Katarzyna Bosacka przedstawiła swoje sposoby na pasteryzację.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska przygotowała bitki z szynki pasteryzowane w słoikach. Kucharka brała udział w 9. edycji programu MasterChef, w którym dostała się do finału. Sprawdź, jak przygotować jej autorski pomysł na wekowany obiad.
Janginizacja to niezwykle zdrowa, ale nadal mało popularna metoda przygotowywania domowych przetworów, zwłaszcza tych z owoców. Podstawową zasadą jest to, by nie dodawać cukru. Na czym dokładnie polega metoda janginizacji? Sprawdź, jak ją wykonać.
Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?
Weki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami owoców i warzyw z domowego ogródka. Ale to nie jedyne, co można włożyć do słoików. Robiliście kiedyś weki z mięsa? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, kiedy wekować poszczególne warzywa i owoce i jak przygotować słoiki do weków. Zdradził również swój sposób na wekowanie. Czy wiesz jak długo i, gdzie przechowywać słoiki?