Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie - ten przepis Cię zaskoczy

Dorsz - potrawa na talerzu
Dorsz w mące
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie. 

Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 awokado
  • 3 cebule czerwone
  • 50 g świeżego imbiru
  • chili czerwone
  • kolendra
  • polędwica z dorsza
  • 200 ml sosu sojowego
  • 5 cytryn i limonek
  • 50 ml miodu
  • łyżeczka płatków chili
  • sok z cytryny
  • pomidory koktajlowe
  • świeże zioła

Sposób przygotowania grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie

  1. Avocado potnij na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj do środka posiekaną cebulę czerwoną, tarty świeży imbir, chili i liście kolendry. Ewentualnie dopraw do smaku solą.
  2. Polędwice z dorsza zamocz w sosie sojowym jasnym na około 20 minut, następnie odsącz ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny, polej miodem płynnym i posyp płatkami chili.
  3. Tak przygotowanego dorsza, nasmaruj lekko olejem i grilluj z każdej strony około 12-15 minut, a następnie pod koniec skrop jeszcze sokiem z cytryny.
  4. Przy grillowaniu ryby pomidorki koktajlowe polej olejem, dopraw solą i pieprzem i również dorzuć na grilla, aby lekko się spiekły.
  5. Grillowany kawałek ryby ułóż na sałatce z avocado, udekoruj świeżymi ziołami i limonką. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości