Pieczony filet halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią - przepis
Składniki:
- 2 kg filetu z halibuta
- 100 g mąki pszennej
- 2 szalotki
- czosnek
- 50 g kaparów
- 100 g zielonych oliwek
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Pieczony filet halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią - sposób przygotowania
- Filet dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie oprósz lekko w mace i obsmaż na patelni od strony skóry na złoty kolor. Zdejmij rybę z patelni i odstaw na papierowy ręcznik.
- Na patelnie dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, smaż chwilę. Gdy wino odparuję dodaj następnie kapary, oliwki zielone i pomidorki koktajlowe. Smaż wszystko dokładnie 1 minutę na mocnym ogniu i przełóż powstały sos do naczynia żaroodpornego, układając na wierzch rybę.
- Naczynie wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 szt. C wyjmij posypując całość posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym i nie tylko ‒ najlepsze przepisy
- Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: