Pieczony filet halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią – przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Na zakończenie lata w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne potrawy rybne. Jak zrobić pieczonego fileta halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią? Sprawdź przepis krok po kroku.

Pieczony filet halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią - przepis

Składniki:

  • 2 kg filetu z halibuta
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 szalotki
  • czosnek
  • 50 g kaparów
  • 100 g zielonych oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Pieczony filet halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią - sposób przygotowania

  1. Filet dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie oprósz lekko w mace i obsmaż na patelni od strony skóry na złoty kolor. Zdejmij rybę z patelni i odstaw na papierowy ręcznik.
  2. Na patelnie dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, smaż chwilę. Gdy wino odparuję dodaj następnie kapary, oliwki zielone i pomidorki koktajlowe. Smaż wszystko dokładnie 1 minutę na mocnym ogniu i przełóż powstały sos do naczynia żaroodpornego, układając na wierzch rybę.
  3. Naczynie wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 szt. C wyjmij posypując całość posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości