Fjut - czyli tradycyjny polski syrop. Jak go przygotować i skąd pochodzi?

Przygotowanie syropu
Fjut - czyli tradycyjny polski syrop. Jak go przygotować i skąd pochodzi?
Źródło: mikafotostok/Getty Images
W Kanadzie mają swój syrop klonowy, w Meksyku surop z agawy, a w Polsce mieliśmy syrop z buraka cukrowego. Tym właśnie jest fjut lub inaczej cyrop. Jego głównym i jedynym właściwie składnikiem jest burak cukrowy. Jak przygotować tradycyjny fjut i skąd pochodzi to danie?

Fjut - co to za danie?

Fjut to danie kuchni regionalnej, konkretnie kujawsko-pomorskiej. Nazywany jest również cyropem. W smaku nieco przypomina on karmel, a wytwarzany jest z buraków cukrowych. Do jego powstania potrzebnych jest 100 kg tych warzyw, z których uzyskuje się zaledwie 5 litrów produktu. Dodatkowo jego przygotowanie było czasochłonne, ponieważ należy go gotować aż 12 godzin. 

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Fjut chociaż słodki i pyszny, nie był produktem, którego używałoby się często. Wszystko dlatego, że do jego wyprodukowania trzeba naprawdę dużo czasu. Służył on głównie do słodzenia potraw. Fjutem bywały również nazywane gęste i bardzo słodkie powidła. Obecnie podawany jest z budyniem, herbatą lub mlekiem. Stanowi również dodatek do ciast. Dawniej, jeśli już był jedzony, to podawano go z chlebem oraz stanowił zamiennik cukierków. Produkowany był przede wszystkim na terytorium Kujaw, gdzie buraków cukrowych było pod dostatkiem.

Fjut - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Buraki cukrowe - 25 kg (im więcej, tym więcej wyjdzie syropu)

    Sposób przygotowania:

    1. Buraki cukrowe należy dokładnie umyć i obrać, a następnie pokroić w cząstki.
      1. Warzywa ugotować na parze do miękkości.
        1. Z buraków powinien pociec sok, który zbieramy, a następnie przeciskamy warzywo przez sokowirówkę lub tradycyjnie prasę i odsączamy resztę soku. 
          1. Powstały sok należy przelać do rondla z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu, aż całość zrobi się gęsta jak syrop (od 5 d 12 godzin, w zależności od ilości użytych buraków).

            Zobacz także:

            Autor: Teofila Siewko

            Źródło zdjęcia głównego: mikafotostok/Getty Images

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
            Materiał promocyjny

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana