Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis Jana Kuronia

Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Jan Kuroń
Źródło: Kinga Dyczewska
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował pyszne autorskie przepisy. Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową to idealne danie na spotkanie z przyjaciółmi, ale również na obiad. Sprawdź, jak prosto je przygotować.

Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa,
  • łodyga selera naciowego,
  • marchewka,
  • ząbek czosnku,
  • limonka,
  • mielone liście limonki,
  • czerwona cebula,
  • trawa cytrynowa,
  • grzyby shiitake,
  • makaron sojowy,
  • sos chili,
  • papryczka chili,
  • ogórek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sezam,
  • szczypior,
  • mix sałat,
  • jasny sos sojowy,
  • świeży imbir,
  • świeża kolendra,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania tajskiej sałatki z polędwiczką wieprzową

  1. Polędwiczkę oczyść z błon, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. Plastry umieść w marynacie z odrobiny oliwy, sosu sojowego, posiekanego drobno czosnku oraz papryczki chili oraz majeranku i tymianku.
  2. Makaron sojowy zalej gorącą wodą, poczeka,j aż zmięknie, odcedź i odstaw.
  3. Posiekaj pozostałe warzywa – marchewkę oraz ogórka w słupki, cebulę w piórka, selera w talarki, pomidorki na ćwiartki lub połówki. Trawę cytrynową zmiażdż i drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj składniki i ułóż na liściach sałaty.
  5. Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekaną kolendrę, starty imbir, sos chili.
  6. Polędwicę grilluj na patelni po 1–2 minuty z każdej strony.
  7. Na suchej patelni upraż sezam.
  8. Na wcześniej wyłożonych składnikach ułóż plastry grillowanej polędwiczki.
  9. Całość polej sosem i posyp uprażonym sezamem oraz dość grubo posiekanym szczypiorem. W takiej sałatce zawsze mile widzianym gościem są kiełki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości