Hreczanyki pani Halinki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej
- 3 jajka
- cebula
- 400 g mięsa wieprzowego
- sól, pieprz (ziołowy i czarny)
- słoninka lub grzybki
- olej
Sposób przygotowania Hreczaynków Pani Halinki
- Kaszę gryczaną gotujemy odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Podsmażamy cebulkę.
- Do miski wsypujemy kaszę gryczaną, dodajemy mięso, cebulkę i jajka
- Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotlety – całość smażymy na rozgrzanym oleju (z każdej strony)
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Zobacz także:
- Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać?
- Przepis na popcorn z kaszy gryczanej i nie tylko!
- Warto jeść kaszę gryczaną! Cegielska wyjaśnia dlaczego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Halina Czekanowska
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/Getty Images
podziel się: