Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą. Pyszny przepis na obiad od zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”

Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą
Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”, Aleksandra Juszkiewicz, przygotowała swoje popisowe dania z grzybami. Sprawdź, jak zrobić gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą według jej przepisu.

Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g świeżych boczniaków
  • 2 puszki pomidorów z puszki krojonych
  • batat
  • ok 300 g kiełbasy chorizo
  • miód płynny
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnki
  • szklanka bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania gulaszu z chorizo i boczniaków

  1. Szalotkę z czosnkiem posiekaj na drobno i zeszklij na patelni na oliwie. Dodaj tymianek, miód i pokrojone w paski boczniaki.
  2. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smaż wszystko razem przez ok 5 minut.
  3. Bataty dokładnie umyj i pokrój w ok 2 cm kostkę.
  4. Zawartość patelni oraz pokrojone bataty przełóż do garnka. Zalej pomidorami z puszki i bulionem i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj do czasu, aż bataty będą miękkie.
  5. Przed podaniem gulasz posyp kolendrą i ozdób kleksem z kwaśnej śmietany. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości