Szaszłyk z piersi z kurczaka na grzance z chleba wczorajszego, czyli tani obiad dla całej rodziny

Szaszłyk drobiowy na grzance z wczorajszego chleba
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomysły na tanie obiady
Pomysły na tanie obiady
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Szukasz taniego obiadu dla całej rodziny? W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz przygotowała szaszłyki z piersi kurczaka na grzance z wczorajszego chleba. Sprawdź jej przepis.

Szaszłyk z piersi z kurczaka na grzance z chleba wczorajszego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 kiełbaski
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 ząbki czosnku
  • chleb, pietruszka
  • oliwa lub olej
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona (przyprawa)
  • bakłażan

Sposób przygotowania szaszłyka z piersi kurczaka

  1. Pierś z kurczaka kroimy na kostkę na szpikulcu do szaszłyka układamy poszczególnie boczek, który może został nam z zupy.
  2. Warzywa korzenne, paprykę czerwoną, żółtą, pomidorki koktajlowe, bakłażana, cebulę wszystko przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Delikatnie skropimy olejem i pieczemy na ruszcie w piekarniku.
  4. Osobno na patelni przygotowujemy sobie grzankę z wczorajszego chleba.
  5. Grubą pajdę chleba kładziemy na rozgrzanej patelni z oliwą wrzucamy zioła tak, aby oliwa nabrała smaku i aromatu, na przykład rozmarynu.
  6. Upieczoną grzankę trzemy ząbkiem czosnku dla aromatu.
  7. Na tak przygotowanej grzance kładziemy upieczony szaszłyk, polewając dipem z pietruszki i czosnku.
Przepis Sylwii Garskiej-Chmarycz.
Szaszłyk drobiowy na grzance z wczorajszego chleba
Przepis Sylwii Garskiej-Chmarycz.
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości