Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - co to za potrawa?
Dzyndzałki, dzybdzałki czy też dzybdzaliki to rodzaj małych pierogów wyglądem przypominających nieco tradycyjne, litewskie kołduny. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami zostały wpisane na listę polskich produktów tradycyjnych w dniu 09.08.2019 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim.
Wielokulturowa i wielowyznaniowa niegdyś społeczności Warmii i Mazur przyczyniła się do rozwoju i wzajemnego przenikania się regionalnych kulinariów. To połączenie smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej i pruskiej. Co ciekawe, dzyndzałki przywędrowały na te tereny już po wojnie, wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich. Jej nazwa najprawdopodobniej pochodzi od brzegów pieroga, które przypominają nieco uszy czyli tzw. „dzyndzle” oraz od lwowskiego określenia na grykę - hreczka. Z kolei skrzeczki to skwarki.
Obecnie w regionie Warmii i Mazur wyróżnia się dwa ich rodzaje:
- dzyndzałki warmińskie - małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny
- dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami.
Do zrobienia tradycyjnych dzyndzałków z hreczką i skrzeczkami potrzebna jest kasza gryczana, wędzony boczek, cebula oraz ugotowane jajka, z których przyrządzany jest wyrazisty farsz doprawiony solą i pieprzem. Natomiast ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, jednego żółtka, oleju, wody oraz soli. Do tego jeszcze kilka przypraw. Cały przepis na dzyndzałki krok po kroku - poniżej.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - przepis
Skrzeczki:
- 1 płat surowego boczku (20 dag)
- 1 główka czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 20 dag kaszy gryczanej
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 25 dag cebuli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Skrzeczki: rozetrzeć ząbki czosnku, połączyć z majerankiem. Surowy boczek natrzeć solą, pieprzem i pastą czosnkowo-majerankową, najlepiej włożyć na noc do lodówki.
- Pokroić w słupki, usmażyć na rumiano na suchej patelni.
- Farsz: kaszę ugotować na sypko. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczek, dodać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, zeszklić.
- Dodać razem z posiekanymi jajkami do kaszy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
- Ciasto: mąkę sparzyć 1,5 szklanki wrzącej wody i wymieszać łyżką. Ostudzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść.
- Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć krążki (8-10 cm). Na środek każdego nałożyć farsz i sklejać brzegi.
- Ugotować w osolonej wodzie, podawać ze skrzeczkami.
Dzyndzałki można również zrobić w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Jajka nie są niezbędne, a boczek można zastąpić wędzonym tofu lub papryką.
Zobacz także inne regionalne pyszności:
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
- Brzdąc wielkopolski - przepis na pyszne i proste ciasto
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Zbigniew Lewczak/Getty Images