Bitki z szynki pasteryzowane w słoikach - przepis krok po kroku
Składniki:
- kilogram mięsa z szynki lub karkówki,
- grzyby suszone,
- 2 pomarańcze,
- 4 cebule,
- 4 marchewki,
- seler naciowy,
- 4 pomidory,
- czosnek,
- ziemniaki wedle uznania.
Sposób przygotowania bitek z szynki w słoikach
- Mięso kroimy na równe kawałki, marynujemy w przyprawachi obsmażamy na patelni na oleju.
- Później wkładamy do brytwanki zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy oraz warzywa.
- W międzyczasie dodajemy soku z wyciśniętych pomarańczy, doprawiamy do smaku. Płynne składniki i warzywa blendować na sos.
- Ziemniaki ugotować osobno.
- Do słoików wkładamy mięso, a na wierzchu kładziemy ziemniaki.
- Zakręcamy słoik i pasteryzujemy przez około godzinę.
Uwaga: do pasteryzowania używamy zawsze dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych naczyń! To bardzo ważne, ponieważ zaniedbanie higieny może sprawić, że nasze przetwory zepsują się, zamiast zostać utrwalone.
Zobacz także:
- Mięsne przysmaki Piotra Kucharskiego. Poznaj wyjątkowe przepisy
- Zapiekanka z makaronem i szynką – przepisy
- Rey smakuje kumpiak, czyli dojrzewającą szynkę z Podlasia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: