Łosoś z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową – przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Obiad na pożegnania lata? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy pyszne dania rybne. Jak zrobić łososia z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową? Sprawdź przepis kulinarnego mistrza, Sebastiana Olmy.

Łosoś z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową – przepis Sebastiana Olmy

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia
    • 1 kg blanszowanej zielonej fasolki szparagowej
      • opakowanie ciasta filo
        • masło
          • koperek
            • paluszki krabowe
              • 500 g fasolki szparagowej
                • 100 g orzechów nerkowca
                  • oliwa z oliwek
                    • koper włoski
                      • 50 g imbiru marynowanego
                        • 2 cytryny
                          • limonka
                            • świeże zioła
                              • cukier, sól, pieprz

                                Łosoś z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową - sposób przygotowania

                                1. Fasolkę szparagową blanszuj w posolonej wodzie z cukrem przez 2 minuty, następnie przełóż do wody z lodem i gdy będzie zimna, wyjmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru wody.
                                  1. Filet łososia dokładnie wyczyść z ości, następnie potnij wzdłuż na cienie paski (rybę można wcześniej lekko przymrozić, aby lepiej się kroiła). Plaster ciasta filo posmaruj masłem, zacznij na środku układać plastry łososia, tak na długość około 10 cm, plastry posyp posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
                                    1. Następnie na plastry ułóż blanszowaną fasolkę szparagową i paluszki krabowe. Zwiń całość w rulon smarując łączenie masłem, aby się otworzyło podczas pieczenia.
                                      1. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 195 st. przez 15 minut. Do ugotowanej części zielonej fasolki dodaj posiekane orzechy nerkowca, oliwę, cienkie plastry kopru włoskiego, posiekany koper, marynowany imbir i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i ułóż w głębokim naczyniu.
                                        1. Po upieczeniu łososia, dodaj na górę zwinięte roladki z ciastem filo. Całość udekoruj świeżymi ziołami i kawałkami cytryny.

                                          Zobacz także:

                                          Źródło: Sebastian Olma

                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana