Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 awokado
- 3 cebule czerwone
- 50 g świeżego imbiru
- chili czerwone
- kolendra
- polędwica z dorsza
- 200 ml sosu sojowego
- 5 cytryn i limonek
- 50 ml miodu
- łyżeczka płatków chili
- sok z cytryny
- pomidory koktajlowe
- świeże zioła
Sposób przygotowania grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie
- Avocado potnij na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj do środka posiekaną cebulę czerwoną, tarty świeży imbir, chili i liście kolendry. Ewentualnie dopraw do smaku solą.
- Polędwice z dorsza zamocz w sosie sojowym jasnym na około 20 minut, następnie odsącz ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny, polej miodem płynnym i posyp płatkami chili.
- Tak przygotowanego dorsza, nasmaruj lekko olejem i grilluj z każdej strony około 12-15 minut, a następnie pod koniec skrop jeszcze sokiem z cytryny.
- Przy grillowaniu ryby pomidorki koktajlowe polej olejem, dopraw solą i pieprzem i również dorzuć na grilla, aby lekko się spiekły.
- Grillowany kawałek ryby ułóż na sałatce z avocado, udekoruj świeżymi ziołami i limonką.
Zobacz także:
- Dorsz czarny – jakie ma wartości odżywcze? Poznaj zalety ryby i przygotuj filet z dorsza czarnego z porem i pieczarkami.
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
- Dorsz pieczony – jak zrobić? Przepis na pyszny filet i polędwicę
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: