Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g świeżych boczniaków
- 2 puszki pomidorów z puszki krojonych
- batat
- ok 300 g kiełbasy chorizo
- miód płynny
- 150 g kwaśnej śmietany
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnki
- szklanka bulionu (mięsny lub warzywny)
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania gulaszu z chorizo i boczniaków
- Szalotkę z czosnkiem posiekaj na drobno i zeszklij na patelni na oliwie. Dodaj tymianek, miód i pokrojone w paski boczniaki.
- Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smaż wszystko razem przez ok 5 minut.
- Bataty dokładnie umyj i pokrój w ok 2 cm kostkę.
- Zawartość patelni oraz pokrojone bataty przełóż do garnka. Zalej pomidorami z puszki i bulionem i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj do czasu, aż bataty będą miękkie.
- Przed podaniem gulasz posyp kolendrą i ozdób kleksem z kwaśnej śmietany.
Zobacz także:
- Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać
- Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
- Szakszuka, gulasz marokański i sałatka z pieczonych buraków. Przepisy Basi Tworek na dania robione z miłością
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Wodzyński/East News
podziel się: