Pieczony kalafior podany na dipie kolendrowo jogurtowym - zdrowe danie z sezonowych warzyw

Martyna Chomacka
Martyna Chomacka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN wrześniowe bogactwo sezonowe, czyli owoce i warzywa, które warto upiec. Sprawdź przepis Martyny Chomackiej na pieczonego kalafiora podanego na dipie kolendrowym. Pyszne i szybkie danie, które sprawdzi się na obiad. 

Pieczony kalafior podany na dipie kolendrowo jogurtowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • główka kalafiora
  • 2 łyżeczki garam masali
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • jogurt grecki - 300 ml
  • limonka
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek kolendry
  • pęczek koperku
  • piklowane jalapeno
  • miód - łyżeczka
  • płatki migdałów - kilka łyżek
  • granat

Sposób przygotowania pieczonego kalafiora z dipem kolendrowo jogurtowym

  1. Kalafiora skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy garam masalą oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
  2. W tym czasie robimy dressing. Jogurt, majonez. pęczek kolendry, pół pęczku koperku, pół łyżeczki miodu, sok z połowy limonki, sól, pieprz i kilka plasterków marynowanego jalapeno wrzucamy do blendera i miksujemy.
  3. Na końcu doprawiamy do smaku. Migdały prażymy na gorącej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru.
  4. Miękkiego i upieczonego kalafiora podajemy w głębokim talerzu, ułożonego na naszym dipie.
  5. Danie posypujemy świeżą kolendrą i płatkami migdałów. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości