Aromatyczne risotto z dynią - przepis krok po kroku
Składniki:
- pół dyni albo mała dynia hokkaido
- 2 szalotki posiekane
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 200 g ryżu arborio lub carnaroli
- 150 g białego wytrawnego wina
- 650 g wywaru warzywnego
- odrobina startego parmezanu
- łyżka masła
- 100 g sera koziego
- szczypiorek
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka kurkumy
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania risotto z dynią
- Dynie gotujemy do miękkości i ugniatamy lub blendujemy na gładkie puree.
- Do garnka dodajemy łyżkę oliwy i smażymy na niej czosnek i szalotkę, aż będą aromatyczne, wtedy dodajemy wszystkie przyprawy.
- Dodajemy ryż i smażymy ciągle mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wtedy dolewamy wino, redukujemy je o połowę.
- Następnie dodajemy odrobinę podgrzanego bulionu i ciągle mieszając gotujemy ryż, co jakiś czas dolewając bulionu, by ryż nie był suchy.
- Gdy ryż jest już al dente, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę masła, naszę puree z dyni i odrobinę startego parmezanu.
- Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, nakładamy na talerz i posypujemy całość pokruszonym serem kozim i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Jak zrobić risotto z warzywami? Przepis na risotto z warzywami
- Risotto – jaki ryż jest najlepszy do tej potrawy? Jak zrobić dobre risotto?
- Dania z jednego garnka według przepisów Mariety Mareckiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
podziel się: