Szaszłyk z piersi z kurczaka na grzance z chleba wczorajszego - przepis krok po kroku
Składniki:
- pół piersi z kurczaka
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- 2 cebule
- 2 kiełbaski
- 2 ogórki kiszone
- 4 ząbki czosnku
- chleb, pietruszka
- oliwa lub olej
- cytryna
- sól, pieprz
- papryka czerwona (przyprawa)
- bakłażan
Sposób przygotowania szaszłyka z piersi kurczaka
- Pierś z kurczaka kroimy na kostkę na szpikulcu do szaszłyka układamy poszczególnie boczek, który może został nam z zupy.
- Warzywa korzenne, paprykę czerwoną, żółtą, pomidorki koktajlowe, bakłażana, cebulę wszystko przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Delikatnie skropimy olejem i pieczemy na ruszcie w piekarniku.
- Osobno na patelni przygotowujemy sobie grzankę z wczorajszego chleba.
- Grubą pajdę chleba kładziemy na rozgrzanej patelni z oliwą wrzucamy zioła tak, aby oliwa nabrała smaku i aromatu, na przykład rozmarynu.
- Upieczoną grzankę trzemy ząbkiem czosnku dla aromatu.
- Na tak przygotowanej grzance kładziemy upieczony szaszłyk, polewając dipem z pietruszki i czosnku.
Zobacz także:
- Przepisy na szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
- Szaszłyki po tajsku - przepis Macieja Regulskiego
- Szaszłyki według przepisu mistrza Sowy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: