Pieczony kalafior podany na dipie kolendrowo jogurtowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- główka kalafiora
- 2 łyżeczki garam masali
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- jogurt grecki - 300 ml
- limonka
- 3 łyżki majonezu
- pęczek kolendry
- pęczek koperku
- piklowane jalapeno
- miód - łyżeczka
- płatki migdałów - kilka łyżek
- granat
Sposób przygotowania pieczonego kalafiora z dipem kolendrowo jogurtowym
- Kalafiora skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy garam masalą oraz solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
- W tym czasie robimy dressing. Jogurt, majonez. pęczek kolendry, pół pęczku koperku, pół łyżeczki miodu, sok z połowy limonki, sól, pieprz i kilka plasterków marynowanego jalapeno wrzucamy do blendera i miksujemy.
- Na końcu doprawiamy do smaku. Migdały prażymy na gorącej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru.
- Miękkiego i upieczonego kalafiora podajemy w głębokim talerzu, ułożonego na naszym dipie.
- Danie posypujemy świeżą kolendrą i płatkami migdałów.
Zobacz także:
- Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
- Zapiekany kalafior, sałatka z malinami i ratatujka. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
- Pieczony kalafior z pastą orzechową z przepisu Jagny Niedzielskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: