Laura i Karol ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" mają pomysł na biznes. "Lubimy kombinować"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zakochani zagotowani: Laura i Karol
Zakochani zagotowani: Laura i Karol
Wojtek i Agnieszka biorą dzisiaj ślub kościelny
Wojtek i Agnieszka biorą dzisiaj ślub kościelny
Wojtek i Agnieszka biorą dzisiaj ślub kościelny
Wojtek i Agnieszka biorą dzisiaj ślub kościelny
Rodzinka w komplecie – miłość od pierwszego wejrzenia
Rodzinka w komplecie – miłość od pierwszego wejrzenia
"I ślubuję Ci..." Agnieszka i Wojtek Janikowie o zaręczynach
"I ślubuję Ci..." Agnieszka i Wojtek Janikowie o zaręczynach
Miłość od pierwszego wejrzenia
Miłość od pierwszego wejrzenia
Agnieszka i Wojtek - prywatnie w nowej roli
Agnieszka i Wojtek - prywatnie w nowej roli
Co w życiu ich zmienia ślub od pierwszego wejrzenia?
Co w życiu ich zmienia ślub od pierwszego wejrzenia?
Najbardziej kontrowersyjna para „Ślubu od pierwszego wejrzenia”
Najbardziej kontrowersyjna para „Ślubu od pierwszego wejrzenia”
Ach, co to był za ślub
Ach, co to był za ślub
Przyjaźń od pierwszego wejrzenia
Przyjaźń od pierwszego wejrzenia
Iza komentuje rozstanie Kamilem
Iza komentuje rozstanie Kamilem
Karol Maciesz i Laura Wielich uwielbiają gotować. Chętnie spędzają wspólnie czas w kuchni i wzajemnie się inspirują, odkrywając nowe smaki. W Dzień Dobry TVN pokazali autorskie pomysły na przekąski, które idealnie sprawdzą się podczas pikniku.

"Ślub od pierwszego wejrzenia". Laura i Karol

Karol Maciesz i Laura Wielich byli uczestnikami 5. edycji "Ślubu od pierwszego wejrzenia". Eksperci połączyli ich z innymi partnerami, jednak małżeństwa te nie przetrwały próby czasu. Po programie okazało się, że życie pisze własne scenariusze i to właśnie oni byli sobie pisani. Teraz tworzą szczęśliwy związek, a od 7 miesięcy razem mieszkają. Zakochani nie tylko świetnie się dogadują, ale również mają wspólne hobby.

- Tak naprawdę to jest nasza pasja. Oboje lubimy gotować, lubimy się spełniać w kuchni, lubimy kombinować, więc to jest coś, co na pewno nas złączyło w jakiś sposób i miło się przy tym spędza czas - powiedział Maciesz.

Karol i Laura w Dzień Dobry pokazali swoje pomysły na pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas majówkowego pikniku lub jako dodatek do mięs z grilla.

Pomysły na piknikowe dania

Mini tortille

Składniki na 30 sztuk mini roladek:

  • 7 tortilli
    • 300 g miksu sałat
      • 3 ogórki szklarniowe
        • 5 pomidorów
          • czerwona papryka
            • 350-400 g wędzonego fileta z kurczaka

              Składniki na sos:

              • 200 g majonezu
                • 400 g jogurtu greckiego gęstego
                  • 3-4 ząbki czosnku
                    • zioła prowansalskie
                      • sól, pieprz

                        Sos czosnkowy - sposób przygotowania:

                        1. Łączymy majonez z jogurtem greckim.
                          1. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
                            1. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

                              Roladki - sposób przygotowania:

                              1. Placki tortilli rozkładamy na blacie, całość placka smarujemy dokładnie sosem czosnkowym (około 2 łyżki sosu na placek).
                                1. Na środku tortilli od góry do dołu układamy miks sałat.
                                  1. Następnie kroimy warzywa: ogórka na 8 części (wzdłuż) - bez gniazd nasiennych, pomidora w ćwiartki (około 1,5 cm) - bez gniazd nasiennych, paprykę oraz wędzonego fileta w drobne paski.
                                    1. Po obydwu stronach mixu sałat kładziemy pokrojone warzywa, natomiast paski fileta na środku.
                                      1. Zwijanie tortilli: Placek kładziemy tak, aby pasek warzyw był od nas w położeniu poziomym. Dolną częścią tortilli owijamy składniki, mocno ściskając na całości, aby nam się nie rozkleiła, zawijamy. Sos ma za zadanie utrzymać ją w całości i działa jak "klej". Gotowe tortille wkładamy na 20 minut do lodówki.
                                        1. Krojenie tortilli: Ucinamy końcówki z dwóch stron. Następnie kroimy ją na 4-5 części naprzemienne na prosto (dół - stanowi podstawę) i po ukosie, aby góra tworzyła stożek, który eksponuje środek.

                                          Sałatka z rukoli i buraka

                                          Składniki na 10 porcji:

                                          • 500 g rukoli
                                            • 8 buraków
                                              • 100 g orzechów włoskich
                                                • 100 g orzeszków Pini
                                                  • 100 g słonecznika
                                                    • 4 pomarańcze
                                                      • 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Rukolę przełożyć do miski.
                                                          1. Następnie ugotowanego buraka pokroić w 0,5 cm paski.
                                                            1. Orzechy oraz słonecznik prażymy na patelni, czekamy do ostygnięcia.
                                                              1. Pomarańcze kroimy w paski. Opcjonalnie dodajemy miód do pomarańczy.
                                                                1. Łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszając.

                                                                  Mohito truskawkowe bezalkoholowe

                                                                  Składniki:

                                                                  • 3 łyżeczki brązowego cukru
                                                                    • 1/2 limonki pociętej na ćwiartki
                                                                      • 3-4 truskawki pocięte na ćwiartki
                                                                        • garść mięty (ok. 6-8 listków)
                                                                          • 50 ml wody gazowanej (ewentualnie inny napój gazowany)
                                                                            • kruszony lód

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Na dnie szklanki ugnieść limonki i części truskawki z cukrem.
                                                                                1. Dodać miętę, delikatnie ją ugnieść (tak, aby jak najmniej uszkodzić liście).
                                                                                  1. Szklankę wypełnij kruszonym lodem i wszystko dobrze przemieszaj.
                                                                                    1. Całość dopełnij wodą gazowaną.
                                                                                      1. Do dekoracji użyj kilka gałązek mięty i truskawki.

                                                                                        Zakręcone paluszki

                                                                                        Ciasto:

                                                                                        • puszka białej fasoli konserwowej (380 g po odsączeniu)
                                                                                          • spora garść liści rukoli
                                                                                            • około 3 szkl. mąki + do podsypywania
                                                                                              • 2 czubate łyżki margaryny
                                                                                                • jajko
                                                                                                  • pieprz do smaku

                                                                                                    Nadzienie do zakręconych paluchów:

                                                                                                    • pasta pomidorowa
                                                                                                      • bazylia
                                                                                                        • oregano
                                                                                                          • ser żółty w plastrach

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. Fasolę odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy masło i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
                                                                                                              1. Dodajemy rukolę i jajko, opcjonalnie pieprz do smaku - blendujemy.
                                                                                                                1. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest nadal klejące, dosypujemy więcej mąki, do momentu, by ciasto nie przywierało do rąk.
                                                                                                                  1. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2-3 mm, krótszy bok powinien mieć około 20 cm. Tniemy równolegle do krótszego boku na paski szerokości około 4-5 cm.
                                                                                                                    1. Każdy pasek smarujemy przecierem pomidorowym, docinamy i układamy kawałki plastrów sera (ser w trochę mniejszym rozmiarze niż pasek, by nie wystawał po brzegach), składamy na pół i skręcamy wzdłuż formując "zakręconego palucha".
                                                                                                                      1. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (kilkanaście minut).

                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

                                                                                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Autor: Justyna Piąsta

                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana