Aromatyczne risotto z dynią, czyli danie idealne na jesienny obiad

Maciej Regulski
Maciej Regulski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi
Dynia to nieodłączny znak jesieni, którą widzimy już za oknem. Z tej okazji w Kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa, przygotował jesienne dania, w tym aromatyczne risotto z dynią. Sprawdź jego przepis.

Aromatyczne risotto z dynią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pół dyni albo mała dynia hokkaido
  • 2 szalotki posiekane
  • 4 ząbki czosnku posiekane
  • 200 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 150 g białego wytrawnego wina
  • 650 g wywaru warzywnego
  • odrobina startego parmezanu
  • łyżka masła
  • 100 g sera koziego
  • szczypiorek
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania risotto z dynią

  1. Dynie gotujemy do miękkości i ugniatamy lub blendujemy na gładkie puree.
  2. Do garnka dodajemy łyżkę oliwy i smażymy na niej czosnek i szalotkę, aż będą aromatyczne, wtedy dodajemy wszystkie przyprawy.
  3. Dodajemy ryż i smażymy ciągle mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wtedy dolewamy wino, redukujemy je o połowę.
  4. Następnie dodajemy odrobinę podgrzanego bulionu i ciągle mieszając gotujemy ryż, co jakiś czas dolewając bulionu, by ryż nie był suchy.
  5. Gdy ryż jest już al dente, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę masła, naszę puree z dyni i odrobinę startego parmezanu.
  6. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, nakładamy na talerz i posypujemy całość pokruszonym serem kozim i posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości