 4 pomarańcze
- 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rukolę przełożyć do miski.
- Następnie ugotowanego buraka pokroić w 0,5 cm paski.
- Orzechy oraz słonecznik prażymy na patelni, czekamy do ostygnięcia.
- Pomarańcze kroimy w paski. Opcjonalnie dodajemy miód do pomarańczy.
- Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając.
Mohito truskawkowe bezalkoholowe
Składniki:
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 limonki pociętej na ćwiartki
- 3-4 truskawki pocięte na ćwiartki
- garść mięty (ok. 6-8 listków)
- 50 ml wody gazowanej (ewentualnie inny napój gazowany)
- kruszony lód
Sposób przygotowania:
- Na dnie szklanki ugnieść limonki i części truskawki z cukrem.
- Dodać miętę, delikatnie ją ugnieść (tak, aby jak najmniej uszkodzić liście).
- Szklankę wypełnij kruszonym lodem i wszystko dobrze przemieszaj.
- Całość dopełnij wodą gazowaną.
- Do dekoracji użyj kilka gałązek mięty i truskawki.
Zakręcone paluszki
Ciasto:
- puszka białej fasoli konserwowej (380 g po odsączeniu)
- spora garść liści rukoli
- około 3 szkl. mąki + do podsypywania
- 2 czubate łyżki margaryny
- jajko
- pieprz do smaku
Nadzienie do zakręconych paluchów:
- pasta pomidorowa
- bazylia
- oregano
- ser żółty w plastrach
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy masło i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodajemy rukolę i jajko, opcjonalnie pieprz do smaku - blendujemy.
- Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest nadal klejące, dosypujemy więcej mąki, do momentu, by ciasto nie przywierało do rąk.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2-3 mm, krótszy bok powinien mieć około 20 cm. Tniemy równolegle do krótszego boku na paski szerokości około 4-5 cm.
- Każdy pasek smarujemy przecierem pomidorowym, docinamy i układamy kawałki plastrów sera (ser w trochę mniejszym rozmiarze niż pasek, by nie wystawał po brzegach), składamy na pół i skręcamy wzdłuż formując "zakręconego palucha".
- Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (kilkanaście minut).
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Gabriela Mierzwiak o ciąży bliźniaczej. "To wyzwanie przede wszystkim dla organizmu kobiety"
- Ewa Minge zachwyca w bikini. "Cudowna figura"
- Przepis Marii Szabłowskiej i Marka Lipińskiego na ponad 40-letni związek. "Był moim szefem"
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN