Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis Darii Ładochy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Lekka wiosenna kuchnia według Darii Ładochy. W Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną komosę ryżową z oregano i awokado. Komosa ryżowa to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Roślina podobna jest do polskiej komosy białej. Sprawdź, jak przygotować jej przepis. 

Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200g komosy ryżowej,
  • garść liści świeżego oregano,
  • 3 łyżki kolendry drobno posiekanej,
  • 4 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,
  • 50 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki,
  • Sok z dwóch cytryn,
  • 1 awokado,
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • Sól do smaku,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 3 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni.

Sposób przygotowania komosy ryżowej z oregano i awokado

  1. Komosę ryżową dokładnie wypłucz na sitku.
  2. Przełóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą i gotuj przez 15 minut.
  3. Gdy komosa wystygnie, wymieszaj ją z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny. 
  4. Dopraw całość solą i dodaj połowę awokado pokrojonego w kostkę.
  5. Sałatkę wykończ pomidorkami cherry, oliwkami i oliwą z oliwek.
  6. Pozostałe pół awokado pokrój w plasterki i użyj jako dekoracji i dodaj płatki migdałowe. 

Zobacz także:

podziel się: