Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis krok po kroku
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- łodyga selera naciowego,
- marchewka,
- ząbek czosnku,
- limonka,
- mielone liście limonki,
- czerwona cebula,
- trawa cytrynowa,
- grzyby shiitake,
- makaron sojowy,
- sos chili,
- papryczka chili,
- ogórek,
- pomidorki koktajlowe,
- sezam,
- szczypior,
- mix sałat,
- jasny sos sojowy,
- świeży imbir,
- świeża kolendra,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania tajskiej sałatki z polędwiczką wieprzową
- Polędwiczkę oczyść z błon, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. Plastry umieść w marynacie z odrobiny oliwy, sosu sojowego, posiekanego drobno czosnku oraz papryczki chili oraz majeranku i tymianku.
- Makaron sojowy zalej gorącą wodą, poczeka,j aż zmięknie, odcedź i odstaw.
- Posiekaj pozostałe warzywa – marchewkę oraz ogórka w słupki, cebulę w piórka, selera w talarki, pomidorki na ćwiartki lub połówki. Trawę cytrynową zmiażdż i drobno posiekaj.
- Wymieszaj składniki i ułóż na liściach sałaty.
- Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekaną kolendrę, starty imbir, sos chili.
- Polędwicę grilluj na patelni po 1–2 minuty z każdej strony.
- Na suchej patelni upraż sezam.
- Na wcześniej wyłożonych składnikach ułóż plastry grillowanej polędwiczki.
- Całość polej sosem i posyp uprażonym sezamem oraz dość grubo posiekanym szczypiorem. W takiej sałatce zawsze mile widzianym gościem są kiełki.
Zobacz także:
- Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?
- Przepisy na wołowinę po tajsku na ostro
- Krewetki po tajsku - jak przygotować to smaczne danie?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska
podziel się: