Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą. Pyszny przepis na obiad od zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”

Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą
Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”, Aleksandra Juszkiewicz, przygotowała swoje popisowe dania z grzybami. Sprawdź, jak zrobić gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą według jej przepisu.

Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g świeżych boczniaków
    • 2 puszki pomidorów z puszki krojonych
      • batat
        • ok 300 g kiełbasy chorizo
          • miód płynny
            • 150 g kwaśnej śmietany
              • 3 szalotki
                • 2 ząbki czosnki
                  • szklanka bulionu (mięsny lub warzywny)
                    • 3 łyżki oliwy
                      • łyżeczka suszonego tymianku
                        • sól, pieprz

                          Sposób przygotowania gulaszu z chorizo i boczniaków

                          1. Szalotkę z czosnkiem posiekaj na drobno i zeszklij na patelni na oliwie. Dodaj tymianek, miód i pokrojone w paski boczniaki.
                            1. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smaż wszystko razem przez ok 5 minut.
                              1. Bataty dokładnie umyj i pokrój w ok 2 cm kostkę.
                                1. Zawartość patelni oraz pokrojone bataty przełóż do garnka. Zalej pomidorami z puszki i bulionem i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj do czasu, aż bataty będą miękkie.
                                  1. Przed podaniem gulasz posyp kolendrą i ozdób kleksem z kwaśnej śmietany. 

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                                    Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana