Hreczanyki pani Halinki - z przepisu Haliny Czekanowskiej

Hreczanyki
Hreczanyki z przepisu Haliny Czekanowskiej
Źródło: Jerzy Dudek/Getty Images
Hreczanyki, nazywane również hreczkami to kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Często podawane są w towarzystwie różnych sosów, np. grzybowego. Sprawdź, jak przygotować Hreczynki pani Halinki z autorskiego przepisy Haliny Czekanowskiej, który przedstawiła w Dzień Dobry TVN. 

Hreczanyki pani Halinki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • cebula
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz (ziołowy i czarny)
  • słoninka lub grzybki
  • olej

Sposób przygotowania Hreczaynków Pani Halinki

  1. Kaszę gryczaną gotujemy odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Podsmażamy cebulkę.
  2. Do miski wsypujemy kaszę gryczaną, dodajemy mięso, cebulkę i jajka
  3. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotlety – całość smażymy na rozgrzanym oleju (z każdej strony)
  4. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości