Lunchowa sałatka z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem

Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego
Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego
Źródło: Westend61/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne dania z serem. Sprawdź jego przepis na lunchową sałatkę z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem. Sprawdzi się, jako drugie śniadanie na wynos.

Lunchowa sałatka z brokułem, kaszą kuskus, ogórkiem, pomidorkami i serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Jogurt naturalny - 0,3 l
    • Ser błękitny - 100 g
      • Czosnek - 2 ząbki
        • Kasza kuskus - 500 g
          • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
            • Rozmaryn - 1 łodyga
              • Sól - 1 łyżka
                • Cytryna - 2 szt.
                  • Wrzątek
                    • Olej sezamowy - 50 ml
                      • Sos sriracha - łyżka duża
                        • Brokuł zielony - 1 szt.
                          • Pomidorki żółte i czerwone po 500 g
                            • Ogórek zielony - 2 szt.
                              • Szczypiorek paluch - 1 pęczek
                                • Cebula czerwona - 2 szt.
                                  • Ser błękitny - 100 g

                                    Sposób przygotowania lunchowej sałatki z brokułem i serem

                                    1. W robocie kuchennym zmiksuj jogurt naturalny razem z serem i czosnkiem. Gotowy dressing odstaw do lodówki.
                                      1. Kaszę kuskus przełóż do naczynia, dodaj do niej oliwę, rozmaryn, sól i sok z cytryny. Zalej wrzątkiem tak, aby woda była wyżej o 0,5 cm i przykryj folią. Po 10 minutach zacznij kaszę „drapać” widelcem, aby się ładnie ziarna oddzielały. Do kaszy dodaj olej sezamowy, sos sriracha i sok z cytryny.
                                        1. Brokuł potnij na różyczki i ugotuj w posolonej wodzie przez 4 minuty. Brokuł ostudź i przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidorki, ogórka zielonego, dymkę posiekaną, cebulę czerwoną, ser błękitny i wszystko dokładnie wymieszaj.
                                          1. Na talerzu ułóż kaszę kuskus, następnie warzywa i na koniec polej wszystko dressingiem.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Sebastian Olma

                                            Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana