Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200g komosy ryżowej,
- garść liści świeżego oregano,
- 3 łyżki kolendry drobno posiekanej,
- 4 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,
- 50 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki,
- Sok z dwóch cytryn,
- 1 awokado,
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- Sól do smaku,
- 10 czarnych oliwek,
- 3 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni.
Sposób przygotowania komosy ryżowej z oregano i awokado
- Komosę ryżową dokładnie wypłucz na sitku.
- Przełóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą i gotuj przez 15 minut.
- Gdy komosa wystygnie, wymieszaj ją z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny.
- Dopraw całość solą i dodaj połowę awokado pokrojonego w kostkę.
- Sałatkę wykończ pomidorkami cherry, oliwkami i oliwą z oliwek.
- Pozostałe pół awokado pokrój w plasterki i użyj jako dekoracji i dodaj płatki migdałowe.
Zobacz także:
- Jedzenie awokado – sposób obierania i przepisy
- Co zrobić z pestką awokado? Poznaj 5 praktycznych zastosowań
- Zdrowe dania na początek nowego roku: warzywne makarony i czekoladowy deser z awokado
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: